Finanstilsynet vil ikke stanse «kvasi-eiendomsmegling»

Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) får ikke med seg Finanstilsynet i sin krig mot bransjekolleger som startet tjeneste for boligsalg uten megler.

– IKKE EIENDOMSMEGLING: Finanstilsynet har fastslått at Propr ikke er å anse som eiendomsmegling etter at NEF ba om en vurdering. Tjenesten er blant annet startet av Christoffer Askjer (venstre), som er daglig leder i meglerkjeden Sem & Johnsen.
  • Karl Wig
Publisert:

Det er kraftig motstand i meglerbransjen mot Propr, en relativt nyetablert tjeneste for dem som vil selge boligen uten eiendomsmegler, men hvor nettopp eiendomsmeglere er blant dem som står bak.

Blant gründerne er Christoffer Askjer, daglig leder i meglerkjeden Sem & Johnsen.

«Kvasi-eiendomsmegling», «svekker forbrukervernet» og «synes ikke å være i tråd med loven» er blant karakteristikkene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

I juni sendte NEF et brev til Finanstilsynet hvor de i realiteten ber tilsynet vurdere å erklære tjenesten ulovlig.

De mener Proprs tjeneste har så mange likheter med eiendomsmegling at de kan være underlagt krav om konsesjon, noe Propr ikke har.

Les også

NEF tordner mot meglerne bak meglerfritt boligsalg: Ber Finanstilsynet om hjelp

Tilsynet: Ikke underlagt meglerkrav

– Vi kan ikke ha det sånn at noen eiendomsmeglere må drive under strenge lovkrav, mens andre kan omgå reglene og slippe unna. Da svekkes forbrukervernet, sa NEF-direktør Carl O. Geving til E24 i juni.

Men i et fersk svarbrev som E24 har fått tilgang på, konkluderer Finanstilsynet med at Propr ikke kan anses som eiendomsmegling – og at de dermed ikke er underlagt disse reglene.

«Propr AS spiller ikke en aktiv rolle i å bringe partene sammen. Det vises til at foretaket ikke har noen rolle ved gjennomføring av visninger, forhandlinger med interessenter, bistand i forbindelse med finansiering, budgivning, utforming av kjøpekontrakt eller gjennomføring av oppgjør», heter det i vedtaket.

«Det er Finanstilsynets vurdering at en tjeneste begrenset til dette ikke er eiendomsmegling.»

– ALDRI VÆRT EIENDOMSMEGLING: Merete Nordvik, daglig leder i Propr, tror de har fått meglerbransjen på nakken fordi de frykter sine egne inntekter.

– Beviser det vi alltid har sagt

Tilsynet mener de ulike automatiserte hjelpeverktøyene Propr tilbyr selgere i salgsprosessen – inkludert innhenting av opplysninger og utforming av kjøpekontrakt – riktig nok utgjør en «begrenset del» av megleroppdraget, men at det samles ikke kan anses som eiendomsmegling.

«Bistanden er begrenset til mekanisk tilrettelegging for salg og avtaleinngåelse», uttaler tilsynet.

– Dette beviser det vi alltid har sagt. Vi bedriver ikke megling, men tilbyr det beste tilbudet til alle som ønsker å selge bolig selv, sier Merete Nordvik, daglig leder i Propr, til E24.

Les også

Kommentar: Meglertopp: Derfor er jeg skeptisk til selge-selv-tjenestene

– Uakseptabel markedsføring

NEF sier de tar tilsynets vurdering til etterretning, men at de fortsetter å følge «nøye med på utviklingen av denne type tjenester».

– FØLGER NØYE MED: Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Vi registrerer at Propr har gjort en del endringer og tilpasninger i tjenesten for å komme innenfor lovlige rammer, sier direktør Carl O. Geving til E24.

Han poengterer at når Finanstilsynet fastslår at Propr ikke er en eiendomsmeglertjeneste, så er det med en forutsetning om at Propr heller ikke markedsfører seg som det.

Men det mener han at Propr har gjort:

– Vi har vært i kontakt med Forbrukerombudet flere ganger denne høsten og påpekt markedsføring som ikke er akseptabel – blant annet at Propr har markedsført at de selv formidler boliger for salg, sier Geving.

– De frykter sine egne inntekter

Nordvik i Propr bekrefter at dette har skjedd, men sier det skyldtes en utilsiktet feil i Finn-annonseringen av boligene som ble solgt via tjenesten. Hun sier feilen nå er rettet og er klar på at de aldri har hatt intensjon om å markedsføre seg som en eiendomsmegler.

– Vi har alltid vært tydelig på at dette er et selvhjelpsverktøy for salg av egen bolig, og vi er en tjeneste som er i konstant utvikling. Men det er naturlig at NEF frykter for egne inntekter når det har kommet en så trygg og billig tjeneste som Propr, som kutter fordyrende mellomledd, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. – En totalslakt

  2. Propr: – Sjikane og trakassering for åpen scene

  3. Eiendomsmeglere om Propr-reklamefilmer: – Uredelige og useriøse

  4. Eiendomsmeglere dumper prisene

  5. – Det må reduseres til et minimum