Nordea-saken: Mistenker korrupsjon i Nav også

To av de siktede i politiets etterforskning av korrupsjon i forbindelse med banklån, jobber – eller har inntil nylig jobbet – i Nav.

Publisert:

Fem personer er siktet i en større korrupsjonsetterforskning, hvor politiet mistenker at mer enn 150 millioner i lån kan være utbetalt på uriktig grunnlag fra Nordea, Norges nest største bank. To av de siktede har også tilknytning til Nav.

– Jeg kan bekrefte at en av de pågrepne er ansatt i Nav og en er tidligere ansatt i Nav, sier politiadvokat Kristin Rusdal.

De to er siktet for medvirkning til korrupsjon.

Etter hva VG får opplyst skal de to ha bidratt med feilaktig informasjon fra Nav, som har gitt inntrykk av at lånesøkernes økonomiske stilling har vært bedre enn hva som reelt har vært tilfelle.

En av de to siktede personene sluttet nylig i Nav og jobber nå i en annen offentlig etat.

Politiadvokat Kristin Rusdal i politiet.

Tirsdag morgen publiserte VG en artikkel om gråmarkedet for lån i Norge og låneagenter – mellommenn som hjelper kunder med å få lån i banken.

Samme morgen har politiet slått til mot flere privatadresser i Oslo, i en større aksjon som omfatter over 50 politiansatte.

To ansatte er i Nordea er siktet og suspendert. I tillegg er en angivelig bakmann pågrepet og siktet.

Sivilt politi på vei inn i Nordeas kontorer tirsdag morgen.

I VGs artikkel tirsdag snakker en låneagent foran skjult kamera om hvordan han kan skaffe hvem som helst lån i banken, mot en betaling på flere hundre tusen kroner i kontanter. Han forteller at bakmenn han samarbeider med har kontakter på innsiden av banken.

I et senere intervju med VG sier låneagenten at det dreier seg om Nordea, Norges nest største bank.

– Mistankegrunnlaget er at de har tilknytning til lånesøknader som er basert på forfalsket dokumentasjon til Nordea, sier politiadvokat Rusdal om de siktede.

Lån for 150 millioner kroner undersøkes, men summen kan vokse.

– Nordea har varslet at det kommer flere saker, sa Rusdal til VG tidligere på tirsdagen.

Publisert:

Her kan du lese mer om