Frykter norsk boligkatastrofe

Analytiker mener det er langt fra utenkelig at Norge vil oppleve et nytt krakk.

SKYHØYE PRISER: Boligprisene har aldri vært høyere. Analytiker Jon Bell ved Shore Capital Group mener Norge etter hvert kan få et nytt boligkrakk.
Publisert: Publisert:

Boligsituasjonen i en rekke land verden over er nå svært fortvilende for mange. Lavt rentenivå har ført til at boligprisene har steget kraftig.

I en artikkel på nettavisen Bloomberg nevnes Norge som ett av mange lang som er på ustø grunn når det gjelder boligmarkedet.

«I Norge kan huseiere bli stilt overfor økte boliglånbetalinger innen slutten av året, i og med at sentralbanken forsøker å kjøle ned landets overopphetede økonomi», skriver nettavisen.

Videre i artikkelen nevnes det at boligprisene i verdens tredje rikeste land per innbygger har steget med nesten 30 prosent siden 2008, blant annet som følge av høyere lønn og Europas laveste arbeidsledighet.

«Gjennomsnittsprisen for norske boliger er doblet fra 2000, til cirka 2,98 millioner kroner», skriver avisen.

LES OGSÅ: Nordmenn låner stadig mer til bolig

De nevner også at sentralbanksjef Øystein Olsen i juni signaliserte at lånekostnadene kan bli hevet så tidlig som i desember i år.

«Den gjennomsnittlige privatgjelden steg på slutten av 1980-tallet til 150 prosent av inntekten. Dette utløste et fall på om lag 40 prosent i boligprisene», skriver nettstedet.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

- Gang på gang har boligmarkeder verden rundt vist seg å være ekstremt sykliske. Hvis historien gjentar seg kan det bety at vi etter hvert vil se et blodbad i Norge, sier analytiker Jon Bell ved Shore Capital Group til Bloomberg.

LES OGSÅ: Prognosesentret tror boligprisene kan øke 10 prosent

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First securities er bekymret for de norske boligprisene.

- Jeg både er og har vært urolig for at prisnivået er for høyt, sier han til E24.

- Man er naiv hvis man ikke tror at prisene kan falle også her i Norge. Over hele landet har jo boligprisene steget mer enn for eksempel byggekostnadene og husleien, mener Andreassen.

LES OGSÅ: Eksperter advarer unge mot boligkjøp

Han legger til at en viktig årsak til boligkrakket på 80-tallet var at det gikk nedover med norsk økonomi samtidig som renten steg.

Han tror imidlertid ikke at vi nå vil oppleve et boligkrakk tilsvarende dette.

- Men jeg tror det er høy sannsynlighet for at realprisen på boliger vil falle en del, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om