I denne banken må du betale for å spare

Denne sparebanken innfører negativ rente for privatkunder med store innskudd. Kundene må altså betale for å ha penger stående på konto!

NEGATIV RENTE: Med negativ rente er det innskyter som betaler rente på pengene til banken, og ikke omvendt. Den tyske sparebanken Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee i Bayern innfører nå dette.
Publisert: Publisert:

Den tyske sparebanken Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee i Bayern varslet denne uken at banken vil kreve at privatkunder betaler en rente på 0,4 prosent for innskudd over 100.000 euro, altså for innskudd over 920.000 kroner. Det skriver Bloomberg.

Denne negative renten tilsvarer innskuddsrenten på minus 0,4 prosent som bankene må betale når de plasserer penger i Den europeiske sentralbanken (ESB).
ESB innførte allerede i juni 2014 negativ innskuddsrente for bankene når de plasserer penger i sentralbanken, da til minus 0,1 prosent.

Siden har renten blitt satt ned tre ganger til nåværende minus 0,4 prosent.

ESB forventer at inflasjonen i eurosonen ender på 0,2 prosent i år.

Det medfører at privatkunder med for eksempel 100.000 euro i innskudd i den bayerske sparebanken taper 0,6 prosent av innskuddet, tilsvarende 5.500 kroner i året på å la pengene stå i banken.

Nordmenn taper også på banksparing

Selv om vi ikke har negative renter i Norge sørger høy inflasjon sammen med skatt at det holder med et innskudd på 200.000 kroner for å tape 5.300 kroner (se eksempel nedenfor).

Norges Bank anslår nemilig at inflasjonen vil ende på 3,3 prosent i år.

NEGATIV RENTE I BANKEN: Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee i Bayern varslet denne uken at banken vil kreve at privatkunder betaler en rente på 0,4 prosent for innskudd over 100.000 euro, altså for innskudd over 920.000 kroner.

Samtidig er renten nå 2 prosent med de beste sparekontoene i bankene, for de som ikke oppfyller spesielle vilkår når det gjelder alder og annet. Det viser bankoversikten på Finansportalen.no.

Med en kapitalskatt på 25 prosent på årlig utbetalt rente og en formuesskatt på 0,85 prosent på nettoformue over 1,4 millioner kroner blir pengene dine mindre verdt når de står i banken.

Med utgangspunkt i en innskuddsrente på 2 prosent, blir er et innskudd på 200.000 kroner hele 3.600 kroner mindre verdt i løpet av året. Da er det tatt hensyn til både kapitalskatt (25 prosent) og inflasjon.

Dersom du er i formuesposisjon blir tapet 5.300 kroner grunnet formuesskatt på 0,85 prosent for de med nettoformue over 1,4 millioner kroner.

Rekordlavt rentenivå

I Norge er renten på bankenes innskudd i Norges Bank 0,5 prosent siden 17. mars.

Under Norges Banks rentemøte i juni kom det klare signaler om at de så for seg et nytt rentekutt i september.

Eksperter har lenge trodd at Norges Bank skulle sette ned styringsrenten ytterligere i september.

Men høye inflasjonstall gjør at ekspertene nå ikke lenger tror på rentekutt i september.

Les også

Ser helst at kundene ikke betaler hele kredittkortregningen ved forfall

Les også

81.300 nye kunder på tre måneder

Les også

«Oljebanken» skrev ned lån for nesten en halv milliard

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om