Kraftig prisvekst på boliger i januar

Boligprisene steg med 4,8 prosent i januar. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent. Og bankene melder om økt interesse for boliglån.

SALG: Flere kjøper bolig. Foto: Sjur Jansen, Dine Penger.
Publisert:

Det viser fersk statistikk fra eiendomsmeglerbransjen. Statistikken utgis av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).
Boligprisene er likevel 6,9 prosent lavere enn for ett år siden.

Nedenfor ser du utviklingen i boligprisene for ulike boligtyper i januar:

Prisene på eneboliger steg med hele 6,6 prosent siste måneden. På ett år har prisene falt med 4,2 prosent.
Prisene på delte boliger steg med 5,3 prosent siste måned. På ett år har prisene falt med 8,6 prosent.
Prisene på leiligheter steg med 4,2 prosent siste måned, på ett år har prisene falt med 7,4 prosent.

Kilde: NEF, EFF, FINN.no og ECO

Uvanlig at det blir færre boliger

Antall usolgte boliger i januar var 17.062, det er ned fra 17.133 boliger i desember i fjor.
- Det er uvanlig at antall usolgte boliger minker i januar. Det vanlige er at boliglageret øker, sier administrerende direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) under dagens pressekonferanse.

Ingen friskmelding

Bransjen er imidlertid ikke bare positive.
- Dette er ingen friskmelding av boligmarkedet, men en korreksjon av de siste 3 månedene, mener leder i NEF Christian Dreyer.

Flere vil ha boliglån

- Vi merker at det er mer positivitet i markedet nå. Folk har fått mer å rutte med alle rentenedgangene og dermed har folk blitt mer positive, forteller kommunikasjonsrådgiver i SR-bank, Frode Sandal, til Dine Penger.
Sandal forteller at boligmarkedet i Rogaland har ikke gått så tregt som det blant annet har gjort i Bergen og andre steder i Norge.
- Boligmarkedet her har ikke vært like tregt som i resten av landet, men vi merker at det har gått litt tråere, mener Sandal.

Lavere rente hjelper

Kommunikasjonsdirektør i Nordea, Rune Kibsgaard Sjøhelle, mener også det er litt optimisme i boligmarkedet.
- Vi har ganske stor pågang om dagen i låneavdelingen. Det er mange faktorer på påviker dette, men en av grunnen er jo lavere rente, forteller Sjøhelle.

Lettere å selge

Sjøhelle forteller at det er færre som ber om mellomfinansiering om dagen.
- Når folk får solgt boligene sine raskt trenger de ikke mellomfinansiering. Vi har ikke endret på vår vilkår for mellomfinansiering, og vi merker at færre trenger mellomfinansiering. Der ser ut til at det litt lyeser nå enn hva det var før jul, forteller Sjøhelle.

Flere på visning

At boligmarkedet har bedret seg den siste tiden, er også noe flere eiendomsmeglere Dine Penger snakket med tidligere forrige uke bekreftet.

Folk på visning der det før har vært tomt

Partner hos Ring Eiendomsmegling i Grefsenveien i Oslo, Tommy Syversen, fortalte til Dine Penger at folk strømmer til boliger det var folketomt på før jul.
- Jeg hadde for eksempel to visninger forrige søndag på leiligheter jeg har hatt visninger på før som det da nærmest var helt dødt på. Søndag var det nå flere innom på disse visningene. Jeg hadde også visning på en eiendom det ikke har vært noen på visning på før, som det var 12 stykker innom, forteller Syversen.

Ikke helt frisk

Selv om Syvertsen har folk på visninger igjen, friskmelder han ikke markedet helt.
- Jeg tror ikke det kommer til å ta helt av på en lang stund, men jeg tror markedet er mer på et normalt nivå nå. Med normalt mener jeg hvordan det var før, og ikke de siste årene hvor det har vært helt ekstremt i den andre enden. Det tror jeg er mer fornuftig både for kjøper og selger. Vi ser positivt på markedet, mener Syvertsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om