Prisene faller – nå er det kjøpers marked: De beste rådene til høstens boligjakt

– Gir du mye over takst nå, så gjør du ikke det beste kjøpet, advarer forbrukerøkonom. Slik tråkker du trygt og smart i høstens boligterreng.

Roligere: Det er roligere på visninger og færre med i budrundene. Det gjør at du på boligjakt har bedre tid til å sjekke blant annet papirene du får.
  • Karl Wig
  • Maria Lekve
Publisert:

Kjøpers bolighøst. – Mange er for raske på avtrekkeren. Vi har vært i en periode hvor boligene går unna i rekordfart, og kjøpere føler tidsnød. Det er ikke nødvendig nå lenger. Bruk din tid! råder Luksusfellen-programleder og forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

– Det er helt klart bedre å være kjøper i dagens marked, fastslår nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Les også:Advarer mot å kjøpe bolig for utleie

Prisfall. Siste måneds boligprisutvikling, som ble lagt frem i går, er gode nyheter for deg som skal inn i boligmarkedet:

Årets september er den største boligfestbremsen på fem år, med prisfall på alle typer boliger – både i sesongjusterte og absolutte tall.

De siste årene har norske boligpriser skutt mot himmelen, med en årsvekst på rundt 10 prosent – til internasjonale advarsler om en ny boligboble.

Nachspiel. I sommer spådde en rekke økonomer at boligprisene har nådd toppen – og at den store boligfesten er over.

KJØPERS MARKED: – De har mer å velge mellom og må ikke lenger kaste seg inn i hete budrunder, sier EFF-nestleder Leif J. Laugen.

Nå ligger det an til et hyggelig nachspeil for deg som vil ha bolignapp denne høsten.

Prisfallet er nemlig trigget av en overflod av boliger. Vårens budkriger har tørket ut, og du som boligkjøper blir vinneren:

Forhandlingsmakt. – Kjøperne har mer å velge mellom. De må ikke lenger kaste seg inn i hete budrunder, men har mer tid til og områ seg, sier Eff-nestleder Laugen til Dine Penger.

– Det er rett og slett større forhandlingsmakt i dagens boligmarked. Noen selgere må kanskje måtte fire noe på prisforventningene, men det tror jeg er sunt, legger han til.

Les også:– Nordmenn har for mye penger i bolig

BRUK MAKTEN: Unngå å bli forelsket, men bruk heller god tid, se mange objekter – og legg gjerne inn skambud, oppfordrer forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl.

Dropp forelskelsen. Forbrukerøkonom Sandmæl mener det nå blir ekstra viktig for boligkjøpere å bruke tiden godt, for å få fullt utbytte av makten de sitter på.

– Gir du mye over takst nå, så gjør du ikke det beste kjøpet, advarer Luksusfellen-programlederen.

Hun fraråder kjøpere mot å bli forelsket i det første og beste, men heller bruke det store tilbudet for alt det er verdt:

Skambud. – Ta din tid, se mange objekter, og vær aldri redd for å legge inn bud under takst. Selv har jeg gitt flere skambud, og det kan være til din fordel i dagens marked hvor det er færre interesserte per bolig, forklarer Sandmæl og utdyper:

– Man vet aldri hva slags situasjon selger er i. Kanskje de må få solgt raskt, og ikke har andre kjøpere? Det er alltid verdt å prøve seg – og særlig nå, avslutter hun.

Les på DP+:Forsikringene du trenger i bolighandelen

10 GODE RÅD TIL BOLIG-JEGERE

Her er Dine Pengers 10 beste tips for å komme best ut av høstens boligjakt-sesong:

Før jakten

1. Finn hvor mye du kan kjøpe for. Landets to største banker, DNB og Nordea, gir cirka 1,5 millioner kroner i boliglån til hver i snitt. Bruk Dine Pengers kalkulator for å finne det billigste boliglånet som passer din situasjon – og ikke nøl med å shoppe rundt i flere banker.

2.Sett din egen lånegrense og skaff finansieringsbevis fra banken på forhånd. Test strikken også - spør deg selv om du er villig til å gå 100.000 over, for å få drømmehuset. Hvis ja, er ikke grensen din realistisk.

3. Vurder om du skal selge først – og kjøp ny etterpå. Da slipper du å bli presset til å by mer enn du tenkte, eller kjøpe en bolig du ikke er helt fornøyd med, fordi noen står og venter på å overta boligen din. Du unngår også å måtte selge boligen din til skampris fordi du har kjøpt ny og får tidsnød.

Når du jakter på bolig-byttet:

4.Få oversikt over lokale boligpriser. Regn ut kvadratmeterprisen for boligern du ser på, og sammenlikn med snittprisen for området på FINN. Selv om du kan få en bolig under prisantydning, er det ikke sikkert det er et godt kjøp hvis prisantydningen allerede er høy.

5. Ta høyde for spesielle forhold ved boligen som trekker prisen opp eller ned fra normalen i området. Har leiligheten både peis, balkong og beliggenhet i øverste etasje, må du være beredt på å betale for det – uansett om du selv ikke verdsetter disse kvalitetene. Må badet legges på nytt, er det en ulempe som fort gir deg 200.000 kroner i ekstra utgift.

6.Ikke bli forelsket i en bestemt leilighet. I dag er det høyt boligtilbud og færre kjøpere, og du kan velge og vrake – får du ikke riktig pris, går du bare videre. Eneboliger er annerledes. Har du funnet et hus med de rette egenskaper, kan det ta lang tid før et slikt kommer på markedet igjen. Da kan du strekke deg lenger.

7. Dersom du har råd, bør du satse på attraktive objekter. De står seg bedre i tider med prisfall. Vi snakker om boliger med sentralt beliggenhet i rolige strøk, leiligheter høyt oppe i etasjene med heis og balkong.

Bruk tiden godt på visning: For eksempel til å sjekke strømmen. Takstmann Helge Jensen viser i denne artikkelen hvordan du går gjennom boligen trinn for trinn. Les mer på DP+

8.Ikke by over deg selv. En klassisk «meglerfrekkis» er at du får beskjed om å by 50.000 kroner ekstra for at kjøper skal bli fornøyd, selv om du allerede har høyeste bud eller er i nærheten av prisantydning. Ikke gå med på det – særlig ikke i dagens marked. Du sitter med makten!

9. Ikke invester i utleiebolig. Det er en tungvint og upraktisk måte å styre sparepengene på. Vil du først høste gevinst av oppgangen i boligmarkedet, sats heller i et børsnotert eiendomsselskap og spill på lag med proffene.

Les mer:Advarer mot å kjøpe bolig for utleie

Når byttet er felt

10.Betal ned ekstra på lånet, mens renten fortsatt er lav. Da skaffer du deg en buffer, om prisene går ned. Et verdifall betyr lite, om du bor i boligen. Bare om du blir tvunget til å selge, kan du bli sittende med negativ egenkapital.

Kilde: Dine Pengers boligkjøperskole

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Alt går flere hundre tusen over

  2. Slik foregår boligsalget - egentlig

  3. Boligmarkedet har ikke tatt høstferie: Solgt til 1,7 millioner  over takst

  4. – Mange er uforberedt

  5. Ekspertene avslører: Slik utnytter du nedturen i boligmarkedet