Gjeldskongene

I 2005 solgte Bo Christer Wik og Per Karsten Ims leiligheter spekket med gjeld til unge kjøpere for godt over 380 millioner. Samme år flyttet Wik inn i denne villaen i Holmenkollen.

Publisert:

I 2005 solgte Bo Christer Wik og Per Karsten Ims leiligheter spekket med gjeld til unge kjøpere for godt over 380 millioner. Samme år flyttet Wik inn i denne villaen i Holmenkollen.

Les også: Kjøperne ble gjeldsslaver

Bo Christer Wik og Per Karsten Ims har tjent seg rike på salg av små leiligheter med høy fellesgjeld. De siste årene har de kjøpt opp en rekke bygårder i Oslo, pusset dem opp og delt dem inn små leiligheter som de har solgt videre med en stiv kvadratmeterpris. Nå sliter de unge kjøperne med å betale den store gjelden som Wik og Ims veltet over på dem. For borettslaget Arupsgate 22 som ble solgt av eiendomsutviklerne i 2006 har problemene tårnet seg opp.

- Vi har i alle fall sendt fem til seks leiligheter til namsmannen for tvangssalg mens jeg har sittet som styreleder, sier styreleder Kurt-Ole Johansen i Borettslaget Arups gate 22.

Fra 2004 til 2006 solgte psykolog Ims og religionshistoriker Wik leiligheter for hele 590 millioner kroner. Etter en forsiktig start i 2004 med salg av leiligheter for 20 millioner solgte de hele 400 små leiligheter i 2005 for godt over 380 millioner kroner.

Tjente 37 millioner

Eiendomsutviklerne tjente 37 millioner kroner før skatt på salg av leiligheter fra 2004 til 2006 gjennom selskapet Nunkun Invest. Dette kommer frem av de tre siste innleverte regnskapene til selskapet som nå heter Nordisk Eiendomsutvikling AS.

Mens Bo Christer Wik flyttet inn i en villa i Holmekollen i 2005 verd 7 millioner begynte gjeldsmarerittet for de unge han hadde solgt leiligheter til.

Borettslaget Arupsgate 22 i Gamlebyen i Oslo er en av mange borettslag som ble pusset opp og solgt videre i eiendomsutviklernes gullår i 2005. Bygården ble kjøpt opp for 19,7 millioner, delt opp i 51 leiligheter på mellom 20 og 35 kvadrat og solgt for 74 millioner. Samtidig satt de 51 andelseierne igjen med en samlet gjeld på over 56 millioner kroner. På denne måten ble risikoen veltet over på kjøperne, mens Wik og Ims kunne sitte igjen med fortjenesten. Allerede første året slet borettslaget med ubetalte regninger og siden har flere leiligheter blitt begjært tvangssolgt.

Bakgrunnen for tvangssalgene skal være manglende innbetaling av husleie. Tidligere styreleder i borettslaget har inntrykk av at flere sliter med å betale renten på fellesgjelden.

- Ja, det tror jeg. Det opplever jeg selv også. Kostnadene har økt fra 4.000 kroner fra da jeg flyttet inn til 8.800 kroner i dag, sier tidligere styreleder John Trygve Tollefsen.

Vil ikke ta ansvar

Til sammen har Wik og Ims posisjoner eller eierskap i rundt 100 selskaper og har ført opp nær 30 borettslag i Oslo. Flere av disse borettslagene ble ført opp etter samme modell som i Arupsgate 22 og solgt i små enheter til unge personer. Wik og Ims fikk mye negativt medieoppmerksomhet i 2006 fordi flere av borettslagene de opprettet umiddelbart fikk problemer.

Et steinkast unna Arupsgate 22 kjøpte eiendomsutviklerne opp bygården Atlasgården for 82 millioner, som de solgte videre etter samme prinsipp.

E24 har henvendt seg en rekke ganger til Wik og Ims, men de ønsker ikke å uttale se i denne saken. Administrerende direktør Jørn Terje Kristensen i Nordisk Eiendomsforretning AS, som er morselskapet til Nordisk Eiendomsutvikling og heleid av Wik og Ims, uttaler seg derfor på deres vegne.

Kristensen vil ikke ta ansvar for at boligkjøperne i Arupsgate 22 nå sliter, og viser til at borettslaget hadde en fellesgjeld på 75 prosent og en snittpris på 55.000 kroner per kvadratmeter.

- I 2005 var dette markedsmessige betingelser. Leilighetene ble meglet av profesjonelle meglere med prospekter inneholdende klare opplysninger om pris, fellesgjeld og andre relevante forhold, sier Kristensen.

I følge Kristensen besluttet selskapet i 2006 å ha all fokus på forvaltning av eiendom og nedskalere salg.

- I 2007 og 2008 har vi solgt svært få boliger. Vi investerer i næringseiendom og boligeiendom med siktemål å skape verdier gjennom å løfte kvaliteten på eiendomsmassen ved rehabilitering, utleie og profesjonell forvaltning, sier han.

Les resten av historien her: "Gjeldsslavene" Thomas Iversen (32) fikk nær fullfinansiert en leilighet med Oslos dyreste kvadratmeterpris ved hjelp av ekstralån fra utbygger. Nå vil han heve kjøpet.

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om