Skattefri utleie på 100.000 kroner i året: Bygg utleiebolig - få gratis lån

Utleie i egen bolig er stort sett skattefritt. Derfor bygget Svanhild Blakstad og ektemannen utleiedel i kjelleren da de bygget på huset.

Publisert:

Finansierer mer plass. Svanhild Blakstad og ektemannen hennes Arne Bergsli kjøpte hus i Bærum i 1998. Etter hvert ønsket de bedre plass til familien.

Bygger verdier: Svanhild Blakstad og ektemannen bygget ut familiens bolig og finansierte lånet med utleieleilighet i det nye tilbygget.

Samtidig har boligprisene i området steget mye i perioden frem til nå. Dermed ble det også et poeng å utnytte potensialet de hadde i tomten. Derfor bestemte de seg å bygge på huset.

– Vi regnet på dette og valgte å bygge en to-roms utleieleilighet på 43 kvm i det nye tilbygget, ettersom leieinntektene ville betjene renteutgiftene på lånet som finansierte utbyggingen.

Les også:Her koster det mest å leie bolig

Skattefri investering. Leieinntekter fra egen bolig er en av de få skattefrie investeringene i Norge. For mange er det svært lønnsomt å bygge om for eksempel kjelleren for utleie. Men det kommer blant annet an på hvor stor leie du får og hvor mye det koster å bygge om.

Med Dine Pengers nye kalkulator kan du enkelt beregne om et slikt ombyggingsprosjekt for utleie blir lønnsomt i din bolig.

Ny kalkulator:Lønnsomhet i ombygging av bolig for utleie
(Kalkulatoren krever DP+ abonnement)

Vil ombygging for utleie lønne seg? Med Dine Pengers nye kalkulator kan du enkelt beregne om et slikt ombyggingsprosjekt for utleie blir lønnsomt i din bolig. Du finner kalkulatoren her. (DP+)

Eksempel: Hvis du leier ut mindre enn halvparten av boligen din for 8.000 kroner i måneden, betyr det 96.000 kroner i årlige skattefrie leieinntekter fra utleie i egen bolig.

Du anslår at det koster 300.000 kroner å sette boligen i stand til utleie. Du er usikker på om du skal holde på med utleie særlig lenge, og legger derfor til grunn at du kun skal leie ut i fem år, deretter ønsker du å bruke kjellerstuen selv.

Kalkulatoren viser at du kan forvente å sitte igjen med 130.000 kroner totalt over disse fem årene, målt i dagens pengeverdi, etter at alle kostnadene, inkludert renten, er trukket ut.

Skatt og lån. Dine Penger har også laget en kalkulator som viser hvor stort lån leieinntektene kan betjene, samt eventuell skatt på utleien. Dette kalkulatoren krever ikke abonnement:

Test ny kalkulator:Utleie i egen bolig

Svanhild Blakstad har testet Dine Pengers nye utleie-kalkulator og konkluderer:

Hva kan man tjene på utleie? Dine Pengers utleiekalkulator viser hva du kan få av inntekter på å leie ut i egen bolig, hvor stort lån det kan betjene, og eventuelt hva du må betale i skatt. Du finner kalkulatoren her.

– Nå kan jeg enkelt få beregnet hvor stort lån utleiedelen finansierer. Kalkulatoren bekrefter at inntektene fra utleieboligen ga oss mulighet til å betjene rentene på lånet.

Blakstad synes tallene er gode:

– På sikt vil utleieboligen også kunne gi oss en stabil ekstrainntekt. En utleiebolig vil uansett øke boligverdien og er en god investering, slik vi ser det, sier hun til Dine penger.

Ekteparet bygde garasje samtidig, og derfor ble det et ganske omfattende prosjekt, ikke minst økonomisk.

– Vi skulle uansett støpe grunnmur og bygge to etasjer over. Det var derfor ideelt å lage en liten leilighet i underetasjen i det nye tilbygget. Vi tenkte også at det var bedre med en leilighet hvor det var plass til to, i stedet for bare en liten hybel.

Utleiedel først: Svanhild Blakstad bygget utleiedel samtidig med at hele huset ble bygget ut. De gjorde ferdig utleiedelen først for å få inntekter så fort som mulig.

Les også:Hvilken leie er skattefri?

Råd til deg som planlegger å bygge utleieenhet i boligen din

Først og fremst må du sjekke om det er marked for utleie der du bor. Bruk finn.no for å orientere deg om prisnivå på utleieboliger i området, og sjekk hvor mange som er på jakt etter utleiebolig i ditt nærområde.

– Vi snakket med mange i nærområdet som fortalte at det var enkelt å få leietakere. Nærheten til marka, Oslo og kollektivtransport gjør at dette er et område som er attraktivt for mange, samtidig som presset på boligmarkedet gjør at det er dyrt å kjøpe seg inn, spesielt for unge som skal ut og bo for første gang. Vi snakket også med noen eksperter i vår bekjentskapskrets som mente at dette vare en sikker ting å gjøre, forteller Svanhild Blakstad.

– Vi hadde null erfaring som utleiere, så vi var litt spente. Men det har gått veldig bra, vi er kjempefornøyde med det unge og hyggelige paret som er våre leieboere, sier Svanhild Blakstad.

Dersom du skal bygge ut stort slik Svanhild Blakstad og mannen hennes gjorde, med utvidelse av egen bolig pluss utleiebolig, så er det lurt å gjøre ferdig utleieboligen først – slik at du kan få i gang utleie og dermed inntekter.

Start også i god tid med å finne leieboer.

Når utleieboligen er ferdig, søker du kommunen om midlertidig brukstillatelse.

Pass på reglene. Utleie av bolig gir gode inntekter, men kan være et villniss av regler. Husk f.eks. at boligen du leier ut, må være godkjent for utleie.

Det stilles krav til lys, luft og rømningsveier. Les mer om dette og mye annet i Dine Pengers Utleieskole.

Klikk her for å åpne Dine Pengers Utleieskole

– Hele tilbygget inkludert utleiebolig ble tegnet av en arkitekt som ivaretok alle tekniske krav, og vi fikk oss noen aha-opplevelser underveis når vi fikk innsikt i alle kravene. Blant annet er det krav til eget parkeringsareal til utleiedelen, selv om du leier ut til noen som ikke har bil, sier Svanhild Blakstad.

Sørg også for god lydisolering. Du skal tross alt ha noen andre mennesker boende i huset ditt, og de skal også kunne leve sitt liv på en normal måte uten at du blir sjenert av lyder, musikk eller lignende.

Last ned Dine Pengers utleiekontrakt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om