Mange tar ut unødvendig dyr utenlandsk valuta
Tre av ti nordmenn som skal til utlandet i sommer, tar ut utenlandsk valuta i Norge før avreise, viser en spørreundersøkelse.
For mange betyr sommerferie en tur utenfor landets grenser. Men selv om vi stadig blir mindre avhengige av kontanter, er det fortsatt mange som velger å ta ut penger før de reiser utenfor landets grenser.
I en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Sparebank1 svarer 8 prosent at de tar ut nødvendig valuta før de forlater Norge for sol, varme og deilige feriedager. Én av fem svarer at de tar ut utenlandsk valuta både i Norge og i utlandet.
Les også Dine Penger: Turekspertenes beste sommerferietips (+)
Dyrt og unødvendig
– Det å kjøpe valuta før du reiser er både dyrt og unødvendig. Da kjøper du landets valuta, og du får dårligere kurs. Det er også dyrt å gå innom vekslingskontorer, da bytteforholdet er veldig dårlig, påpeker forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.
Over 300.000 skal feriere med penger de ikke har
Han mener reisende bør vente til de kommer fram, ettersom minibanker har blitt langt mer tilgjengelig flere steder. Spesielt i Europa, som er kontinentet mange nordmenn reiser til.
– Der klarer man seg enkelt uten kontanter, siden man kan betale med kort på hoteller, tog og i butikker. Det er kun når du reiser til land som ikke nødvendigvis har gode banksystemer at du kan ta ut litt på forhånd, sier han.
Hør Pengerådet: Smartere pengebruk i ferien
Rimeligere å vente
Til tross for at mange tar ut utenlandsk valuta før avreise, er det mange som venter til de ankommer destinasjonen. Nesten halvparten svarer at de venter, mens 21 prosent svarer at de klarer seg uten kontanter.
Dette kan ifølge Gundersen være et langt rimeligere alternativ. Forklaringen er blant annet at elektroniske transaksjoner ofte er rimeligere enn transaksjoner med sedler. I tillegg er flere bankkort gebyrfrie, noe som gjør at du kan ta ut penger uten at det blir tatt en prosentandel av uttaket.
Les mer om privatøkonomi på Dine Penger+. Prøv et abonnement for 1 krone nå.
Guide fra Hallgeir: Slik rammer det nye gjeldsregisteret deg
Det nye gjeldsregisteret får også konsekvenser for vanlige boliglånskunder. Sjekk hva du bør gjøre når det trer i kraft. Les guiden her
Disse bankene gir deg best lånerente nå
Selv om renten er på vei oppover, viser Dine Pengers renteoversikt i juni at det fortsatt er gode muligheter for å sikre seg en boliglånsrente på under 3 prosent. Les saken her
Guide fra Hallgeir: Bli økonomisk uavhengig før 50
Med en god plan, strukturert forbruk og et smart fond, kan du slutte jobben lenge før du trodde. Les saken her