Smarte kjøp på januarsalget

Har du tenkt å gjøre januarkupp på salg? Det er mulig å gjøre gode kjøp, men pass deg for salgsbløffene!

RØVERKJØP: Hva med et nytt kamera eller en splitter ny sofagruppe? Det er penger å spare på smart handel i januar. Foto: Faksimile VG
Publisert:

Det er ikke bare å gå ut i markedet og tro at du gjør et kjempekjøp. Her kreves litt research.
Selv om prisen står med aldri så store bokstaver på aldri så gul bakgrunn, kan det godt hende at du finner produktet billigere et annet sted.
VG har sammen med uavhengige eksperter trålet et utvalg av nettsider og tilbudsaviser til store butikkjeder innen interiør, elektronikk, mote og sport - for å finne de virkelig gode kjøpene.

LES OGSÅ:

Her får du mest for kronene i ferien

Her er noen eksempler på gode kjøp:

Interiørkuppene

I møbel- og interiørbransjen går det absolutt an å gjøre januarkupp.
- Her er det mange gode tilbud. Og flere solide ting som jeg selv kjøpte til dobbel pris like før jul. Ikke gjør som meg, sukker Britt Robertsen, interiørkonsulent og styreleder i selskapet Boligstyling AS.
Hun mener man særlig kan gjøre gode kupp på sofaer, tepper og lamper nå. Her er mye satt ned til halv pris.
- Se etter de klassiske tingene, ikke de utpregede trendvarene som uansett går av moten snart, tipser Robertsen.
- Velg etter bruksområde. Skal du ha en sofa for hele familien, hjelper det ikke å kjøpe en kjempebillig variant hvis ikke slitestyrken er god nok, sier hun.
Og uansett prislapp: Prøvesitt og sjekk detaljene nøye. Innimellom de gode tilbudene er det nemlig mye dårlig:
- Min erfaring er at mange av garderobeskapene som selges på salg ofte er av ganske dårlig kvalitet. Mye av det er rett og slett ræl.

LES OGSÅ:

Slik får du hytte - uten å kjøpe

Elektrokuppene

Dataspill er ofte på januarsalg. For øvrig gjelder det å se etter kampanjer, akkurat som resten av året.
- Etter jul kan du få de mest populære spilltitlene til ned mot halv pris, sier VGs spillekspert Rune Fjeld Olsen.
Redaktør Lasse Svendsen i bladet Lyd & Bilde gir flere tips:
- Kameraer som har vært lenge i markedet, faller gjerne i pris. Høyttalere og surroundanlegg skiftes ikke ut like fort i butikkhyllene, men faller også i pris. Her kan du gjøre gode kjøp, hvis du kan leve med at det kommer en oppgradert modell ganske snart. TV-er er mer uoversiktlig, for der er det kampanjer hele tiden, sier Svendsen.
Hans tips er at du aldri tar det for gitt at prisene i tilbudsavisene er gode.
- Sjekk selv, for eksempel på en nettside som prisjakt.no. Jeg vil anbefaler også gjerne vår egen nettside lydogbilde.no, der du finner både tester og veiledende pris da produktet var nytt, sier Svendsen.
Er du ute etter mobiltelefon, er det vanskeligere å gjøre kupp, ifølge mobilekspert Finn Jarle Kvalheim i Amobil.
- De typiske kampanjene er subsidierte telefoner der du binder deg til et abonnement. Du skal vanligvis treffe svært bra på ringemønsteret ditt før dette lønner seg, sier Kvalheim.

