Jensen åpner for nye skattekutt

Regjeringens skattereform skal legges fram i løpet av høsten. Finansminister Siv Jensen (Frp) åpner for skattekutt også for vanlige folk.

LEGGER FREM STATSBUDSJETT I OKTOBER: I fjor høst fikk finansminister Siv Jensen pepper for skattelettelsene i statsbudsjettet for 2015. Nå vurderer hun ytterligere kutt, også for folk flest.

Torstein Bøe
  • NTB
Publisert:

– Skattenivået skal ned, og skattesystemet skal dreies i en mer vekstfremmende retning, sier Jensen til NTB.

Hun antyder at redusert selskapsskatt vil være en del av skattereformen som regjeringen nå jobber med. I så fall går det mot lettelser i personbeskatningen også.

– Det er naturlig å se dette i sammenheng, men detaljene vil vi først gjøre kjent når vi legge fram forslaget vårt, sier finansministeren.

Les også

Hagen: Næringslivseiere stemples som halvkriminelle

Etter valget

Jensen sier skattereformen kommer «i nærheten» av statsbudsjettet som legges fram 7. oktober. Fram til da skal hun innhente råd.

– Det er viktig for meg å høre hvordan sentrale aktører mener vi best kan utforme skattesystemet for å fremme vekst og omstilling, sier Jensen.

Torsdag samler hun næringslivsledere, forskere, fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner i Kristiansand rådhus for å drøfte mulige skatteendringer.

– Norsk økonomi er inne i en omstilling etter mange år med sterk vekst i etterspørselen fra petroleumsnæringen. Fastlandsøkonomien må i større grad bidra til å finansiere økende utgifter til pensjoner, helse og omsorg, sier Jensen.

Les også

Skattefunn har delt ut 12 milliarder – men ingen får vite til hvem

Formuesskatt

Skattekutt er et viktig bidrag til å holde farten oppe i norsk økonomi, fremholdt statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB tidligere i sommer.

Statsministeren slo fast at det er «høyaktuelt» å redusere selskapsskatten, samtidig som hun fastholdt at det blir nye kutt formuesskatten.

– Hvis vi bare reduserer bedriftsbeskatningen uten å gjøre endringer i formuesskatten, risikerer vi å gjøre ubalansen større. Dette må ses i sammenheng, sa Solberg.

I dag må alle bedrifter betale 27 prosent av det skattemessige overskuddet i selskapsskatt. Det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget har anbefalt regjeringen å senke satsen til 20 prosent fordi dagens nivå er høyere enn i andre land.

Les også

Mener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesaken

Varsler kutt

– Når landene rundt oss har senket selskapsskatten, er det et argument for at vi skal gjøre det samme. Vi får se hva vi kommer med når vi legger fram forslag til ny skattereform i en melding til Stortinget i høst, sa Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er langt mer fornuftig å vurdere nye kutt i selskapsskatten fremfor å gå løs på formuesskatten. De rødgrønne beholdt formuesskatten, men satte selv ned satsen på selskapsskatten fra 28 til 27 prosent.

– Formuesskatten rammer bare norske privateide bedrifter. En utlending som investerer i Norge, rammes ikke av formuesskatt, sa statsministeren og gjentok løftet fra valgkampen om å redusere formuesskatten og gjøre endringer før den fjernes helt.

Les også

Høyre varsler ny skattefest for sine rike onkler

Les også

Skattelette ikke prioritert av Høyre-toppene

Les også

Halvparten vil droppe skattelette for oljeindustri

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Solberg vil ikke gi opp kampen mot formuesskatten

  2. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang

  3. Ny rapport: Ved å kutte denne skatten får man igjen dobbelt så mye i investeringer

  4. Annonsørinnhold

  5. Støre åpner for endringer i formuesskatten

  6. Trump legger frem skattereform: – Kritisk hvor mye han vil øke gjelden