Garantert lønnsomt å isolere loftet

Har du et hus fra 80-tallet eller eldre, er det å la være å etterisolere et kaldloft som å la være å bøye seg ned for å plukke opp tusenlapper på fortauet.

600.000 BOLIGER: Hele 600.000 eneboliger og rekkehus som ble bygget mellom 1960 og 1990, har bare 10 cm isolasjon på loftet. Ta med en tilhenger til nærmeste byggevareutsalg og skaff deg ruller med 20 cm isolasjon. I dag krever byggeforskriftene minst 30 cm i bjelkelag mot kaldloft og 35 cm mot skråtak. Foto:Scanpix.
Publisert:

Av samtlige energisparende investeringer Dine Penger har regnet på de siste 10 årene, er det ingen som overgår etterisolering av loft.

Lønnsomt for alle

Noen av de øvrige investeringene vi har regnet på, er tapsprosjekt, mens andre er lønnsomme for noen.
Etterisolering av loft er derimot lønnsomt for alle som i dag har et kaldloft med bare 10 cm isolasjon.

Dyr strøm gjør det lønnsomt

Dine Penger har beregnet hvor mye du vil spare på dette tiltaket der du bor.
På de mest lønnsomme stedene kan du forvente en årlig besparelse på 25 kroner for hver hundrelapp du investerer. Det gjelder Østlandet på grunn av høy strømpris og kaldt vinterklima.
På de minst lønnsomme stedene er besparelsen 20 kroner pr hundrelapp. Det gjelder kysten av Nord-Norge på grunn av avgiftsfri strømpris og nettleie og relativt mildt kystklima.
En hundrelapp tilsvarer 1 kvadratmeter med 20 centimeter isolasjon.

LES OGSÅ:

Slik blir varmepumpen lønnsom

Mest lønnsomt i Røyrvik

Aller mest lønnsom er det for deg som bor i Røyrvik i Nord-Trøndelag. På grunn av dyr nettleie er dette regionen med høyest strømpris i Norge.
I tillegg er det vinterkaldt i Røyrvik. I vintermånedene er det bare én grad «mildere» enn det velkjente kuldehullet Røros.

SE TABELL LENGER NED I SAKEN

25 prosent i evig avkastning

Har du et loft på 100 kvadratmeter, vil en bolig i Askim gi en årlig besparelse på 2710 kroner.
«Sparer jeg bare 2700 kroner i året for å kjøre i gang et såpass omfattende prosjekt?», tenker du kanskje? Svaret er ja. Isolasjon er billig. Den koster bare 100 kroner pr kvadratmeter.
Totalkostnaden for et loftsareal på 100 kvadratmeter er gjerne 11.000 kroner inkludert alt materialet. Husk på at besparelsen er nær evigvarende. Derfor blir det penger av dette.
Faktisk vil en bolig i Askim oppnå 25 prosent avkastning på investeringen (2710 kr/11.000 kr). For de aller fleste andre investeringer må man skatte av gevinsten.
Justerer man for at isolasjonsinvesteringen er skattefri, tilsvarer den 35 prosent avkastning etter skatt. Men en del timers arbeidsinnsats i et kløende arbeidsmiljø må du påregne.

Ekspert

Trond Bøhlerengen er seniorforsker ved SINTEF Byggforsk. Han er ekspert på etterisolering og har skrevet bok om temaet. Det er hans tekniske beregninger vi har benyttet i våre lønnsomhetsberegninger.
- En typisk enebolig på 96 kvadratmeter sparer årlig 3070 kWh ved å øke isolasjonen på loftet fra 10 til 30 centimeter, sier Bøhlerengen.
Men har du bolig med senket himling med luft mellom lagene, vil dette isolere litt og redusere sparepotensialet noe, ifølge eksperten.

LES OGSÅ:

Spar tusenvis: - Kom deg opp på taket

Safe

Det er ingen risikomomenter i investeringen. Det er ingen usikkerhet knyttet til sjenerende viftestøy (les: varmepumpe), ingen vedlikeholdskostnader, ingenting som kan gå i stykker som en håndverker med stiv timepris må fikse.
Når isolasjonen er rullet ut, ligger den evigvarende og derfor med en konstant avkastning.
Du har heller ingen faste kostnader som ofte krever at du har en bolig av en viss størrelse for å regne hjem de faste kostnadene, som f eks bergvarmepumpe.

60-, 70- og 80-tallboliger

De fleste eneboliger bygget på 60- og 70-tallet og mange eneboliger bygget et godt stykke ut på 80-tallet har bare 10 centimeter isolasjon på loftet.
Er du i tvil, tar du med deg tommestokken opp på loftet og måler.
Har du i dag 15 eller 20 centimeter isolasjon, kan du også etterisolere, men med tynnere og dermed billigere isolasjon. Besparelsen blir mindre enn i våre regnestykker som tar utgangspunkt i at du har 10 centimeter isolasjon.

Har du ikke råd?

I våre regnestykker lånefinansieres hele investeringen. Det er neppe mange eneboligeiere som ikke har ledig pant i boligen til å øke boliglånet med 11.000 kroner.
Etter skatt må du ut med bare 22 kroner i månedlige renteutgifter på dette. Selv en minstepensjonist bør kunne håndtere 22 kroner ekstra i månedlige utgifter.
Tar du derimot pengene fra høyrentekontoen øker lønnsomheten i prosjektet med om lag 13 prosent (nåverdien).

Sjekk ditt hjemsted her

Du sparer omkring 50.000 kroner på 30 år hvis du isolerer loftet. Men veggene er for dyre å oppgradere.

IKKE ISOLER VEGGENE

Det er sjelden lønnsomt å etterisolere vegger.

Å øke isolasjonen i yttervegger fra 10 til 25 centimeter gir bare 2020 kWh i årlig besparelse for én etasje for en bolig med 96 kvadratmeter grunnflate, ifølge SINTEF Byggforsk.
Kostnadene er store ved å rive kledning, lekte ut, legge på ny kledning og male. Etterisolering av vegger er derimot lønnsomt hvis veggpanelet likevel må skiftes ut på grunn av elde. Da bør du benytte anledningen til å lekte ut og etterisolere.

UNNGÅ FUKTFELLEN

Kjempetabbe kan gi fuktskade

- Noen gjør dette feil ved å legge plast på toppen av isolasjonen. Det er en kjempebommert. Da vil nemlig varm luft som siver opp, treffe plasten og møte kulden på andre siden av plasten og skape kondens, sier Robsahm.

Lekter du opp og legger plater på loftsgulvet, må du også passe på, ifølge eksperten.

- Det kan gi fuktskader av samme årsak. Du skal bruke bord med mellomrom. Du kan gjerne dytte dem helt inntil, selv den minste sprekk er nok til at luften siver opp, men du må ikke benytte planker med not mot fjær, sier han.

Blåseisolasjon:

Firmaer tilbyr å blåse inn isolasjon til loftsgulvet. Isolasjonen er såpass tung at den ikke virvler opp til et evigvarende inferno ved den miste nys.
Den pakker seg ganske raskt på loftsgulvet som et tykt teppe. Dette er dyrere enn å legge det selv.

LES OGSÅ:

Vedprisene opp fem prosent

DU KAN ISOLERE LOFET SELV

1) Beregn hvor

stort loftet er, og kjøp nok isolasjonsmateriale. Anskaff samtidig en kniv som er egnet til å skjære mattene med, tynne hansker og en støvmaske av god kvalitet.

2) Du trenger

også vindpapp som skal legges rundt mattenes endestykker, slik at ikke kald luft fra utsiden blåser inn i lagene av isolasjon.

3) Du bør bruke

heldekkende klær, for
isolasjonsmaterialet kan klø. Før du starter, bør du også legge ut planker på bjelkene slik at du fritt kan bevege deg på loftet.

4) Loft ventileres

ved at luft strømmer inn nede ved takutstikket. Pass på at du ikke tetter her - skråskjær der isolasjonsmatten møter taket. Klaringen skal være minst 5 centimeter.
Tipsene har vi fått av snekker Robsahm som du kjenner fra TV. Han anbefaler å kjøpe isolasjon i ruller i stedet for plater:
- En rull gir mindre skjøter og dermed mindre luftlekkasje og dermed litt større besparelse. Dessuten er rullen enklere å frakte opp gjennom loftsluken, sier han. Prisen på rull og plate er den samme.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om