Har kun laget 80 boligsalgsrapporter siden nyttår: – Klart det er lite

Én måned etter innføringen av ny og grundigere boligsalgsrapport, melder takstbransjen om lunken etterspørsel.

– LITE: Så langt i år har NITO takst kun levert 80 boligsalgsrapporter. Direktør Espen Fuglesang (innfelt) vedkjenner at de nye rapportene har utfordringer, men tror volumet vil øke fremover.
Publisert: Publisert:

– Dette er langt dårligere tall enn forventet, sier NITO Takst-direktør Espen Fuglesang til E24.

NITO Takst er blant Norges største foreninger for takstmenn, med rundt 540 medlemmer som til sammen produserer 40.000 verditakster og rapporter hvert år.

Fra nyttår begynte de – i likhet med andre takstmenn – å ta imot bestillinger på de nye boligsalgsrapportene som ble innført ved årsskiftet.

Les også

Beskyldningene hagler i striden om innføring av boligsalgsrapport

Avlyste rapport-tvang

Som kjent var planen egentlig å gjøre rapportene obligatoriske for alle boligsalg.

Det ble ikke noe av, blant annet etter at Finanstilsynet stilte spørsmål ved om en slik rapport-tvang var forenelig med god meglerskikk.

Fra januar har det dermed vært frivillig om boligselgere vil bestille en vanlig verditakst, eller gå for den dyrere og langt mer omfattende rapporten om boligens tekniske tilstand.

Så langt ut i den nye året ser ikke boligselgere ut til å la seg friste, selv om eiendomsbransjen har vært tydelig på at den nye versjonen av rapporten blant annet er mer egnet til å unngå tvist i etterkant.

Fuglesang opplyser at de til nå har levert 80 boligsalgsrapporter av den nye typen. Til sammenligning er det levert rundt 700 av den gamle typen, samt 900 ordinære verdivurderinger.

Les på Dine Penger+: Dette er tidspunktene du bør kjøpe og selge bolig på i 2015

Skylder på prisfokus

– Vi ser at kun er rundt 10 prosent av boligsalgsrapportene som er av den nye standarden, kommenterer Fuglesang.

– Det er lite?

– Ja, det er klart det er lite. Men det har nok sammenheng med at vi er en overgangsfase. Og dessverre er det fortsatt høy usikkerhet knyttet til dette produktet, sier takstdirektøren og fortsetter:

– Det er altfor høy fokus på prisen, snarere enn produktet. Det er til en viss grad forståelig, for prisen har jo gått opp fra de gamle rapportene. Men så er det også en mye bedre rapport.

Prisene varierer, men eksempler E24 tidligere har hentet inn viser at forskjellen mellom vanlig verditakst og boligsalgsrapport kan bli flere tusenlapper:

  • Prisforskjell leiligheter: 3.300 kroner mer.
  • Rekkehus under 100 kvadratmeter: 10.400 kroner mer.
  • Enebolig eller større rekkehus: 11.700 kroner mer.
Les også

Eiendomsmeglerne fikk nei: Får ikke kreve obligatorisk tilstandsrapport

– Større lerret å bleke

Norges Takseringsforbund (NTF) er Norges største forening for takstmenn, med over 1.100 medlemmer.

– VIL TA TID: Direktør Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund (NTF)

Direktør Are Andenæs Huser sier de ikke har komplett statistikk, men er enig med Fuglesang i at de nye salgsrapportene har til gode å «ta av».

– Det vil nok ta tid før det kommer opp i de store volumene. I utgangspunktet skulle jo denne rapporten bli obligatorisk, men det skjedde som kjent ikke.

– Da er det klart at de ikke får det samme trykket som først ventet, og man må innse at det blir et større lerret å bleke, skisserer Huser overfor E24.

Møter skepsis i Oslo

Per 26. januar hadde NTF-takstmenn generert 320 rapporter av den nye typen.

Huser sier han ikke har sammenlignbare tall for vanlige verdivurderinger og eldre tilstandsrapporter, men anslår at takstbransjen samlet har opp mot 10.000 oppdrag en typisk måned.

– Litt av utfordringen er at det er helt ulik praksis avhengig av hvor du er i landet. I Trøndelag møter boligselgere ofte skepsis hvis det ikke foreligger en tilstandsrapport.

– Her i Oslo og Akershus kan man oppleve skepsis når en slik rapport foreligger. Det er ingen tradisjon for det rundt hovedstaden, og det blir en utfordring å synliggjøre fordelene ved produktet for kjøpere og selgere i slike områder, sier Huser.

Les også

Ett-roms ble solgt som to-roms – kjøper får ikke erstatning

Grundig sjekkliste

Den nye boligsalgsrapporten bygger på en ny standard (kalt NS 3600) som en rekke aktører har kommet til enighet om – blant annet Forbrukerrådet, forsikringsselskaper, meglerforeningene Eiendom Norge og Norges Eiendomsforbund, og ikke minst takstbransjen.

Rapporten utføres av takstmenn og er langt mer omfattende enn en vanlig verdivurdering. Den er også mer omfattende enn den tidligere tilstandsrapporten – som altså fortsatt er langt mer populær – og har dessuten et systematisert oppsett som takstmenn må følge.

Les på Dine Penger+: Dine Pengers guide til boligkjøpere

Frykter ikke flopp

I tillegg har den flere vurderingsområder enn det rent byggtekniske, blant annet en dokumentkontroll hvor det gis karakter, og en vurdering av lovligheten for oppholdsrom.

– Det er bred enighet om at en god tilstandsrapport er et godt virkemiddel for å få ned antallet boligtvister, som i dag er høyt, sier Huser.

Fuglesang i NITO Takst sier han ikke er bekymret for at de nye rapportene vil «floppe» blant prisbevisste nordmenn.

– Nei, det er jeg ikke. Alle større endringer i et marked må gis tid, og vi skal ikke bli utålmodige, sier Fuglesang.

Han sier det fremover blir viktig å drive informasjonsarbeid – ikke minst overfor eiendomsmeglerne.

– De er jo et viktig bindeledd. Utfordringen fremover blir å informere forbrukere om alle fordelene av å ha denne rapporten. Så skal vi nok se at tallet vil øke, avslutter Fuglesang.

Les også

Her får du leilighet nesten uten egenkapital

Les også

Nordeas norske toppsjef vil ha boligskatt

Les også

Superforvalterens råd til unge: – Kjøp aksjer og billig bolig

Publisert:

Her kan du lese mer om