Nye regler for utleieboliger: Haster med radonmålinger

Utleieskolen: Alle utleieboliger må ha målt radon i løpet av dette året. Målinger må gjøres om vinteren, derfor haster det! Du kan også få skattefradrag for utgiftene.

NYE UTLEIEKRAV: Innen utgangen av året må alle som leier ut bolig kunne dokumentere at radonnivået har blitt målt, og eventuelt iverksette tiltak for å redusere nivåene. Målingen må skje på vinteren, så det er bare å sette igang.
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Nye regler. Innen utgangen av 2013, må alle som leier ut bolig ha målt radonnivået i boligen. Det tar minst to måneder å utføre målingen ordentlig, og målingen må skje om vinteren. Derfor haster det med å komme i gang nå!

– Målingene bør gjøres på vinterhalvåret, så sesongen er på hell. Om du skal rekke det nå, bør du sette igang i løpet av de nærmeste dagene, sier rådgiver Bård Olsen i Statens strålevern.

Høye verdier i Norge. Setter du ikke igang nå i februar, må du starte i oktober for å rekke å gjøre det innen utgangen av året.

Årsaken til at det bør gjøres om vinteren, er at temperaturforskjellen ute og inne da er størst, samt at det luftes lite - noe som kan påvirke verdiene.

Olsen forteller at de får mange spørsmål rundt radonmåling av utleieboliger om dagen.

– Norge er et av de landene som er mest utsatt for høye radonverdier. Noen steder er mer utsatt enn andre, men dette varierer, så du bør absolutt få gjennomført en måling av verdiene i huset der du bor, mener han.

Les også:Hvilken leie er skattefri?

Trekk fra på skatten. Leier du ut en bolig, må du altså kunne dokumentere at radonnivået er målt før 1. januar 2014. Radonnivået skal være så lavt som mulig, og ikke over maksgrenseverdien 200 Bq/m3 (becquerel per kubikkmeter luft).

Er verdien over 100 Bq/m3, må du som utleier iverksette tiltak for å få ned nivået.

– Det enkleste og rimeligste er å måle radon med såkalt sporfilm. Målingene må gjøres over minst to måneder. Det er flere firmaer som tilbyr slike langtidsmålinger med sporfilm. Hent gjerne inn priser og tilbud fra flere tilbydere for å sammenligne og sjekk at den metoden som tilbys er den anbefalte. Korttidsmålinger over bare noen dager, for eksempel med elektroniske apparater, bør man styre unna, råder Bård Olsen.

Bård Olsen i Statens strålevern viser frem sporingsfilmer for måling av radon.

– Prisene varierer, men vanligvis koster det noen hundrelapper for en sporfilm, og du bør ha minst to per bolig for å få en god måling, sier Olsen.

Les mer:Les flere tips om radonmåling host Statens strålevern.

NB: Husk at dersom inntekten fra boligutleien du driver er skattepliktig, er utgiftene til radonmåling fradragsberettiget. Les mer her: Skattepliktig: Dette kan du trekke fra

Kan gi lungekreft. Radon er et stoff som finnes naturlig i store mengder i Norge.

Utendørs er radonkonsentrasjonen normalt lav, og helsefaren oppstår først når gassen siver inn i bygninger, gjerne gjennom sprekker i bygningskonstruksjonen.

Ofte er konsentrasjonen størst i kjellere og lavere etasjer, noe som er viktig å tenke på for de som leier ut kjelleretasjen i sin bolig.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft, etter aktiv røyking. Det er anslått at radon i boliger forårsaker rundt 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge.

Norge er, sammen med Sverige og Finland, blant de landene i verden med de høyeste radonkonsentrasjonene i inneluft.

DP+:Last ned mal for utleiekontrakt


Slik måler du radonnivået

Slik kan sporingsfilmer som brukes til måling av Radon se ut.
 • Ta kontakt med et firma som tilbyr langtidsmåling med sporfilm. Måleutstyret sendes i posten. Noen steder kan du også få kjøpt radonmålinger gjennom kommunen, ofte til en fordelaktig pris. Ta kontakt med kommunen din for å høre om det er en slik ordning der du bor.
 • Du trenger minimum to sporfilmer per bolig, og dersom boligen har flere etasjer, minst en i hver etasje.
 • Sporfilmene plasseres i oppholdsrom, og vi anbefaler at du måler i minst ett soverom og i dagligstue. Dersom man har oppholdsrom i kjeller, bør det også måles der. Målinger i for eksempel boder, lagerrom, kott eller tekniske rom er ikke relevant for sammenligning med grenseverdiene.
 • La sporfilmene ligge i minimum to måneder, gjerne lenger.
 • Når måleperioden er over, returnerer du sporfilmene til firmaet. Sporfilmene blir analysert og du får tilsendt en målerapport med opplysninger blant annet om beregnet årsmiddelverdi.
 • Målerapporten er dokumentasjon på radonnivåene.

Kilde: Statens strålevern

Oversikt over selskaper som tilbyr radonmålinger, finner du her på nettsiden til Statens strålevern.

Lufting hjelper. Blir det målt for høye verdier av radon i din utleiebolig, må det settes igang tiltak for å redusere dette.

Det er mange måter å redusere radonnivået på, som god utlufting, vifte som skaper svakt overtrykk inne, tetting av utett grunnmur og bruk av radonsperre.

Du bør uansett ta kontakt med en eller flere eksperter for råd om hva du bør gjøre, samt få prisoverslag.

Ny forskrift. Forskriften om strålevern trådte i kraft 1.januar 2011 med overgangsregler til 1 januar 2014 for radonmåling av utleieboliger.

For bolig du bor i selv er det ikke påbudt å måle, men Statens strålevern anbefaler at du likevel gjør det.Hele forskriften kan du lese her. I nybygg ble det påbudt med radonsprerrer fra 2010.

Strålevernets anbefalte grenser for radon:

 • Alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalte grenseverdier:
 • Tiltaksgrense på 100 Bq/m 3 (becquerel per kubikkmeter luft). Tiltak kan også være aktuelt under tiltaksgrensen.
 • Maksimumsgrenseverdi på 200 Bq/m 3
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Huseiere bør måle radonnivået nå

 2. Amazon-samarbeid god butikk for Airthings

 3. Betalt innhold

  Aksel Lund Svindal om investeringer, risiko og gründerskap

 4. Hyttetur i siste liten?: Her er det fortsatt ledig i vinterferien

 5. Her er Hagens nye hyttedrøm