Anbudstjenester sparer deg for penger: Huskeliste før du bestiller nytt bad

Flere bestiller tilbud på nytt bad på nett. Men få er bevisste på hva de skal opplyse om, ifølge Norske Rørleggerbedrifters Landforening. Her er tips som kan gjøre anbudsjobben lettere.

DRØMMEBAD: Stadig flere bruker nå anbudstjenester på nett til å skaffe håndverkere når drømmebadet skal lages. Nå har Rørleggerbedriftenes landsforening laget en oversikt over hva du må huske å opplyse om.

Foto: Colorbox
  • Anne Lise Stranden
Publisert:

Nytt bad på nett. Stadig flere som skal fornye badet, bruker nå anbudstjenester på nett når drømmebadet skal realiseres. Dette gjør det enkelt å hente inn tilbud og komme i kontakt med håndverkere.

Men samtidig er svært få bevisste på hvordan de utformer sine forespørsler, erfarer Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL). De har derfor laget en praktisk huskeliste som kan brukes både ved nybygging av bad og når det gamle badet skal pusses opp.

Les mer på DP+:Slik henter du inn anbud effektivt

Anbudstips for deg som skal rehabilitere:

Skal du pusse opp et eksisterende bad, bør du spesifisere dette i henvendelsen din:

Rive eksisterende bad. Spesifiser om du skal rive selv eller ønsker hjelp til dette. Opplys i så fall etasje. Hvor mange kvadratmeter er det snakk om og hvilke typer materialer skal vekk? Før også opp om du vil ha hjelp til opprydding og bortkjøring.

Støpearbeid og rør. Er det behov for å støpe gulv? Få med om det skal legges membran. Ønsker du fliser eller våtromsplater?

Er dagens rør lagt utenpå eller inne i veggen? Om du vet hvilket system som er brukt, for eksempel rør-i-rør, kobberrør eller liknende, så få med det.

NYTT BAD: Oppgi hvilke materialer du ønsker.

Foto: Colorbox/Igor Borodin

Skal vannuttakene ha samme plassering som i det gamle badet, eller vil du gjøre om på planløsningen? Har du tanker om plassering, innmuring av badekar og lignende, bør du definere dette.

Varme og elektrisk anlegg. Hva slags oppvarmingsløsning har boligen? Opplys om boligen har vannbåren løsning eller om det er elektriske varmekabler på rommet.

Ønsker du flere strømuttak og vet du hvor de skal plasseres? Spør rørleggeren om tips.

Finnes det en luftespalte under døren? Opplys om det er montert automatisk avtrekk eller mekanisk vifte. Hvis ikke, vil du ha det montert samtidig?

Vegger og tak. Ønsker du hjelp til noe maling eller skal alt flislegges? Vet du målene på arealet som skal flislegges, får du en mer nøyaktig pris tilbake. Målet på flisene påvirker prisen på legging.

Skal vegger flyttes på, eller dører og vinduer skiftes? Da bør du opplyse om det.

Les også:Skaff deg rabattkort før du pusser opp

Bilder. Legg ved gode bilder av badet slik det ser ut i dag. Lag gjerne en skisse av planløsning. Kjenner du til skader eller hvor rør er plassert i veggen, er det fint å merke av dette.

Spesifisèr at du ønsker dokumentasjon av jobben som er gjort når arbeidet er ferdig utført, og at det skal overleveres før endelig oppgjør. Her skal det også spesifiseres hvilke produkter som er benyttet.

Les også:Klaus og Connie må rive badet for tredje gang

Anbudstips for deg som skal bygge nytt:

Skal du bygge nytt bad, er det litt andre opplysninger som trengs.

Plantegning. Legg ved plantegning som viser rørføringer i vegger, plassering i forhold til andre rom, vannuttak og avløp. Ta bilder av rommet slik det vil se ut ved oppdragets start. Oppgi også rommets størrelse, etasje og hva flatene er bygget av.

Er rommet bygget på betongsåle eller tre?

Valg av produkter. For at rørleggeren skal kunne gi deg et tilbud på hva det vil koste å utføre arbeidet, er det viktig at du spesifiserer hvilken type produkter du ønsker. Beskriv så langt du kan materialvalg og ønsket utstyr.

Ulike systemer har ulike egenskaper og krav til montering. Dersom du allerede vet hvordan innredningen skal se ut, legg gjerne ved bilder eller navn på produsent.

Velg produkter for norske forhold. I følge håndverkertjenesteloven er rørleggeren forpliktet til å kun montere produkter han er fortrolig med og kan anbefale.

Skal du kjøpe produkter selv? Ønsker du å levere produkter selv, avklar dette med rørleggeren før du handler. Ellers risikerer du at rørleggeren ikke vil montere fordi han ikke har tilstrekkelig kjennskap til produktet.

