Eksperter tror bankkortet vil forsvinne

Glem bankkort. Bankene har store planer for hvordan vi skal betale for varer i fremtiden, og det innebærer å gi avkall på plastkort, pinkoder og passord. – Tryggere enn dagens løsning, mener sikkerhetsekspert.

SLUTT: Flere spår en død for kort og pinkoder.

Erlend Aas/NTB scanpix
  • Victoria Armstrong
Publisert:,

Sjef for markedsutvikling i MasterCard Norden, Mats Taraldsson, spår at Europa vil være helt kontaktløst innen 2020, altså at man ikke lenger skal bruke pinkoder og passord når man skal betale, hverken i fysiske butikker eller på nett.

Les også

Snart kan du betale kontaktløst - både med kort og mobil

Han vil i tillegg bevege seg vekk fra de tradisjonelle bankkortene. Ved å installere en chip i ulike gjenstander som smykker, bilnøkler og mobiltelefoner skal man kunne betale for varer ved å skanne disse gjenstandene mot kassen i butikken.

– Utrolig at vi fortsatt bruker kort

Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener dagens betalingsløsning, primært med kredittkort, innebærer lite sikkerhet.

Han tror kontaktfri løsninger, som for eksempel betaling med mobilen, vil gjøre det sikrere å betale, og vanskeligere for andre å misbruke.

– De fleste i dag betaler med kort, og det er en dårlig løsning sikkerhetsmessig. Det er lett å miste kredittkort, og det er lett å kopiere andres kort for å bruke dem.

LETTERE: Curt Grimstad i DNB forklarer hvor mye enklere fremtidens løsninger vil være.

E24/Victoria Armstrong
Les også

Nordmenn handler mat på nett for vel milliarden i året

Ifølge Taraldsson vil det etter hvert bli mer naturlig å autentisere seg på mobilen og andre enheter ved å bruke ansiktsgjenkjennelse, fingeravtrykk og puls, enn med koder. Han mener også det er raskere og tryggere med en biometrisk løsning.

– Det er raskt, enkelt og sikkert, og det tar et halvt sekund å betale. Dessuten har biometrisk autentisering et mye høyere sikkerhetsnivå siden den er knyttet til den enkelte persons DNA.

Planlegger enklere netthandel

I tillegg er MasterCard i gang med å lansere MasterPass, en løsning som skal gjøre det enklere og raskere å betale på nett. Alle bankkort blir samlet i én mappe i nettbanken med alle detaljer lagret. Når man da skal handle varer på nettet, kan man klikke seg gjennom betalingen på en enklere måte enn i dag.

Denne løsningen har foreløpig ikke kommet til Norge, men ifølge Taraldsson vil den være klar her til lands i løpet av neste år. I mellomtiden jobbes det med å få banker og butikker med på laget.

Les også

Virke klager inn 350-kronersgrensen til ESA

Curt Grimstad er leder for digital innovasjon hos DNB. Han tror betalingsprosessen vil bli mindre og mindre synlig i fremtiden. Derfor mener han at løsninger som MasterPass er viktig.

– MasterPass løser fundamentale utfordringer. Det er en løsning som fungerer nasjonalt og internasjonalt, og det er viktig å ha en løsning for betaling uansett hvor kunden er.

Slutt på «passordjungelen»

Også Sparebank1 har tro på at enklere betalingsløsninger, både for når man skal handle på nett og i butikker, er fremtiden.
Direktør for strategi, innovasjon og analyse i Sparebank1, Christoffer Hernæs, mener det er unødvendig å gjøre betaling vanskeligere enn det trenger å være.

POSITIV: Vidar Sandland, datasikkerhetsekspert og seniorrådgiver hos NorSIS

Jan Tore Øverstad / NorSiS

– Hvorfor skal vi måtte gjøre betalingen så komplisert? Hvorfor skal det kreve så store handlinger av kunden? Biometri kommer til å ta over for passordjungelen vi nå befinner oss i. For mye passord blir kaos.

Lettere med mobilen

Sandland i NorSIS mener at mobilen vil utvikles til å bli den mest brukte betalingsmetoden. Han mener det er sikrere å betale med mobilen fremfor kort fordi det er lettere å holde styr på hvor mobilen er til enhver tid, samt at betalingen kan sikres med mer enn bare pinkode eller CVC.

– Man har ofte mer kontroll på mobilen enn et kort. Man legger sjeldent fra seg mobilen i baren slik mange gjør med et betalingskort og skulle mobilen bli borte, oppdager de fleste dette fort og kan få sperret mobilen og betalingsløsningen.

Til tross for at vi de fleste steder i Norge fremdeles må nøye oss med å dra et kredittkort når vi skal handle, har flere selskaper allerede begynt å forberede seg på den nye teknologien. Ett av dem er Maxbo, som allerede har ferdiggjort et system som støtter bruk av MasterPass.

– Vi fikk høre om dette i januar i år. Allerede da var vi veldig klare på at dette er noe vi skal ha, sier Erlend Weiby, ehandelsansvarlig for Maxbo.

Les også

Snart kan du betale kontaktløst - både med kort og mobil

Les også

Google presenterer Android Pay

Les også

Store norske nettsteder får mobilstryk: Fra neste uke kan de bli straffet av Google

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

  2. Snart kan ørene dine brukes for sikkerhetssjekk

  3. Nå kommer dette på smarttelefonene

  4. Annonsørinnhold

  5. Åpner for hjemmeregistrering av fingeravtrykk med norsk teknologi

  6. – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner