Meglertopper venter nytt boligprisfall

Oktober var en typisk høstmåned i det norske boligmarkedet, tror toppene i DNB Eiendom og Privatmegleren. Onsdagens fasit forventes å vise det syvende prisfallet i Oslo de siste åtte månedene.

Grethe Meier i Privatmegleren hadde trodd på et kraftigere prisfall i 2021.
Publisert: Publisert:

Markedet for salg av bruktboliger kommer til å fortsette nedkjølingen etter det brennhete fjoråret, spår Privatmegleren-sjef Grethe Meier.

Onsdag presenterer Eiendom Norge ferske tall for oktober. Måneden før falt prisene med 0,9 prosent nasjonalt. Det tilsvarte en svak økning når man korrigerer for sesongvariasjoner.

Høsten fører nemlig som regel med seg boligprisnedgang. I så måte er det et svært normalt marked meglertoppene nå rapporterer om.

– Markedet fremstår sunt og godt, på vei tilbake til normalen. Oktober hadde sannsynligvis litt svakere prisutvikling enn måneden før, sier Meier.

Les også

Ny utregningsmåte: Dyre boliger kan få høyere skatt

Ikke helt enig om opp eller ned

Konkurrent Terje Buraas, daglig leder i DNB Eiendom, er enig. Deres portefølje viser en nedgang på omtrent én prosent i oktober, og de forventer en sesongjustert nedgang svakt på minussiden.

I meglerhuset DNB Markets venter sjeføkonom Kjersti Haugland imidlertid en beskjeden sesongjustert økning på 0,2 prosent.

– Det norske boligmarkedet har roet seg betraktelig ned etter å ha vært rødglødende gjennom det første året med coronakrise. Nå har første renteheving kommet, og flere er i vente. Med ytterligere renteoppgang fremover kan boligprisene flate ut, skriver hun i en e-post.

Mens DNB Eiendom venter et lite sesongjustert fall, tror Kjersti Haugland i DNB Markets at boligprisene steg litt i oktober.

Mindre prisfall enn ventet

Særlig i Oslo steg boligprisene gjennom fjoråret. Men det siste halvåret har Eiendom Norge rapportert om fall i hovedstaden samtlige måneder, unntatt én.

Grethe Meier forventer at trenden fortsetter.

– Men nedgangen i år ser ikke ut til å bli så sterk som jeg tidligere hadde trodd. Jeg tenkte at vi kanskje kom til å få et høyt fall fordi markedet som regel korrigerer seg etter år med høy prisstigning, pluss at rentehevingen har startet. Men nordmenn har i snitt høy kjøpekraft, og jeg tror vi kommer til å bruke enda mer på bolig i tiden fremover.

Norges Bank kommer etter alle solemerker til å heve renten på nytt i desember, og sannsynligvis fortsette med å øke med 0,25 prosent hver tredje måned det neste året. DNB Eiendom ser ingen direkte effekt av dette i boligmarkedet.

– Det virker som om Norges Bank har guidet såpass tydelig på renteøkninger i forkant, så økningen har ikke kommet som noen overraskelse på boligkjøperne. Vi tror dette vil bidra til en myk landing i boligmarkedet, slik at vi unngår store korreksjoner eller bobletendenser fremover, skriver Terje Buraas.

Les på E24+

Forbrukersjef Carsten Pihl: Dette sier han om fastrente nå

– Topp marked for dyktige meglere

DNB Eiendoms tall forteller at aktiviteten i boligmarkedet nå er 15 og 10 prosent lavere enn henholdsvis 2020 og 2019.

Flere meglere synes faktisk at noe mindre trøkk har sine fordeler også, ifølge Grethe Meier.

– I fjor var meglere nesten en ren boligformidler, fordi det var så voldsom pågang. Da fikk ikke meglerne vist håndverket sitt, det var så stor etterspørsel. Så akkurat nå er egentlig markedet helt på topp for de dyktige meglerne, sier hun.

Det tar fremdeles kort tid å selge boligen, påpeker DNB Eiendom-sjef Terje Buraas.

– Det som legges ut i markedet blir solgt, og i snitt tar det knapt en måned å selge en bolig. Det står i kontrast til at aktiviteten er lavere og at prisene har vært nedadgående, så vi kan trygt si at vi har et litt uvanlig boligmarked for tiden.

Publisert: