Cecilia (19) har startet studieåret på et nedlagt aldershjem: Sover sammen med 50 andre boligløse studenter

Cecilia Bringedal og andre boligløse studenter går ingen lysere fremtid i møte på boligmarkedet.

Deler: Cecilia Bringedal (19) har startet studieåret på en sovesal med plass til 50 jenter. Det er vanskelig å få sove, forteller Camilla.
  • Nils Mangelrød
Publisert:

Trondheim (VG): Studiebrosjyrene lokker med glansbilder på studiehverdagen. De omtaler ikke Cecilia Bringedal (19) og jentene på sovesalen for bostedsløse.

Klarer ikke sove. På det nedlagte aldershjemmet på Persaunet deler 107 studenter tolv dusjer og et fåtall større sovesaler. En bh ligger slengt på gulvet. Sko og bager flyter. De bostedsløse som ikke bor på en sofa hos venner, bor her.

– Det hadde vært fint med en liten dupp mellom skolen og fadderopplegget. Men det er ikke mulig. Det er for mange andre her, sier Cecilia Bringedal som er på boligjakt i et glohett marked. Over ti tusen studenter har den siste uken stått på ventelister for studentboliger.

Utenfor er det vill kamp på visninger. Trykket av bostedsløse boligjegere på sovesalene er i år 40 prosent større enn tidligere.

– Jeg har sett på en del rom, men flere var ekle og veldig små. Også er det 40 stykker på visningene. Det virker som det er mye som ligger rundt 6000 kroner hvis det er litt ok standard. Det er altfor mye for meg, sier Bringedal

Les også: 1 av 4 trenger hjelp til boligkjøpet

Stiger år for år. Og med dagens situasjon er det ingenting som tyder på at utviklingen skal stoppe. SSBs leiemarkedsundersøkelse viser en klar trend: I sentrumsnære strøk, der studenter vil bo, øker prisene aller mest. Og hyblene øker mest.

Opp: Nikolaos Farmakis, som er kommunikasjonssjef i Utleiemegleren AS tror prisene i Utleiemarkdet skal stige.

– Vi tror at markedet blir dyrere. Prisene stiger merkbart år for år og slik tror vi det kommer til å fortsette også. Det vil ramme studenter og alle andre som skal inn på leiemarkedet, sier Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.

Les også:- Sett opp studentbusser ut av sentrum

Utnytter. Studenten fra Bergen rydder plass til å slappe av på sengen. Her sover hun ut etter studiedagene i et rom med sengeplass til over 50 jenter.

Noen smiler imidlertid. Inga Skogvoldrygg (20) har akkurat fått beskjed om at hun snart kan forlate køyesengen.

– Boligmarkedet er rett og slett horribelt. Jeg har sett hybler som tidligere har kostet rundt 4000 kroner, som plutselig koster 6000 kroner. Jeg skjønner ikke at folk har samvittighet til å utnytte en slik gruppe med begrensede ressurser, sier prosjektleder Tove Lill Karlsen i Studentbolighjelpa i Trondheim.

Les også Dine Pengers eksperters svar på nettmøte om unge og bolig:«Jeg føler meg som en stor idiot som ikke kjøper leilighet»

Eie eller leie?Dine Pengers kalkulator gir svaret

Sovesal-mamma: Tone Lill Karlsen (til høyre) er prosjektleder i Studentbolighjelpa i Trondheim. Her er hun på kjøkkenet sammen med tre av de utenlandske beboerne. Fra venstre Laia Perates Rius (Spania), Catalina Cortines (Spania) og Minos Rosier (Nederland).
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Full krig i leiemarkedet: Slik vinner du utleieboligen

  2. Her er det dyrest å leie bolig nå

  3. Leieprisene stiger: - Sett opp studentbusser ut av sentrum

  4. Eksplosjon i ledige leieboliger

  5. Selger deg gratis opplysninger