Nå kommer Sivs boligpakke

Mandag legger finansminister Siv Jensen frem boligpakken. Det er ventet at denne vil ha betydning for rentebeslutningen fra Norges Bank 18. juni.

BOLIGTILTAK: Regjeringen vil stagge boligprisvekst og veksten i utlån, og fremme tiltak som skal bidra til en mer stabiliserende utvikling på boligmarkedet.

Johan Nordstrøm
 • Johan Nordstrøm
Publisert:

Boligpakken vil bli lagt frem av statsrådene Siv Jensen (Frp), Jan Tore Sanner (H) og Solveig Horne (Frp) på mandag kl. 12.30, ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet.

Pakken vil bestå av en rekke tiltak som er ment å begrense både boligprisvekst og veksten i utlån, og tiltak som skal bidra til en mer stabiliserende utvikling på boligmarkedet.

– Det bygges rett og slett for lite i forhold til befolkningsutviklingen, og det bygges minst der behovet for bygging er størst, sa NBBL-sjef Thor Eek ved boligkonferansen i går.

Den nye strategien for boligmarkedet skal bidra til å håndtere disse tre utfordringene i boligmarkedet:

* Tilbudssiden, det bør bety at det kommer tiltak for økt boligbygging

* Avreguleringer

* Forenklinger av regelverk

Les også

Hanne Celine (21) er på boligjakt: – Frykter begrensing på avdragsfrihet mest

Varslet tiltak

I går varslet kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at regjeringen vil forenkle byggehverdagen og få ned byggekostnadene.

Sanner viste til at man har bedt om innspill fra boligutbyggerne for å få ned byggekostnadene og få myket opp de strengeste kravene.

– Vi gjennomfører nå en stor gjennomgang, som skal forenkle boligbygging-prosessen.

Han viste også til at det arbeides videre med å digitalisere byggeprosessen.

Strategien er blitt utarbeidet i samarbeid mellom fire departementer:

 • Finansdepartementet
 • Kommunal- og moderniseringsdepartementet
 • Justisdepartementet
 • Barne- og likestillingsdepartementet
Les også

Ser salgsboom for luksusboliger

Forventer strengere krav

Sjeføkonom Harald M. Andreassen i Swedbank First Securities forventer krav til nedbetaling av gjeld og er spent på hva regjeringen gjør med tanke på maksimal belåningsgrad. Det siste punktet kan innebære at en del vil få mindre lån enn tidligere, påpeker han.

Finansminister Siv Jensen har uttrykt bekymring for stadig økende boligpriser og tilhørende gjeldsvekst i norske husholdninger. Derfor bestilte hun tidligere i år forslag til bremsende tiltak fra Finanstilsynet.

Forslagene ble sendt ut på høring i mars, og etter høringssvar og debatt om mulige konsekvenser av forslagene kommer nå endelig tiltakspakke for å bremse boligpris- og gjeldsvekst.

Les også

SSB: Dette året vil boligprisgaloppen stanse helt

Her er de viktigste forslagene fra Finanstilsynet:

* Kravet om hvor stor renteøkning en låntager må tåle for å få lån, økes fra fem til seks prosentpoeng. For fastrentelån må låntageren kunne tåle en tilsvarende økning i renten etter utløpet av fastrenteperioden.

* Det innføres et krav om minst 2,5 prosent årlig avdragsbetaling fra første år for alle nedbetalingslån med en belåningsgrad over 65 prosent.

'* For rammelån blir det kravet til egenkapital skjerpet ved at maksimal belåningsgrad reduseres fra 70 til 65 prosent.

* Maksimal belåningsgrad beholdes på 85 prosent, inkludert eventuell tilleggssikkerhet. Tilsynet foreslår at det ikke skal kunne åpnes for en særlig forsvarlighetsvurdering som kan begrunne høyere belåningsgrad.

* Regelen som sidestiller personlig sikkerhet fra tredjepart (kausjon) tas ikke med i de nye forskriftene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Her er Sivs boligpakke

 2. Siv Jensen: – Vi kan stramme inn ytterligere

 3. – Dette vil slå ut i boligprisene

 4. Jensens boligpakke får dommen fra Finanstilsynet om én måned

 5. Boligprodusentene advarer mot låneinnstramming