Nordmenn betaler mer enn de må på utenlandsferie: Betal i lokal valuta

Du er klar til å betale, men blir usikker på om du skal velge norske kroner eller den lokale valutaen. Tommelfingerregelen er: Betal alltid i lokal valuta, det blir billigere.

Uavhengig av reisemål: Så lenge du skal utenfor Norge, så må du betale i lokal valuta. Hvis du velger norske kroner, så betaler du mer enn du må.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Frihet til å velge, dyrt å velge feil. Når du betaler med kort i butikker og restauranter utenlands, skal du få valget: Ønsker du å betale i norske kroner eller den lokale valutaen.

Flere ansatte i Dine Penger har selv erfart på ulike ferieturer utenlands, at det er svært mange som velger norske kroner uansett.

Det bør du ikke gjøre!

Anbefaler større bruk av kredittkort. – Hovedbudskapet vårt er: Betal alle ferieutgifter med kredittkort, da får du bedre kontroll på ferieøkonomien din, sier informasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Foto: DNB

Velger du norske kroner når du betaler eller tar ut penger setter brukerstedet kursen, og denne er alltid dårligere for deg enn om du lar Visa eller MasterCard gjøre dette.

Dessverre kan du også oppleve i enkelte land at du blir ilagt en provisjon, av butikken, kalt «surcharging»

– Mastercard og Visa har gebyrfrie varekjøp, men 1,75 prosent valuta/kurspåslag ved bruk i utlandet. Det er fortsatt slik at du får den beste kursen hvis du betaler i lokal valuta, sier informasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB.

Les også:Norge har Europas høyeste matpriser

Valuta kan være avgjørende for reisemål. Bare ni prosent av de spurte i en undersøkelse utført av Sentio Research på vegne av Danske Bank, sier at valuta er avgjørende for hvor de legger ferien.

Likevel er usikkerheten stor rundt hvilken valuta som skal velges ved kortbetaling i butikken.

– Inntrykket mitt er at norske bankkunder ikke vet at de kommer til å betale mer om de velger norske kroner i butikken, og at usikkerheten rundt valutavalget i butikken gjør at de velger norske kroner, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen hos Danske Bank.

Les også: Én pengeseddel: 26.000 bakterier!

Rekordmange på utenlandsferie. Aldri før har så mange nordmenn reiseplaner utenlands som i år, det viser tall fra Hovedorganisasjonen Virke.

Rundt 875.000 nordmenn vil i løpet av sommermånedene sette sine ben utenfor Norges grenser. Det er en økning på 3,5 prosent fra fjoråret.

Men langt fra alle bryr seg om hvor mye de kommer til å betale for varene og tjenestene utenlands. Undersøkelsen til Sentio Research, viser at prisen på utenlandske penger spiller liten rolle når vi drar på ferie.

Sterk krone gir svekket kronefokus. Drøyt fire av ti svarer at valutapris ikke er viktig. De øvrige synes bare at valutaprisen har betydning av og til, eller sier at de ikke vet.

Etterlyser oppmerksomhet. Privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank, vil at nordmenn skal tenke mer over prisen på penger. Foto: Danske Bank

– Lav oppmerksomhet rundt prisen på penger kan skyldes at den norske krona har vært sterk en stund og de fleste utenlandske valutaer billige, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank til Dine Penger.

Hun sier videre:

Men som vi har sett i sommer kan dette svinge, så økt bevissthet om disse forholdene ville være bra.

Samtidig mener hun at det fortsatt er mye å spare ved å ordne selve vekslingen smartest mulig.

– Dette er det viktig å tenke på uansett om krona er sterk eller svak. I løpet av en ferie utenlands kan forskjellen på dyr og billig veksling fort utgjøre mange hundrelapper.

Valutapris er det du betaler for å få tak i valuta, enten i form av gebyrer og avgifter ved minibankuttak eller vekslingsgebyrer ved vekslingskontorer.

Les også:Skattepengene er dine penger!

Trygt med kort. Skal du ut og reise i sommer, bør du ha med deg to kort. Et debetkort og et kredittkort, sørg imidlertid å ikke ha de i samme lommebok. En av fordelene med å ha med to kort er at du fortsatt har et om du mister det ene.

