Ferieklagene som øker mest: – Bilutleiefirmaer spekulerer i smarte avtaler og gebyrer

I fjor fikk rekordmange forbrukere hjelp fra forbrukerkontorene i EU. Stadig flere klager på bilutleie-firmaer, men også datingtjenester får mange klager.

FLERE KLAGER: Antallet nordmenn som klager på bilutleie har mer enn doblet seg i fjor i forhold til året før, forteller direktør i Forbruker Europa Ragnar Wiik. (Ingen av disse selskapene er nødvendigvis omfattet av klagene).

Skjermdump fra nettside ti Rentalcars.no
 • Anne Lise Stranden
Publisert:,

Blitt lurt. Du har forbrukermakt også på ferie eller ved netthandel, så lenge landet er med i EU. Er du blitt snytt på ferie, kan du få hjelp hos Forbruker Europa.

Forbruker Europa er drevet av Forbrukerrådet og deltar i EU-samarbeidet European Consumers Council (ECC). I fjor hjalp nettverket rekordmange forbrukere.

Hit kan du også be om hjelp hvis du har bestilt en vare over nett som aldri kom, eller som du får ekstra gebyrer for.

– Det må være et grensekryssende element for at vi skal behandle saken, forklarer direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Les også:– Puslete fokus på forbrukervern i Finanstilsynet

Ga hjelp til 20.000 forbrukere. Nettverket behandlet mer enn 32.522 klager i 2013. Mer enn to tredjedeler av sakene ble løst gjennom råd og veiledning fra ECC-nettverket. Over 20.000 forbrukere i Europa fikk altså hjelp til en positiv løsning på klagen. Det er ni prosent fler enn året før.

Ialt kom det inn 80.272 henvendelsene fra forbrukere i EU/EØS-land i 2013. Dette tilsvarer en økning på 11 prosent sammenlignet med året før.

Les også:Slik krever du penger tilbake fra banken

EKSTRA GEBYRER: – Vi får stadig flere klager på bilutleiefirmaer og dating-tjenester på nett, sier Ragnar Wiik, leder av Forbruker Europa.

Foto: CF Wesenberg

Klager på bilutleie øker. Rundt en tredjedel av alle sakene dreide seg om transportsektoren. Flytransport fikk mest klager, hele 18,3 prosent.

– Men det ser imidlertid ut til at klager på bilutleie stadig øker, sier Ragnar Wiik. Tallene på klager relatert til billeie foretatt av nordmenn har økt fra 29 i 2012 til 39 i 2013.

Det er særlig tre problemområder som går igjen når det gjelder leiebil, forteller direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

 • Utleieselskapene kan spekulere i ekstra gebyrer og smarte avtaler om drivstoff
 • Angivelige skader på bilen – som medfører ekstraregninger
 • Generell dårlig kundebehandling – for eksempel at man ikke får tilbake depositum

Unngå overraskelser. For å unngå slike uventede ekstra kostnader ved leiebilen, er det alltid lurt å lese vilkårene nøye. Mange tar ekstra betalt for full tank som blir levert med bilen, og oppgir at du skal levere tom tank. Hvis du ikke leser dette, er det altså bortkastede penger hvis du fyller tanken før tilbakelevering. Disse pengene får du ikke igjen.

– Det er også lurt å ta bilde av bilen før og etter innlevering, råder Wiik. Og ikke minst, bør du alltid betale med kredittkort, understreker han.

Også antall klager relatert til kjøp foretatt av nordmenn har økt, fra 27 klager i 2012 til 53 klager i 2013.

Hele 66 prosent av henvendelsene handler om nettkjøp.

Les også:Svindelmistenkt ferieklubb fortsatt i full sving

Dating-klager øker. Klager på dating-tjenester på nett har mer enn doblet seg siden året før. Menn er overrepresentert.

– Klagene går stort sett på at de raskt finner ut at dette ikke er noe for dem, og de prøver derfor å kansellere. Men kanselleringen går ikke igjennom.

Grunnen til at de vil kansellere er ofte at de er misfornøyd med svarene fra kandidatene. De virker ikke reelle, men kan virke som automatiske svar, eller at de ikke matcher i det hele tatt.

– De kan bruke feil måte å kansellere på, eller de tror at dersom de fjerne profilen får de ikke flere krav. De har ikke gått grundig inn i betingelsene fordi de ikke er lett tilgjengelige, og har ikke fått med seg at medlemskapet fornyes automatisk, forklarer Wiik.

Les også:Flere nordmenn svindlet på Kanariøyene

Billetter og ferieklubb. De andre sektorene på toppen av statistikken er relatert til kjøp av husholdningsgjenstander, problemer knyttet til kjøp av billetter for sport- og kulturarrangementer, og ferieklubb/timeshare.

Litt over 15 prosent av klagene handler om bestilte varer eller tjenester som aldri kommer, eller som blir kansellert.

Rundt 12 prosent av klagene er på produkter som har mangler, eller er forsinket om mangler ved varen eller tjenesten.

10 prosent av klagene dreier seg om produkter som ikke er i overensstemmelse med bestillingen. 8,6 prosent gjelder kanselleringer. 5 prosent gjelder ekstra gebyrer.

Les også:Denne ferieformen har økt 300 prosent i fjor

Økt kjennskap. Økningen i antallet forbrukere som henvender seg til ECC-nettverket skyldes mange faktorer.

– Økt kunnskap blant forbrukere om deres rettigheter, bedre kjennskap til ECC-nettverket, og en økning i grensekryssende handel, er nok hovedårsakene, sier Wiik.

Forbrukernettverket. ECC-nettverket er et europeisk nettverk som gir europeiske forbrukere råd i grensekryssende problemer, for eksempel ved reise til andre land eller netthandel. ECC-nettverket er i 30 land (alle medlemslandene, Norge og Island).

Forbrukere som bor i et av disse landene og handler fra et annet land kan dra fordeler fra nettverkets tjenester uten kostnader.

ECC-nettverket er delfinansiert av EU Consumer Programme og av nasjonale myndigheter. For mer informasjon les her.
Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Leiebil-problemer i utlandet: Leiebilen ble seks ganger dyrere enn avtalt

 2. Klager på flyreiser til værs

 3. Seks av ti vet ikke hvorfor de bør bruke kredittkort

 4. Annonsørinnhold

 5. Arrestasjoner på Kanariøyene ingen hindring: Svindelmistenkt ferieklubb fortsatt i full sving

 6. Flere nordmenn svindlet på Kanariøyene