Mange er usikre på hva reiseforsikringen dekker

Til uken starter fellesferien, og dersom du skal reise på tur kan det være en god idé å sjekke hva reiseforsikringen dekker.

TID FOR SOL: Titusenvis av nordmenn drar i disse dager på fereie. Men husk reiseforsikring! Bildet viser slarafenliv på stranda i Spania.
  • Karoline Johannessen Litland (Bergens Tidende)
Publisert:

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at de aller fleste har tegnet en reiseforsikring, men blant de yngste er det mange som dropper den.

Én av ti i aldersgruppen 18–29 år reiser uten forsikring, og én av syv vet ikke om de er forsikret. Mange er også usikre på hva reiseforsikringen dekker.

Flere millioner kroner

Jon Berge, informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring, forteller at en reiseforsikring kan være forskjellen på god hjelp og økonomisk ruin. Berge syns det er dumt at noen velger å ikke tegne forsikring før de legger ut på tur.

– Det skyldes nok at man tenker det skal gå bra, men hvis uhellet er ute og man ikke har reiseforsikring, kan det få store konsekvenser, sier han.

Les også: Nordmenn kutter i feriebudsjettet

Berge forteller blant annet om alvorlige ulykker i forbindelse med turister som leier og kjører moped i Thailand, og turister som havner på sykehus i USA. Dersom man ikke har reiseforsikring i slike tilfeller, kan man bli nødt til å punge ut flere millioner kroner.

– I slike situasjoner vil man jo også ofte hjem til Norge, og hvis man for eksempel må fraktes hjem i sykehusfly, kan det fort bli fryktelig dyrt, sier han.

Sjekk hva som dekkes av reiseforsikringen din!

Hva dekker forsikringen?

Berge forteller at reiseforsikringen først og fremst dekker store og alvorlige hendelser, men mener forsikringsselskapene må bli flinkere til å orientere forbrukerne om hva forsikringen dekker.

– Vi har reklamer ute, og vi forsøker å nå ut til de unge gjennom sosiale medier, forteller han.

Selv om han mener forsikringsselskapene må bli flinkere til å gi informasjon, mener han også at reiseklare nordmenn bør bli flinkere til å undersøke hva forsikringen de har, dekker. I tillegg til å sjekke forsikringsselskapets hjemmeside, har Forbrukerrådet lansert en ny versjon av forsikringskalkulatoren som gjør det enklere å sjekke hva som dekkes.

– Hva de ulike forsikringene dekker, varierer veldig avhengig av hvilken forsikring man har kjøpt, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

SNART FERIE: Dersom uhellet er ute, kan det bli en dyr ferietur hvis du ikke har tegnet reiseforsikring.

Det viktigste er at forsikringene har god dekning ved uhell og sykdom, særlig hvis man reiser utenfor Europa (EU/EØS). I tillegg bør man ta en ekstra sjekk om man har tenkt å drive med ulike typer risikosport, eller dra til konfliktområder eller mer eksotiske reisemål.

– Det er også viktig å være klar over at forsikringene ikke dekker sykdom som skyldes diagnoser man allerede har, sier Blyverket.

Berge forteller også at reiseforsikringen ikke fungerer som en kaskoforsikring, og glemmer man mobilen eller pengeboken på en restaurant, kan ikke reiseforsikringen hjelpe.

– Den dekker heller ikke avbestillinger, men mindre man er syk og har legeerklæring, opplyser Berge.

Husk helsetrygdekortet

I tillegg til reiseforsikringsbevis bør man også huske å pakke med seg europeisk helsetrygdkort dersom man skal på ferie i et EU-/EØS-land eller Sveits.

– Da får man raskt hjelp i utlandet, sier Berge.

Kortet dokumenterer nemlig at man har rett til dekning av nødvendig helsehjelp på samme vilkår som landets egne statsborgere. I mange land dekkes imidlertid ikke utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige, og helsetrygdkortet dekker heller ikke utgifter til hjemreise. Slike utgifter vil reiseforsikringen dekke.

HUSK REISEKORT: Europeisk helsetrygdekort kan gjøre en legeregning i utlandet betydelig billigere. Her et barn som drikker i varmen på Lanzarote.

Dine Penger+ skriver fast om feriebolig i Norge og utlandet. Her er et utvalg saker:

Dette får du for pengene på Lanzarote

På Lanzarote kan du kjøpe ferieboliger i unik design. Her slipper du også å tenke på plenklipping. Les saken her

Herregårder hos broderfolket

Før var svenskene herrer over oss. Nå kan du kjøpe en svensk «herrgård», med spennende forhistorie – og de historiske detaljene i orden. – Her er det ikke laminat fra IKEA, sier eiendomsmegler Erik Johannesson. Les saken her

Dette får du for pengene på den italienske rivieraen

I Liguria på den italienske rivieraen kan du nyte vakker utsikt, det genuint italienske – med Monaco tett på, og masse muligheter til å bruke beina, både til fots og med ski. Les saken her.

Dette får du for pengene i Kroatia

Kroatia er den nye snakkisen blant mange sydenfarere. Landet kan by på en lang kyst med drøssevis av bukter og øyer, lave priser og langt færre «turistgettoer» enn lignende land langs Middelhavet. Les saken her

Dette koster slottsluksusen

I Frankrike kan du kjøpe deg storslåtte slott, hvor kongelige har bodd, og gamle middelalderborger, hvor fienden holdes på avstand. Er lommeboken mindre, kan slottsdrømmen oppfylles med en liten slottsleilighet. Les saken her

Dyre «stugor» i Strømstad og Tanum

Bare to timer fra Oslo-området ligger de svenske «stugorna» i Bohuslän-skjærgården og frister. Men de koster – spesielt på Koster, og det er ditt ansvar å sjekke kvaliteten. Les saken her

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Forbrukerrådet frykter reisende ikke får tilbake pengene sine

  2. Betalt innhold

    Triksene som kan gi deg billigere forsikring

  3. Kjøp hus her, og du får 170.000 kroner

  4. If: Ingen garanti for reiseforsikring hvis man er syk på utreisetidspunktet

  5. Grønt lys i Europa – dette dekker reiseforsikringen