Her er Norges beste strømavtale

Dine Penger har kåret den beste landsdekkende strømavtalen. Sjekk hvilken strømleverandør du bør velge.

SPAR STRØMKRONER: Ikke betal mer enn du må for strømmen! Bytt strømleverandør dersom kilowattimene blir for dyre. Foto: Scanpix
Publisert:

Les saken fra 5. mars 2007:

Her er de beste kraftleverandørene ut i fra ditt forbruk

Nesten 60% av alle husholdninger har såkalt standard variabel strømpris, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). De fleste kunder som har standard variabel strømpris, bør bytte til spotpriskontrakt (markedskraft). Det lønner seg i det lange løp, viser historikken.

Ikke alle spotprisavtaler er like gunstige for strømkundene

. For å gjøre det enkelt for deg har Dine Penger sett nærmere på de beste landsdekkende spotprisavtalene, og kåret en vinner.

Beste strømavtalen

Markedskraft Gudbrandsdal Energi Lavpris fra Gudbrandsdal Energi er den beste strømavtalen du kan inngå i Norge som privatperson. Men økonomien din bør tåle at strømprisen svinger.
Påslaget til Gudbrandsdal Energi er lave kr 18,50 pr måned. Det betyr at dersom ditt årlige strømforbruk er 20.000 kilowattimer, er påslaget 1,11 øre/kWh. For å få den lave prisen kreves at du har nettbank og oppretter e-faktura og avtalegiro for betaling av strømregningen.
Gudbrandsdal Energi er et av få kraftselskaper i Norge som har levert billig strøm over tid. Du betaler etterskuddsvis for strømmen. Det innebærer at risikoen for deg som strømkunde blir minimal.
Sammen med lav pris, mener Dine Penger derfor at dette er den beste strømavtalen.

Er ditt forbruk lavere enn 9.867 kWh pr år?

Her er de beste landsdekkende strømavtalene ved ulike forbruk

Billig strøm over tid?

I kraftbransjen har flere selskaper markedsført seg med såkalte lave strømpriser. Noen er billige i en kort periode. Enkelte har måttet trekke seg ut av strømmarkedet etter å ha lovet for mye. I flere tilfeller har forbrukerne måttet betale dyrt for å ha satset på en «billig» strømleverandør.

Er det en solid kraftleverandør?

Risikoen for konkurs varierer selvfølgelig enormt fra solide kraftleverandører med store finansielle muskler til nyetablerte kraftleverandører som i noen tilfeller har tatt på seg for stor risiko.
Poenget er at for deg som strømkunde er det meget vanskelig å vurdere denne risikoen. Dette har Dine Penger tatt hensyn til i anbefalingen av Gudbrandsdal Energi.

Noen billigere?

Det finnes landsdekkende kraftleverandører som opererer med et noe lavere påslag enn Gudbrandsdal Energi. Men felles for alle disse kraftleverandørene, er at de i utgangspunktet krever at du betaler for strømmen på forskudd eller a-konto. Da må du huske på at du har et rentetap over tid for beløp som du betaler på forskudd. Dette medfører for de aller fleste at vinningen går opp i spinningen.
Husk også at det er risiko ved å betale på forskudd for strømmen. Dersom kraftleverandøren går konkurs, taper du pengene du har betalt på forskudd. I tillegg havner du på ventetariff i en periode, og det kan bli svært kostbart, avhengig av hvilke påslag netteieren opererer med.
Siden nyttår er ventetariffen riktignok begrenset til maksimalt spotpris pluss et påslag på 5 øre/kWh pluss mva (strømkunder i Nordland, Trøms og Finnmark slipper mva) de første seks ukene, men deretter står nettselskapet fritt til å øke prisene. Og selv om de fleste klarer å bytte kraftleverandør i løpet av seks uker, vil ventetariff i mange tilfeller fordyre strømmen.
For enkelte strømkunder kan det lønne seg med standard variabel strømpris over tid. Det gjelder strømkunder i kraftkommuner hvor standard variabel strømpris fra den lokale kraftleverandøren er mye billigere enn markedskraft fra en landsdekkende kraftleverandør.
Tåler din privatøkonomi ikke at strømprisen svinger kraftig, bør du verken ha standard variabel strømpris eller spotpris.

Vil du binde strømprisen?

Billigst landsdekkende 3-års fastprisavtale ved årlig forbruk 20.000 kWh er i skrivende stund på 45 øre/kWh og tilbys av SKS KraftSalg.
Billigst landsdekkende ettårs fastprisavtale med samme årlige forbruk som nevnt er det TrønderEnergi Kraft som tilbyr med 37,75 øre/kWh (kraftleverandøren opererer med fastledd, noe som betyr at prisen varierer med forbruk).
Fastprisene varier fra dag til dag. Du kan sjekke gjeldende fastpriser til enhver tid i Konkurransetilsynets prisoversikt. Legg merke til at Dine Penger ikke er ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.
Her kan du lese mer om

Dine Pengers strømprisundersøkelse

.

Les også saken fra 8. mars 2007:

Slik unngår du å bli strømlurt

Tar du ikke med de riktige kostnadene i beregningen, kan du ende opp med å velge en dyrere strømleverandør enn nødvendig.

Publisert:

Her kan du lese mer om