Flere eksempler på gode kjøp:

Motekuppene

Klesbutikkene har flere sesongsalg i løpet av året. Men januarsalget er ofte det beste.
- Da skal høst- og vinterklærne ut for å gjøre plass til vårkolleksjonen, sier sjefen i Minmote.no, Sonia Huanca Vold.
- Ikke kjøp ting bare fordi de er på salg. Tenk etter hva du trenger, og lag gjerne en liste på forhånd, anbefaler hun. - Spør deg selv om du ville hatt plagget selv om du måtte betale full pris. Hvis svaret er nei, dropp kjøpet!
Hun tipser om å se etter dyre ting som du uansett trenger. Det er her du faktisk kan spare mye penger. Vinterjakker og vintersko i tidløs design kan du bruke år etter år.
- Hvis du bare skal kjøpe én ting på salg, så velg en klassisk ullkåpe eller -frakk, råder Vold.

LES OGSÅ HOS E24:

Salget blomstrer

Sportskuppene

Du må vente noen uker før de riktige vintersportsgodbitene kommer på salg.
Men noen bra kjøp kan du gjøre nå også.
- Jeg får ingen «løp og kjøp»-følelse av tilbudene foreløpig. Alt som er på salg, er ikke nødvendigvis gode kjøp, sier medlemssjef Espen Jonhaugen i Skiforeningen.
- Hva bør du være spesielt oppmerksom på?
- At du kjøper en vare som er tilpasset ditt behov. En skipakke kan være et knallkjøp for én bruker, men et dårlig kjøp for en annen. Dette gjelder spesielt ski.
- Tror du det blir mer salg senere i vinter?
- Garantert. Men da får du jo heller ikke brukt det nye utstyret før senere på vinteren, sier Jonhaugen.

Flere eksempler på gode kjøp:

N

B: Priseksemplene er hentet fra kjedenes nettsider og tilbudsaviser tidligere denne uken. Butikkene kan være utsolgt for disse varene i dag.

Forbrukerombudet med klar advarsel

Postkassen fylles nå av tilbudsaviser og salgsannonser. Pass deg - flere av tilbudene er rene bløffer. Det bekrefter Forbrukerombudet overfor VG:
- Et problem vi har sett mye av i det siste, er annonseavisene, som gjerne har store overskrifter om salg. Ofte inneholder disse bare noen salgsvarer. Resten er ting som ikke er på salg. Men disse tingene skilles ikke tydelig nok, og da gir butikkene et inntrykk av at alt er på tilbud, sier fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet.
- Er det lov?
- Nei, det er villedende markedsføring, sier Gjedrem.

LES OGSÅ:

Tøffere å kapre drømmejobben

Billigere før jul

Tilbudsavisen til sportskjeden XXL består av én del med tilbudsvarer og en del med ordinære varer. Enkelte produkter i den siste delen kunne man få billigere før jul:
XXLs skibukse «Bjørn Dæhlie Winner» annonseres nå til 749 kroner. Men da VG sjekket priser før jul, kostet samme buksen 699 kroner på XXL.no.
- Det stemmer at den kostet 699 på nett før jul, der er jo priskonkurransen mer levende og prisene skifter oftere. Nå har vi satt prisen ned igjen på nett, fordi VG gjorde oss oppmerksom på dette. Men husk at her tilkommer det frakt, sier XXL-sjef Fredrik Steenbuch.
- Vi følger reglene som gjelder til punkt og prikke. Det skal skilles tydelig mellom hva som er salg og hva som er ordinære varer, og det gjør vi.
- Vi har laget en egen annonsedel som er oransje der alt er på salg, og en annen del som er grønn med ordinære varer uten førpris. Disse delene er heller ikke stiftet sammen, noe som er mer enn hva Forbrukerombudet krever, sier XXL-sjefen.

To gode salgstips

Ikke la deg blende av store avslag fra «før»-pris eller veiledende pris. Sammenlign heller hva varen koster i forskjellige butikker akkurat nå. Sjekk også nettpriser, for eksempel via tjenester som prisjakt.no.
Vær kritisk til formuleringer som «hele lageret skal tømmes», «knallpriser» etc.
- Det betyr ikke nødvendigvis at det er salg, selv om det gis inntrykk av at det er det, sier førstelektor Karl Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen.

Publisert:

Her kan du lese mer om