- Ikke stol på taksten

Er du på boligjakt? Stol ikke blindt på hverken takst eller prisantydning. Det er ingen fasit på hva boligen er verd.

KRITISK: Takstmann Lasse Evensen mener det tidvis er et press fra eiendomsmeglere mot takstmenn som påvirker prissettingen av boliger. Foto: Nils Bjåland, VG

  • Ingunn Viken
  • Anne Stine Sæther
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det sier flere aktører i boligbransjen til VG.
Denne helgen skal en leilighet på Frogner i Oslo selges for andre gang på en måned.

Verditaksten har økt med utrolige 600.000 kroner på fire uker.

- Dette illustrerer at det å verdisette en bolig ikke er en eksakt vitenskap. Det er kvalifisert gjetning og ingen sannhet. Pris er en subjektiv vurdering og satt etter ønske om å få høyest mulig pris. Prisantydningen er bare en av flere faktorer man som kjøper må styre etter, sier Torgeir Øynes, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.
Også direktøren i Norge Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, oppfordrer folk til ikke å sette all sin lit til prisantydningene.
- Rådet til alle må være at man ikke må stole blindt på megler og takst. Sjekk med andre leiligheter i området, hva har de gått for? Gjør opp din egen mening, og still ekstra spørsmål om hvordan de kom frem til beløpet, sier han.

LES OGSÅ:

Slik kan boligprisen styles opp

Presses av meglere

Takstmann Lasse Evensen har vært i bransjen i 22 år og er sertifisert innen bolig, næring og tilstandsrapport. Han opplever stadig å bli presset av meglere som vil ha verditaksten opp.
- Jeg kan for eksempel bli kontaktet av megler som vil endre ordlyden i min tilstandsrapport. Hvis jeg har skrevet at det er råte i kledningen på et hus, kan forslaget være å skrive at det er fuktmerker i panelet. Det ser bedre ut, sier Evensen, og gir enda eksempel på at megler vil ha takstmannen med på «pynting av brura» før salget.
- Har jeg arealberegnet til 69 kvadratmeter, kan jeg bli bedt om å være med på at den 70 kvadrat. Jeg kan ha skrevet at et dusjkabinett er en midlertidig løsning og at man må følge med på sluk og vannavrenning. Da kan forslaget være å kutte detaljene. De vil ha «lightvarianten».

LES OGSÅ:

Ni råd til deg som skal kjøpe bolig

Evensen sier at de gode, erfarne meglerne sjelden vil korrigere hans ordlyd.
- De har god faglig ballast. Jeg er heller ikke avhengig av meglerne, som unge takstmenn kan være for å få nye oppdrag, sier takstmannen.

Maks 15 prosent avvik

Han forteller at den verdien han setter skal være mest mulig nær det kunden vil betale.
- Megler kan si at han skal sette prisrekord i gata. Det kan ikke en takstmann si. Jeg skal ta en mest mulig selvstendig avgjørelse og sette en pris jeg mener eiendommen vil kunne selges for på takstdagen, sier Evensen.
Avviket mellom verditakst og salgssum bør være innen ti prosent. 15 prosent avvik er akseptabelt. 20 prosent avvik er helt uakseptabelt, ifølge Evensen.
Han forteller at han har hørt megler si til huseier som skal selge, at taksten har han kontroll på.
- Jeg sto i naborommet og hørte samtalen. Da hadde takstmann ennå ikke sett på boligen, sier Evensen.
Han har tidligere vært styremedlem i Norges Takseringsforbunds avdeling for Oslo og Akershus.

LES OGSÅ:

Advarer mot omreisende håndverkere

Trenger nye regler

Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, mener det må en regelendring til for at forbrukerne skal kunne stole mer på verdien som blir satt.
- Vi har hatt noen litt uheldige situasjoner hvor det er for tett samarbeid mellom meglere og takstmenn. Slik det er nå har vi et system som åpner for samarbeid, siden det som oftest er megler som kommer på banen først og som så velger takstmann.
Fagdirektør Torgeir Øynes i Forbrukerrådet beste råd til kjøpere der ute er å følge med på kvadratmeterpriser og holde seg orientert.
- Skal man som forbrukere bare akseptere at en leilighets takstverdi kan stige med 600.000 på en måned?
- Ja, inntil vi har bedre verktøy for å etterprøve en boligs verdi, er det ikke så mye man kan gjøre. Man må følge med selv og være godt orientert om prisnivået i området, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Nå vrakes verditakst for Oslo-boliger: – Har vært en sovepute for meglerne

  2. Større avvik mellom prisantydning og salgspris i Oslo, enn i Trondheim

  3. - Takstmenn for megleravhengige

  4. DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

  5. I Norge er det helt vanlig, i Danmark er det forbudt