DNB ut mot «BSU 2»-kjeften: Ber Siv Jensen om hjelp

Norges største bank advarer mot følgene for unge boligsparere dersom Forbrukerombudet får det som de vil.

– BOLIGSPARERE TAPER: DNB-informasjonssjef Even Westerveld advarer mot at BSU 2-produkter ikke lenger kan eksistere dersom Forbrukerombudets vurdering blir stående.
  • Karl Wig
Publisert:

– Her ligger ballen på straffemerket til finansministeren. Forbrukerombudet mener produktet vårt er ulovlig. Da må enten BSU-grensen økes, eller så må Siv Jensen endre reglene, sier informasjonssjef i DNB Even Westerveld til E24.

DNB går nå hardt ut mot Forbrukerombudets vurdering av BSU 2-produktene som ulovlige.

Westerveld sier vurderingen i praksis vil fjerne ordningene for utvidet boligsparing – såkalt BSU 2 – dersom det ikke gjøres noe.

Advarslene presenteres i et svarbrev som storbanken nå har sendt ombudet.

– Vil ramme unge

DISKUTERER GJERNE: Men dagens gebyr-regime for BSU 2-produktene kan ikke fortsette, mener forbrukerombud Gry Nergård.

– Det er det mest forbrukervennlige produktet vi har. Vi skal selvsagt følge loven, så hvis ombudets vurdering får bli stående, må disse produktene fjernes. Det vil ramme unge boligsparere, sier Westerveld.

Forbrukerombud Gry Nergård stiller seg uforstående til at BSU 2-produktenes eksistens skal være truet som følge av deres krav.

– Tilbakemeldingen fra de fleste bankene er at de nå vil endre vilkårene sine, og at det er udramatisk. Dersom DNB har en annen oppfatning, tar vi gjerne et møte med dem, sier Nergård til E24.

Les også

Finansminister Siv Jensen sier «de aller fleste» klarer å håndtere gjeld

Fortsetter fra 200.000-grensen

Ordinær BSU lar deg spare til bolig med bedre rente og skattefradrag, men har et tak på 200.000 kroner. Det er et beløp flere mener utgjør altfor lite egenkapital i dagens boligmarked.

Dermed har produkter for ekstra BSU-sparing fått livets rett. DNB var først ut blant bankene med sin «BSU 2.0, som lar deg fortsette boligsparingen inntil 300.000 kroner til den samme BSU-renten – dog uten rentefradraget du får i ordinær BSU.

Advarte 50 banker

I april skrev E24 at Forbrukerombudet har varslet 50 norske banker om at de fleste av deres BSU 2-løsninger strider med Finansavtaleloven og må endres.

Årsaken er at bankene opererer med bruddgebyrer – blant annet for å flytte kontoen over til en annen bank, eller avslutte kontoen og ta ut pengene til annet enn bolig.

Westerveld sier DNB er åpne for å diskutere fjerning av bruddgebyr for å flytte BSU 2-kontoen til en annen bank, men at ombudets gebyr-pålegg ellers blir umulig å gjennomføre:

– Hvis konklusjonen fra ombudet er at det å tilby et produkt med eksepsjonelt god rente til boligsparing er forbudt, fordi vi tar et gebyr hvis pengene brukes til noe annet enn bolig, så slår det beina under hele produktet, sier Westerveld.

Les også

Finanstilsynet vil kutte kraftig i boliglån

– Taper penger på hver krone

– Dette er det mest gunstige spareproduktet vi har. Vi taper penger på hver eneste krone som settes inn, sier Westerveld.

– Hvorfor tilby et tapsprodukt?

– Fordi det er viktig og riktig. Vi skal være den beste banken for unge, vi skal bygge lojale kunder og ønsker selvsagt at folk blir værende hos oss lenge.

– Men det er jo bruddgebyrene som ombudet reagerer på. Kan dere ikke bare fjerne gebyrene og beholde produktet?

– Nei, det går ikke. Hele poenget med denne spareordningen er at den skal gå til bolig. Fjerner vi bruddgebyret, betyr det i praksis at man kan ta ut pengene til hva man vil. Da blir det jo ingen vits i å velge vanlig sparekonto, sier Westerveld.

Det er nemlig stor forskjell på rentene. Hos DNB gir vanlig sparekonto (høyrentekonto) for tiden 1,6 prosents rente. Renten for BSU 2.0 er på 4,1 prosent – det samme som vanlig BSU.

Les også

Kulturdepartementet: Det er ulovlig å bruke Popcorn Time

– Reglene sikrer forbrukerne

– Vi synes det er veldig fint at ungdom får spare til bolig, og skulle gjerne sett at den ordinære BSU-ordningen var bedre. Når den ikke er det, synes vi det er fint at bankene tilbyr utvidet boligsparing, sier forbrukerombud Nergård – og legger til:

– Men vilkårene de setter nå, er ikke i overensstemmelsemed lovgivningen.

– DNB mener da at reglene må endres?

– Dette er ikke noen egen BSU 2-lov – dette er generelle regler for hvilke rammer bankene får operere innenfor, og de er i stor grad fastsatt igjennom EU. Formålet er jo nettopp å balansere hensynet mellom forbrukerne og bankene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. BSU (Boligsparing for ungdom)
  2. DNB
  3. Forbrukerombudet

Flere artikler

  1. 10 banker skal ha sagt nei til å fjerne «ulovlig» boligspare-gebyr

  2. Mener bankene låser boligsparingen din ulovlig

  3. Alle banker dropper BSU2-gebyr

  4. DNB etter varsel om ulovlige sparevilkår: – Veldig synd om BSU 2-produktene blir borte

  5. Kraftig renteskrell for BSU-kunder