Dette vil ramme privatøkonomien din i høst

Norske husholdninger står foran en høst med høyere strømpriser, rentehopp, bensinpriser nær rekordnivåer og svak kronekurs. Det vil gjøre et innhugg i privatøkonomien.

PRISHOPP: Strømprisene har doblet seg fra august i fjor til august i år.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Prishoppene er nemlig store nok til å spise opp årets lønnsvekst, mener økonomer.

– Det her ser ut som en høst der folk må låne mer hvis de skal opprettholde sin levestandard, eller spare mindre, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen til E24.

Med et lønnsoppgjør som endte på rett under tre prosent, og en vekst i konsumprisene som blir omtrent det samme blir det ikke mye lønnsvekst igjen etter at prisveksten har tatt sitt, tror sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Det trodde en skulle bety et greit løft. Reallønnsoppgangen skulle monne litt. Nå, på grunn av strømprisene, er det bildet endret. Slik at nå får vi knapt oppgang i reallønningene i år, på grunn av nettopp strømprisene som har økt såpass, sier hun.

Andreassen frykter at utviklingen i reallønnen, altså lønnsveksten minus prisveksten, blir negativ.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Det er ikke noe tegn til at oljeprisen målt i kroner vil falle tilbake. Tvert imot har den økt, så septembermålingen vil bringe oss nærmere fire, sier Andreassen, som viser til SSBs måling av veksten i konsumprisene.

– Det betyr at normale lønnstagere har en markert nedgang i reallønnen i år. Og enda verre er det for pensjonistene og de trygdede, sier han.

Dobling i strømprisene

Strømprisene har allerede gjort et kraftig hopp over hele landet.

Fra august i fjor til august i år har det vært omtrent en prisdobling i områdene Oslo, Kristiansand, Bergen, Molde og Trondheim, mens strømprisen har mer enn doblet seg i Tromsø, viser tall kraftbørsen Nord Pool (se stolpediagram).

Augustprisene i hovedstadsområdet har ikke vært høyere siden 2006. Det samme bildet gjelder for de andre prisområdene unntatt Trondheim (Midt-Norge), der strømprisen var høyere i 2008 (se graf).

Den dyrere strømmen skyldes flere ting, deriblant mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt. Som kjent har sommeren vært uvanlig varm og tørr.

I tillegg øker prisen på CO₂-kvoter i Europa. Sammen med økt kullpris løfter det strømprisene, også i Norge.

Les mer: – Vi risikerer strømkrise som i 2010

Ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight kan strømprisene i vinter bli høye, avhengig av nedbørsmengdene i høst. Men vi må uansett regne med at årets strømregning blir høyere enn fjorårets, ifølge Lilleholt.

Han sier at kraftprisene allerede er på et nivå der en gjennomsnittsbolig med et strømforbruk på 20.000 kilowattimer må belage seg på at 2018 blir rundt 5.000 kroner dyrere enn 2017.

Les også: – Kan få riktig høye priser

Dyrere boliglån

Når sentralbanksjef Øystein Olsen går på talerstolen om knappe to uker for å fortelle om Norges Banks rentebeslutning er det etter alle solemerker renteheving han skal snakke om.

Sentralbanken har lenge varslet at renten skal opp, og rentemøtet den 20. september er utpekt som tidspunktet for den første rentehevingen siden 2011.

Les også: – Ingen grunn til å heve renten nå

I Norges Banks planer fra juni ligger en økning fra 0,50 til 0,75 prosent i styringsrenten i september, før den går gradvis opp til litt over 2 prosent ved utgangen av 2021.

Det er altså ikke noe rentesjokk det legges opp til, men likevel stigende lånekostnader. I prognosen stiger boliglånsrenten fra 2,5 prosent til rundt fire prosent i 2021.

Om bankene velger å sette opp sine boliglånsrenter i samme tempo som sentralbanken vil boliglånet bli noe dyrere i høst.

For eksempel vil en renteøkning på 0,25 prosent på et lån på 2 millioner kroner gi en økning i årlig rentekostnad før skatt på 5.000 kroner. For et lån på 4 millioner blir økningen 10.000 kroner.

Les også

Nordea spår syv rentehevinger de neste årene: – Som nasjon bør vi juble

Om Olsens juni-prognose holder vil et lån på 4 millioner kroner være 60.000 kroner dyrere i 2021 enn i dag, ikke hensyntatt rentefradrag.

Bensinprisrekord

For norsk bilister har våren og sommeren vært preget av stadig nye bensinprisrekorder. I slutten av august gikk den veiledende prisen på 95 blyfri hos Circle K over 17 kroner literen for første gang, hvilket også markerte sommerens syvende bensinprisrekord.

Les også: Enda en bensinprisrekord fra Circle K: Historisk sett er bensin grisebillig

Per lørdag er veiledende pris 16,99 kroner literen for 95 blyfri på bemannede stasjoner hos Circle K. Den samme prisen har konkurrenten Yx.

Tidligere i sommer har oljeprisoppgangen bidratt til høyere bensinpris. Oljeprisen har steget over 40 prosent det siste året til 77 dollar per fat. Oppgangen har smertet for storforbrukere som flyselskaper, men også bilistene verden rundt blir rammet.

I tillegg har en sterkere dollar har gjort drivstoffet dyrere. En styrking av den amerikanske valutaen gjør bensin og diesel dyrere i andre valutaer.

Les også

Tidenes høyeste juli-strømpris

Les også

– Gamle forretningsmodeller funker ikke lenger

Les også

Eksperter: Kronesjokk kan gi to rentehopp i år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Rente

Flere artikler

  1. Sommerens femte bensinrekord

  2. Tidenes dyreste bensin i Norge

  3. Svindyrt å kjøre bil i påsken: Bensinprisen passerer 17 kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Bensinprisrekord

  6. Andre bensinprisrekord på én uke