Når du selv leverer varer, er det du som er ansvarlig for dokumentasjon av produktets egenskaper, og du må selv ta hånd om eventuelle reklamasjoner eller reparasjoner i forhold til din leverandør.

Oppvarming, lys og ventilasjon. Er dette ferdigstilt eller ønsker du hjelp til å finne gode løsninger? En skikkelig rørlegger gir gode råd om disse tingene.

Dokumentasjon. Spesifiser at du ønsker dokumentasjon av jobben som er gjort når arbeidet er ferdig utført og at det skal overleveres før endelig oppgjør. Her skal det også spesifiseres hvilke produkter som er benyttet.

Spesialister på å rive bad. Bedriften Monsterbedriften har spesialistert seg på å rive bad. Bedriften vant nylig Ferds pris for sosialt entreprenørskap.

– Vi priser etter størrelse på det gamle badet, og det kan koste alt fra 4000 til 20.000 kroner, sier daglig leder Thomas Doull. De jobber mest for store bedrifter, men tar også enkeltoppdrag for forbrukere i og rundt Oslo, Gjøvik og Mjøndalen, hvor de har avdelingskontor.

Som regel er prisen mellom 4000 og 10.000 kroner, sier Doull til Dine Penger.

– Men det er også litt avhengig av hvilke materialer som er brukt og hvilken etasje det er. Er badet i fjerde etasje, så er det mer jobb å bære ned materialene etterpå, sier daglig leder Thomas Doull.

Les også:Vil innføre skattefradrag for oppussing

Enkelt å sjekke referanser!

Når det gjelder bad og våtrom er det særlig viktig å velge riktig håndverksbedrift. Her gjelder det å skaffe seg skikkelige fagfolk med de riktige kvalifikasjonene. I hvert fall om man ønsker seg et solid og forskriftsmessig bad, sier daglig leder Håvard Bungum i anbudstjenesten Mittanbud.no.

SJEKK REFERANSER: – Før du velger håndverker, bør du sjekke referansene til andre som har brukt håndverkeren, oppfordrer Håvard Bungum, administrerende direktør i Mittanbud.no

Foto: Mittanbud.no

Store prisforskjeller. Han anbefaler alle å innhente flere tilbud og sammenligne pris og kvalitet fra flere håndverksbedrifter. Det kan være store prisforskjeller blant de dyktigste bedriftene. Nettjenesten er gratis og gir en enkel, effektiv og trygg tjeneste for deg som forbruker.

Han har ikke noen konkrete tall på hvor mye folk har spart på bad, men antar at man enkelt kan spare flere titalls tusen kroner ved å bruke nettjenesten for å innhente ulike tilbud.

– I tillegg er det store variasjoner i priser på materiell, og bedriftene opererer med ulike påslag. Totalt sett kan prisforskjellen være stor, sier Bungum.

Vær likevel oppmerksom når prisen blir svært lav, da bør det gå opp en varseltrekant. Man bør sjekke nærmere og forstå hvorfor prisen er lav, advarer han.

Les også:Lettere å klage på håndverkeren

Våtromssertifikat. Mittanbud.no samarbeider med fagrådet for våtrom slik at man enkelt kan se hvilke av bedriftene som svarer deg, som faktisk har våtromssertifikat.

– Det er fullt mulig og lovlig å bruke en bedrift som ikke har våtromssertifikat, men da blir det fort litt ekstra styr når du skal forsikre deg om at bedriften har kompetanse til å bygge et godt bad for deg, og at de faktisk bygger badet i henhold til Byggebransjens våtromsnorm, sier Bungum.

Referanser. Ikke minst bør du sjekke referanser på håndverkerne som ligger på Mittanbud.no. Det er tusenvis som har fått bygget eller pusset opp badet på Mittanbud.no og som har evaluert jobben når badet er fiks ferdig.

Det er bare de som har lagt ut oppdrag på nettstedet, som får link og dermed mulighet til å legge inn referanser.

– Mittanbud.no forsikrer seg om at evalueringene er ekte og både positive og negative evalueringer legges ut på nettsidene, sier Håvard Bungum til Dine Penger.

I tillegg finnes det en rekke andre anbudstjenester for håndverkere på nett.

Les også:Kan skattefradrag hindre svart arbeid?

For ordens skyld: Både Mittanbud.no og E24 Dine Penger er eid av Schibsted.

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Halvparten av oss skal pusse opp i år: Unngå disse oppussingstabbene

  2. Nå blir det viktigere å ha oversikt over oppgraderinger du har gjort i boligen

  3. Byggefeil, konkurs og dom stopper ikke entreprenøren: – Han gjorde alt feil og forsvant

  4. E24-kilder: - Hemmelig provisjon til Nofas-ansatte

  5. Hunden ble for stor –
    fikk 5.000 kroner i erstatning