– Vi mener langt flere bør vurdere å benytte kredittkort til å betale ferieutgiftene. I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort. Da kan du sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen når du kommer hjem, sier Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Kortbruk er svært trygt, og det er mye sikrere å gå rundt med kortmappa med enn store mengder kontanter. Du har meget godt forbrukervern om uhellet skulle være ute.

Korsberg Dalsbø råder videre til:

– Alle typer depositum bør belastes kredittkortet ditt. Da slipper du å få reservert et større beløp på din brukskonto og kan fritt disponere egne midler. Vi får ofte inn telefoner fra fortvilte kunder som opplyser at konto er «tom» fordi depositum har spist opp kapitalen.

Du må aldri la ekspeditør eller kelner ta med kortet fra der du er plassert, bli heller med bort til betalingsterminalen dersom den er et annet sted i lokalet.

Sjekk utløpsdatoen før reisen. I god tid før avreise bør du sjekke utløpsdatoen på bankkortene dine. Be om å få tilsendt nye kort dersom utløpsdatoen er nært forestående. Da unngår du en ubehagelig overraskelse dersom kortene utløper i ferietiden.

Forbrukerombud Gry Nergård.

Foto: Forbrukerombudet

Pass på kortet. Husk at du som bankkunde må betale en egenandel på 1200 kroner hvis du har vært uaktsom og 12.000 kroner hvis du har vært grovt uaktsom. Når banken skal ta stilling til dette ser den i hovedsak på om du har tatt vare på kort og kode på en god nok måte.

– Mange forbrukere blir overrasket når de oppdager at banken kan holde dem ansvarlig for hele eller deler av misbruket. For å unngå en slik overraskelse er det viktig at man er sitt eget ansvar bevisst og tar nødvendige forholdsregler, sier forbrukerombud Gry Nergård

Les også:Ta med disse appene på ferie


Nyttige pengetips til ferien:

Det kan være lurt å ta med noe lokal valuta. Det er ikke uvanlig å oppleve at noen butikker og restauranter ikke aksepterer kort. Det kan skyldes økonomisk uro eller for svakt utbygd kortsystem.

Ellers er det mest fordelaktig å betale med kredittkort . Det er lurt å ha med seg minst to kort utenlands. Ha gjerne med deg et bankkort og et kredittkort, for eksempel i tilfelle du mister eller blir frastjålet det ene – eller bare for å ha et ekstra betalingsalternativ.

Oversikt over forbruket når du kommer hjem. Bruker du kredittkort har du fordelen av rentefri betalingsutsettelse, gebyrfrie varekjøp og en oversiktlig faktura over ferieforbruket. Har du tatt vare på kvitteringene kan du sjekke forbruket mot fakturaen når du kommer hjem.

Betal leiebil og hotell med kredittkortet. Skal du bo på hotell eller leie bil er det mest fordelaktig å bruke kredittkortet. Både hoteller og leiebilselskaper foretar en reservasjon av bestillingen før selve betalingen finner sted. Det kan være praktisk å bruke kredittkortet slik at reservasjonsbeløpet ikke opptar dine egne disponible midler.

Sørg for at du kan utføre banktjenester via SMS før du drar på ferie. Da vil du samme hvor du er - og kun ved hjelp av mobiltelefonen – enkelt kunne sjekke saldo på kontoer og kredittkort, sørge for at nyinnkomne e-fakturaregninger blir betalt på forfallsdato, overføre penger til familie og venner og så videre.

Få flere pengetips på vår Facebook-side.

Om undersøkelsen: Gjennomført av Sentio Research for Danske Bank, i april 2013. Landrepresentativt utvalg på 1023 respondenter over 18 år er spurt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Unngå valutafellene: Her får du billigst valuta

  2. Syv av ti mener Norge er for dyrt å feriere i: Rømmer landet – norgesferien blir for dyr

  3. Stor oversikt: Se hvilket kredittkort som passer til ditt forbruk: Dette kredittkortet bør du velge

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse valutafellene må du unngå

  6. Sliter med å betale regninger til rett tid: Aldri har flere vært svartelistet