I morgen kommer boligtallene: Meglertopp tror på knallvekst

DNB Eiendom-sjef Terje Buraas forventer en boligprisvekst på opp mot to prosent når Eiendom Norge slipper sine tall tirsdag.

KNALLMAI? Det kan ha vært en svært sterk boligmåned vi har lagt bak oss.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Dersom Buraas får rett, vil fjorårets prisnedgang, som begynte for fullt i mai 2017, for alvor være hentet inn og passert.

– Mai måned var en negativ måned i fjor, det var da nedgangen begynte. Vi hadde negativ 12-månedersvekst på 1 prosent i april, som vil si at om det så hadde vært null i mai i år, hadde vi likevel kunnet si at nedgangen er borte, sier Buraas.

Dermed er det liten tvil om at nedgangen også må være brutt dersom veksten viser seg å være i nærheten av Buraas' spådom: Opp mot 2 prosent.

– Jeg hadde ikke trodd at vi skulle få en så sterk mai måned at vi ville hente det inn nå. At det ville skje i mai-juni lå litt i kortene, men at mai skulle se så sterk ut som den gjør i våre tall, det hadde jeg ikke trodd i det hele tatt. Vi så ikke før i slutten av måneden at det var så sterkt, sier han.

Inneklemt måned

Buraas sier han er veldig spent på tallene på landsbasis.

DNB Eiendom-direktør Terje Buraas

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Vi selger cirka hver femte bolig i landet, så jeg er spent på om vår portefølje er representativ. En så sterk mai tror jeg ikke vi har sett før, og jeg har fulgt eiendomsmarkedet veldig nøye siden midten av 90-tallet. Dette er kraftig kost, altså.

– Hvorfor får vi så sterk vekst nå?

– Det kan være så enkelt som at vi hadde en veldig komprimert mai måned, med mange visninger på få virkedager. Det hausset opp stemningen, og vi så mer trykk enn det pleier å være. Det kom mye eiendommer på slutten, men en periode var det lite å velge mellom, så det kan rett og slett være at alle disse inneklemte dagene og mange visninger på kort tid gjorde at folk fikk litt panikk, eller i alle fall stress, og at man kjempet mer om de få eiendommene som man fikk muligheten til å se.

Overrasket om veksten tipper 3 prosent

Fredag kunne Obos melde om sterkeste boligprisvekst i Oslo noensinne, med en oppgang på 3,8 prosent i mai. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj kalte utviklingen usunn. Terje Buraas tror derimot ikke Eiendom Norges tall vil være helt der oppe.

– Ingenting er umulig, men jeg blir overrasket dersom det kommer over 3 prosent sånn sett. Det spørs litt på hvor mye som er solgt i øst og vest i Oslo. Oslo er jo ikke en by, det er Norge i miniatyr, påpeker han.

Les også

Prissjokk for knøttsmå leiligheter

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie kan ikke selv gi noen spådommer om mai-veksten fordi hun allerede vet fasiten, men sier på generelt grunnlag at mai måned har vært som maimåneder flest.

– Det har vært god omsetning og høye volumer, og også den mest volumrike måneden hittil i år, men det er helt normalt. Jeg ser at kolleger melder om blodig hett marked, men jeg opplever at det fortsatt er selektivt. Det tar fortsatt lengre tid å selge nå enn det gjorde i samme periode i fjor, sier Ulvness.

Hun forventer stort volum også inn i juni.

– Vi ser allerede tendenser til det. Det er mye boliger ute på markedet, og vi ser en forskyvning i forhold til volum og omsetning, som man tar igjen nå i juni. Det blir et bra marked med mye å velge mellom, så det er bare å trosse sommervarmen og komme seg på visning, sier hun.

Les også

Kraftig økning i antall boligannonser: Varsler prisbrems

Nøktern morgenrapport

I sin morgenrapport mandag skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets at de tror på en moderat oppgang på 0,3 prosent i mai.

– I fredagens rapport viste vi til rykter om at regjeringen ville legge frem en ny boliglånsforskrift tidlig i juni, kanskje allerede fredag. Den gjeldende forskriften løper ut juni, så det virker naturlig å forvente at den nye forskriften kommer snart, skriver Aamdal videre.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea er ikke langt unna sine kolleger i DNB.

– Vi venter en brukbar vekst i boligprisene i mai, med 0,4 prosent, noe som er klart sterkere enn Norges Banks prognose, skriver han.

Les også

Halvparten av barnefamilier flytter fra indre Oslo

Les også

– Det er helt Texas

Les også

Nye Obos-tall viser sterkeste boligprisvekst noensinne

Les også

Storbank kutter boliglånsrenten

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Bolig

Flere artikler

  1. 28 prosent færre boliger til salgs: – Vårslippet kommer

  2. Frykter bolig har blitt fire prosent dyrere siden nyttår

  3. Kraftig boligprisvekst i juni

  4. Denne eiendommen sprengte prisantydningen: - Ikke akkurat hverdagskost

  5. – Prispresset vil dempes