Forbrukerøkonom: Flere bør gjøre som dem: Jon og Christine sparer 463.000 kroner på rask nedbetaling
Banken ble overrasket da Jon Køhn (28) og Christine Larsen (28) ba om å få betale ned hele boliglånet på 13 år. Se hvordan de utnytter det lave rentenivået.
Sparer hundretusener. Da samboerne fra Skien oppgraderte fra rekkehus til enebolig i fjor, sto de igjen med et boliglån på 2,4 millioner kroner.
Kort tid senere gjorde de grepet som sikrer at gjelden forsvinner raskt – og gir dem 463.000 kroner i samlet effektiv rentebesparelse (se faktaboks).
Tar alt på 13 år. – Etter å ha bodd her litt, fant vi ut at vi klarte å betale ned lånet fortere. Renta er lav, og vi har mulighet til det, forteller Christine.
Les også:Fikk mindre areal enn de hadde kjøpt
Hun jobber som eiendomsmegler, mens Jon er vernepleier.
Dermed gikk 28-åringene til banken med beskjed om å senke nedbetalingstiden på annuitetslånet fra 25 til 13 år.
– De ble overrasket over at vi ville betale ned så fort. Det var ikke normalt, sa de. Men vi var fast bestemt på at vi ønsket det, sier Jon.
– Hvorfor akkurat 13 år?
– Det var litt tilfeldig, men vi regnet på hva avdragene ble, og kom frem til noe vi klarer å leve godt med. Blir renta høyere må vi nok revurdere, men vi har god dialog med banken, sier Christine.
Les også:Leif Erling (29) har en halv million i årslønn – får ikke boliglån
Prioriteringer. Med normale inntekter og to barn å forsørge, mener samboerne at en slik låneskrell bør være innenfor rekkevidden til flere.
– Har man muligheten, så anbefaler jeg å korte ned løpetiden. Det er snakk om prioriteringer, og selv reiser vi fortsatt mye på ferier og har nok til det vi trenger, sier Jon.
– Jeg tror vi lever ganske normalt, istemmer Christine.
– Men vi sjekker også Finansportalen løpende for å sikre at vi har den beste renten på boliglånet. Mange er nok litt for lojale overfor banken sin, mener Jon.
Les også:Grepene som lettere gir deg boliglån
Uvanlig. – De færreste betaler ned boliglånet på 13 år! utbryter kommunikasjonsrådgiver i DNB Vidar Korsberg Dalsbø til Dine Penger.
Ifølge Norge største bank er det uvanlig at lånetakere i det hele tatt betaler ned noe ekstra på lånet underveis.
– De aller fleste velger standardavtalene med 25 eller 30 år som man får med lånetilbudet. Det er noen få som betaler ned ekstra etter hvert som de får bedre økonomi, men trenden går motsatt vei: Folk ønsker å beholde lånene sine, og drar med seg stadig mer gjeld inn i alderdommen. Vi er bekymret over utviklingen, sier Dalsbø.
Tips: Husk at samboere som kjøper bolig sammen bør ha samboeravtale for å sikre eierskap og arv. Les mer i Samboerskolen. Se også boksen nederst i artikkelen
– Bør gjøre det omvendt. Forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Silje Sandmæl mener flere bør gjøre som Jon og Christine hvis de har muligheten.
– Veldig mange går for maksimal nedbetalingstid, i stedet for å gjøre det omvendt: Å se på hvor mye de klarer å betale i måneden, og så finne hvor mange år de trenger. Et lån koster jo penger, og jo fortere du klarer å betale det ned, jo bedre er det, mener Sandmæl.
Men unge i etableringsfasen har gjerne ikke den muligheten – og særlig ikke enslige, påpeker hun.
– Når du er alene om alle utgiftene, sier det seg selv at økonomien blir trangere. Men er dere to, får dere en økonomisk fordel. Den bør flere par bruke hvis de har mulighet – særlig nå mens renten er så lav, mener Sandmæl.