Eiendomsmegler: Spår kvadratmeterpris på opp mot 200.000 kroner om fem til ti år

Eiendomsmegler spår en mer enn dobling av kvadratmeterprisen på attraktive adresser i hovedstaden. Bank-strateg synes det høres veldig mye ut.

200.000 KRONER PER KVADRAT: Eiendomsmegler Terje Tinholt spår en kvadratmeterpris på opptil 200.000 kroner innen fem til ti år på Frogner, her illustrert med Frognerparken.

Helle Gannestad
  • Tone Iren Sørheim
  • Maren Løhre
Publisert: Publisert:

– Det norske boligmarkedet vil alltid ha pressområder, og Oslo vil huse 850.000 innbyggere innen ti -femten år, dersom tilflyttingen holder samme tempo, sier eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i selskapet Nordvik og parteners til E24.

ZÜRICH, LONDON, OSLO? – Hvorfor kan ikke Oslo stille i samme prisklasse i boligmarkedet som byene Zürich eller London, spør Terje Tinholt E24. Han mener boligprisene i hovedstaden er for lave.

Nordvik og partners

Han spår kvadratmeterpriser på opptil 200.000 kroner i de mest populære områdene i hovedstaden innen 2025 og peker på områdene Bjørvika, Bislett og Frogner på Oslo vest.

– Det er i alle fall ikke å ta i å si at det kan komme til å koste over 150.000 kroner per kvadrat i de mest attraktive boligområdene, sier Tinholt til E24.

Tinholt understreker at han ikke ønsker å «hausse opp» boligmarkedet, men at han ønsker seg et mer stabilt marked.

Hva tror du om en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på opptil 200.000 kroner på Oslo vest?

- Det høres veldig mye ut, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Bruce sier at det er sannsynlig at prisen for sentrale leiligheter vil øke, men at han ikke ønsker å komme med noen personlige prognoser utover det.

NHH-professor Ola Grytten mener at den høye boligprisveksten i Norge ikke er det egentlige problemet i norsk økonomi, men at det må gjøres noe med at det er «gratis» å låne penger.

Les også

Så mye mer koster det å kjøpe ny heller enn brukt bolig

ANNEN ØKONOMI: - De som er villige til å kjøpe en leilighet på 100 kvadratmeter til 20 millioner kroner har jo gjerne en annen økonomi enn de resterende 97 prosentene. De trenger ikke snu på skillingen. Hvor mye disse blir påvirket gjenstår å se, men at enkelte enklaver i Oslo-markedet kan fortsette å gå godt er mulig, sier Staavi.

Krister Sørbø

- Ja, så ille kan det bli

VGs økonomikommentator Tom Staavi sier det er godt mulig Tinholt får rett:

- Ja, så ille kan det bli. Spørsmålet er om norsk økonomi møter større eller mindre utfordringer enn vi tror. Jeg aner ikke om han får rett, men personlig er jeg skeptisk.

Staavi tror boligmarkedet før eller siden kommer til å ta et pust i bakken, sier han.

Han minner på at boligmarkedet er mer enn bare ett marked:

- Det er en betydelig forskjell mellom Stavanger og Oslo. Og fortsatt eksploderer prisene i Tromsø. Det vil alltid være folk med masse penger som kan kjøpe «svindyre» leiligheter på de mest attraktive områdene.

Staavi tror vi er «veldig nær noe som er en topp» i det overordnede boligmarkedet:

- Vi har allerede så høy gjeldsvekst, et myndighetsvedtak kan slå direkte ut, rentene kan knapt bli lavere og alle spår at oljenedturen vil slå inn i fastlandsøkonomien og gi en økning i arbeidsløshet på et gitt tidspunkt, argumenterer han.

Les også

Så mye mer koster det å kjøpe ny heller enn brukt bolig

Advarer mot spekulasjon

Det som imidlertid kan felle boligprisene kraftig er nybygg som bygges på spekulasjon.

– Det så vi var tilfelle i Spania, Danmark og Irland samt delvis Frankrike i finanskriseårene. Det ga et prisras på rundt 40–50 prosent, sier Tinholt.

Han sier videre at det er foreløpig og trolig ikke er noen fare for norsk boligbygging ettersom reglene i dag krever at minst 50 prosent av prosjektene må være solgt før bygging.

Eiendomsmegleren oppfordrer til mer nybygg.

– Tilbud og etterspørsel er i dag skjev boligmarkedet. Nordmenn prioriterer å bo bra og det presser opp prisene. Boligkjøperne er veldig kresne. Boligbyggingen må opp.

Tinholt peker på at det i dag trengs – årlig – 3.000 nye boliger i Oslo og 1.700 i Bergen og Tromsø, og det frem til 2025.

– Jo raskere boligprisene fortsetter oppover, desto raskere vil iverksettelsen av nybygg komme. Og først da vil markedet stabiliserer seg, sier eiendomsmegleren til E24.

- Alltid bygget for lite

- Det er ikke tvil om at det er for lite nybygg i markedet. I de lange linjer har man alltid bygget for lite i Oslo i forhold til økt innbyggertall, sier Tom Staavi til E24.

Les også

Finanstilsynet frykter langvarig lav rente

Han sier videre:

- Jeg mener prisøkningen på bruktboliger er frikoblet fra logikken om at det mangler boliger. En stor del av gjeldsveksten skyldes ikke boligmangel. Det er ikke boligmangel at man mangler designerkjøkken eller at noen som har leilighet ønsker seg flere kvadratmeter. Boligmangel er at folk ikke har tak over hodet.

- De som priser opp boligmassen har tilgang til mye og billig kreditt, og når alle rundt dem også har samme tilgang blir det et voldsomt res i boligmarkedet. Slik blir kreditten dyttet inn i boligmarkedet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Norges dyreste: 210.000 per kvadratmeter – og det er ikke på Tjuvholmen

  2. Disse boligtypene driver prisveksten i Oslo

  3. Megler: – Det var flere budgivere som var på gråten fordi de ikke fikk leiligheten

  4. Eiendomsmegler: – Jeg tror vi er all time high

  5. Vil ha 50 mill. for 250 kvadratmeter