Slik sikrer du at malejobben blir «hvit»

Sørg for at den utenlandske håndverkeren betaler den skatten han skal. Vi forteller deg hvordan du går frem, avhengig av om du er arbeidsgiver selv eller håndverkeren er næringsdrivende.

LOVLIG: Mange nordmenn lar østeuropeere jobbe for seg svart, men det kreves ikke store jobben å sørge for skatten blir betalt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert:

Mange av oss har et hus som skulle ha vært beiset, eller andre store eller små oppussingsjobber man selv egentlig ikke har tid til.
Dermed kan det bli fristende å takke ja, dersom øst-europeiske håndverkere for eksempel legger igjen en lapp i postkassen din, hvor det står at de tilbyr å male eller snekre for deg for en rimelig penge.

LES OGSÅ:

Slik velger du riktig rørlegger

Klar over fordelene

Men hva bør du passe på for at dette skal gå riktig og trygt for seg - både for din del og for håndverkerens del? De fleste utenlandske arbeidere er nå veldig klar over fordelene med å betale skatt i Norge, og vil gjøre sitt beste for å følge lover og regler på dette området.

Arbeidsgiver selv

Det er to måter å gjøre det på, dersom du ønsker å få arbeid utført av utenlandske håndverkere.
Alternativ nummer én er at du står som arbeidsgiver.
- Med det følger også et arbeidsgiveransvar. Man kan blant annet få et forsikringsansvar, og premien for en yrkesskadeforsikring er forholdsvis dyr, sier informasjonsdirektør i Skatt Sør, Sverre Kjær.

Kan slippe registrering

Utover dette er det ikke en enorm jobb å være privat arbeidsgiver. Dersom lønnsutbetalingen ikke overstiger 60.000 kroner trenger du ikke å registrere deg i Aa (arbeidstaker og arbeidsgiver)- registeret. I disse tilfellene holder det å fylle ut en

Oppgjørsblankett for private arbeidsgivere

.
Men skal mer enn 60.000 utbetales til arbeidstaker må arbeidsforholdet

registreres i Aa-registeret

, og det skal også betales arbeidsgiveravgift.
Se mer om prosentsatsene for arbeidsgiveravgift

her

.

Skattekort

Selv om arbeidstakerne plikter å skaffe skattekort selv, så har også du som arbeidsgiver plikt til å innhente skatteopplysningene.
For å få skattekort, må arbeidstaker ha fått et D-nummer (midlertidig personnummer). Arbeidssøkere fra EU/EØS-området må også

registrere seg på nett

, når de kommer til Norge. Arbeidstakeren kan gå til

Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere

for å få hjelp med disse tingene.
Les mer om det å være

privat arbeidsgiver på Skatteetatens nettsider.

Eget firma

Det enkleste er selvsagt dersom håndverkeren/håndverkerne er selvstendig næringsdrivende med eget firma. Noen kan kanskje fortelle at de har registrert firmaet i hjemlandet, men du bør sjekke opp at de også er registrert i merverdiregisteret her i Norge.
- Be om å få firmanavn og organisasjonsnummer. Da kan du selv sjekke opp med Brønnøysundregisteret om firmaet er registrert her. Siden Brønnøysundregisteret ikke alltid er helt oppdatert, så kan det også være lurt å sjekke med skattekontoret om firmaet er registrert i merverdiavgiftsregisteret - for å være på den sikre siden, sier Kjær.

Økt aktsomhetskrav

Kjær påpeker også at aktsomhetskrav øker for forbrukerne økes fra 1. januar, da alle betalinger for tjenester over 10.000 kroner skal betales over bank - og ikke i kontanter.

Les mer om dette her.

4.000 kroner i året

Det er også lov for en husholdning å betale opp til 4.000 kroner i året til en person som utfører tjenester for deg, men da kan ikke personen være næringsdrivende.

Les mer om dette i denne saken.

Publisert:

Her kan du lese mer om