Pass på kvotene på svensketuren

Er planen å bruke skjærtorsdag til å dra til Sverige for å handle? Pass på kvotene.

PASS PÅ KVOTEN: Skal du over grensen for å handel, må du passe på tollkvotene. Foto: Scanpix.
Publisert:

I Sverige er ikke skjærtorsdag helligdag som her i Norge. Mange bruker derfor denne dagen til å ta turen over grensen for å handle.

Gunstig kurs

Har du 100 norske kroner å handle for i Sverige kan du handle for nesten 130 svenske kroner. Lommeboken blir derfor hele 30 prosent tykkere når du passerer svenskegrensen.

LES OGSÅ:

Gjør et vinkupp i Sverige

Maks 3.000 kroner på harrytur

Er du på handletur over grensen må du passe på at du ikke handler over måte. Er du bare på dagstur, kan du nemlig ta med deg varer til en samlet verdi på inntil 3.000 norske kroner.
Har du imidlertid være borte i mer enn 24 timer, økes handlegrensen til 6.000 kroner.

LES OGSÅ:

Dobler bøtene for harryfylla

Kjør på rødt

Har du likevel handlet for mer enn 3.000 kroner (eller 6.000 kroner), så er det ikke det noe problem. Alt du må gjøre er å stoppe på grensen og melde fra hva du har handlet for.
For å gjøre dette må du huske å si fra i butikken du handler at du skal ha med varene til Norge.
Da får du et skjema fra butikken og når du stopper på tollstasjonen viser du kvitteringen eller fakturaen for hva du har kjøpt.
- Det tar ikke lang tid å stoppe på tollstasjonen for å gjøre dette. Det er en liten papirmølle, men det går fort. Etter at man har vist kvitteringen fra den svenske butikken, beregnes den norske merverdiavgiften og så betaler man det. Du vil så få tilbakebetalt den svenske merverdiavgiften fra butikken, har kontorsjef på grensestasjonen på Svinesund Wenche Fredriksen tidligere sagt til Dine Penger.

Taper ingenting

I og med at merverdiavgiften er på 25 prosent både i Norge og i Sverige, så taper du ingenting på å gjøre dette. Kjører du på grønt og blir stoppet med for store verdier i bilen, mister du ikke bare varene, men du får også en bot. Tapet ved å kjøre på grønt kan bli atskillig større.

LES OGSÅ:

Gjør et handlekupp i pund

Mye mat og drikke?

Det er ikke bare på alkohol og tobakk det er restriksjoner på hvor mye du kan ta med inn i landet.
Du kan maks ta med 10 kilo til sammen av kjøtt og kjøttvarer, ost og fôrvarer med unntak av hunde- og kattemat, fra land i EØS.
Når det gjelder alkohol, så må du betale toll- og alkoholavgifter hvis du tar med mer en kvoten.

Sjekk her hva det koster og hvor mye du kan ta med.

Betjent stasjon

Tollvesenet åpeker at skal du deklarere varer så må du stoppe på en grensestasjon som er betjent. Grensestasjonen på Svinesund er åpent 24 timer i døgnet, forteller Fredriksen.

Her finner du oversikt over alle grensestasjonene i Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om