«Usmakelige» gjeldsregister-lånetilbud fjernet

Gjeldsregisteret skal hjelpe nordmenn ut av kredittfellen – men på sine «infosider» om registeret plasserte Lendo en stor søkeknapp for forbrukslån. Nå har de snudd.

FJERNET FORBRUKSLÅN-KNAPP: Lendo-direktør Ådne Skjelstad sier de valgte å «tone ned det kommersielle» på nettsider som skal informere om gjeldsregisteret.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Lendo-direktør Ådne Skjelstad sier det var naturlig for dem å koble forbrukslån-søk til gjeldsregisteret, men at de ikke hadde noen problemer med å fjerne søkeknappen i lys av reaksjonene.

– Vi må alltid vurdere hvor fremtredende lånetilbud skal være, sier Skjelstad til E24.

– Dette er hele tiden en balansegang, og vi ønsker selvsagt ikke å plassere folk i en vanskeligere situasjon, sier Lendo-sjefen.

Også flere andre forbrukslån-aktører ser ut til å ha revurdert sin annonsering, etter at E24 tidligere i juli fortalte hvordan gjeldsregister-søk brukes til å pushe forbrukslån.

Vi måtte scrolle mye før googlesøk etter «gjeldsregister» faktisk tok oss inn i et av de nye gjeldsregistrene – forbrukslån-tilbud hadde nemlig kapret topptreffene.

Les også

Regjeringen krever gjeldsregister-effekt: – Hvis ikke må vi finne frem pisken

Ropstad: – Usmakelig

Forbrukerrådet reagerte skarpt og varslet at bransjens annonsering ville følges opp.

Onsdag er det reelle gjeldsregisteret fra Evry topptreff ved E24s stikkprøve, og flere låneannonser – men ikke alle – er forsvunnet.

Google opplyser til E24 at annonsørene har verktøy som gir dem «full kontroll» over søkeord de ikke vil assosieres med.

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener alle forbrukslån-tilbydere bør koble seg vekk fra søkeordet.

– Dette er kynisk og aggressiv utnyttelse av sårbare mennesker. Det er en usmakelig praksis å bruke søk på «gjeldsregister» som plass for å reklamere for forbrukslån, sier Ropstad til E24.

Blant gjeldsregister-topptreffene er fortsatt Lendo, som under annonsetittelen «Slik vil gjeldsregister virke» lenket til en angivelig informasjonsguide. Den siden hadde en stor knapp med påskriften «Søk om lån her».

Les også

Lendo minsker driftsresultatet med 58 millioner kroner

– Greit å tone ned

Nå er annonsetittelen endret og låneknappen fjernet.

– Dette var ment som en infoside som skulle gi nyttig informasjon, og da tenker jeg det var greit å tone ned det kommersielle, sier Lendo-sjefen.

Skjelstad vil imidlertid ikke være med på at koblinger til gjeldsregisteret i seg selv er umoralsk.

– Nei, gjeldsregisteret handler jo om å gi forbrukere bedre kontroll på lånesituasjonen, og da mener vi det faktisk har en verdi å kombinere dette med å få oversikt over tilbudene i markedet. Dette kan for eksempel brukes til å refinansiere gjeld slik at man får lavere rente, fremholder Lendo-sjefen.

Les på E24+

Én stor usikkerhet kan avgjøre fremtiden til forbrukslånsbankene

Lendo tilbyr ikke selv forbrukslån, men er en formidler av ulike lånetilbud.

Skjelstad understreker at låneformidlere likevel må være varsomme med slike koblinger, ettersom gjeldsregisteret særlig forsøker å hjelpe gjeldstyngede nordmenn som allerede har altfor mye forbrukslån.

Ber banker «snu om kursen»

Forbrukerministeren sier bruken av gjeldsregister-søk til å annonsere for forbrukslån er «et tydelig eksempel på banker som ikke er sitt ansvar bevisst».

– Jeg synes det er urovekkende at gjeldsregister, som nettopp skal hindre at folk kommer i økonomiske vanskeligheter, brukes på denne måten, sier Ropstad.

Les på E24+

Dette skal til for at en forbrukslånsbank kollapser

Han oppfordrer alle banker som fortsatt bruker annonsekoblingene til å «snu om kursen».

Bank Norwegian er blant aktørene som ser ut til å ha gjort dette. Deres låneannonse dukker ikke lengre opp som et av topptreffene når E24 googler «gjeldsregister».

Kommunikasjonssjef Kai Morten Terning vil imidlertid verken bekrefte eller avkrefte om de tok grep for å fjerne søketreffet.

– Vi har ingen ytterligere kommentarer til hvordan vi markedsfører i Google, da vi anser det som forretningssensitivt, skriver han i en tekstmelding.

For ordens skyld: Selskapet Lendo eies av Schibsted, som også eier VG og E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål
  2. Forbrukslån

Flere artikler

  1. «Gjeldsregister» brukes til å pushe forbrukslån

  2. Bank Norwegian: «Uredelig om annonsering på Google»

  3. Ropstad vil piske banker som ignorerer gjeldsregistrene

  4. Regjeringen planlegger omstridt gjeldsregister-utvidelse

  5. Betalt innhold

    Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler