Fersk hyttestatistikk: Enorme prissprik på høyfjellet

Meglerne melder om hete høstmåneder, men fortsatt kan du realisere hyttedrømmen for en drøy million. Sjekk hva du får for pengene i ulike fjelltrakter nå!

1,3 MILLIONER: Hytteboom på 60-tallet sørger for at brukthytter fremdeles kan skaffes relativt rimelig på Valdres. Denne hytten beliggende på Øyestølen/vaset har 54 kvadratmeter, tre soverom, peis og stor terasse.

Foto: Aktiv / Lars Arne Vestfossen
 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Karl Wig
Publisert:

Megler Marit Nystuen gjør seg klar for å åpne dørene til fjelhytta beliggende på Øyestølen ved Valdres, tre timers kjøring fra Oslo.

Den 54 kvadratmeter store hytta har tre soverom, peis og stor terrasse. Prisantydning er 1,3 millioner kroner.

– Den har ligget ute for salg en ukes tid, og vi har visning nå i helgen. Så får vi se om det blir salg på mandag, sier Nystuen til E24.

Fersk hyttestatistikk viser enorme prissprik på høyfjellet: På Valdres, Sjusjøen, og Gol ble hyttene i perioden 1. august til 30 september solgt for to millioner kroner i snitt – mens hyttekjøpere på Hafjell punget ut over fem millioner.

Valebrokk og Co Podcast: Alt du må vite før du kjøper hytte på fjellet

Lenger ned i saken kan du se den fullstendige oversikten over gjennomsnittlig omsetningstid, pris og andel solgt over prisantydning, på de største hyttemarkedene i Norge.

Doblet omsetningen

Eiendomsmegler Christian Haatuft ved Eiendomsmegler 1 Geilo.

Foto: Silje Rindal GD

– Vi har solgt mye nå, betydelig mer enn i samme periode i fjor, da vi også gjorde det bra. Generelt er dette en eksepsjonelt god høst, og et eksepsjonelt godt år, sier megler Christian Haatuft ved Eiendomsmegler 1 til E24.

Fra 1. august til 15. oktober i fjor solgte de 48 hytter, med en samlet omsetning på 120 millioner kroner. I samme periode i år har de solgt 75 hytter, med en omsetning på 228 millioner.

De har altså omsatt for nesten dobbelt så mye i år.

– Normalt ligger omsetningen vår gjennom et helt år på drøye 400 millioner, sier Haatuft.

Tre årsaker

Haatuft trekker frem i hovedsak tre årsaker til oppgangen.

– Fjellet har blitt mer trendy enn tidligere, og folk ser at de kan bruke slike hytter ti måneder i året. Man får altså mye valuta for pengene på fjellet.

– I tillegg gjør lav rente at flere har råd til hytte, spesielt fordi mange får økt formue i sin vanlige bolig på grunn av økte boligpriser. Samtidig fremstår nok den norske fjellheimensom noe tryggere enn utlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

HYTTEDRØM: Denne 206 kvadratmeter store hytta på Gaustablikk i Rjukan ble nylig solgt for 5,8 millioner, tilsvarende prisantydning.

Foto: Nordvik og Partners

På Geilo finner man hytter i alle prisklasser, men det har generelt blitt bygget mye dyrt, slik at gjennomsnittsprisen blir dratt opp, ifølge Håtuft.

– Vi merker ingen voldsom prisøkning på de dyre hyttene, men de blir lettere å omsette. De kurante objektene vi selger pleier nå å gå innen en måned. Som følge av økt etterspørsel for alle hytter, ser vi at også hytteprisene er på vei oppover.

Tar 100 dager å selge

Mens boligprisene generelt har steget kraftig de siste årene, har hytteprisene ligget relativt stabilt. Nå ser man dog at dette er i ferd med å endre seg.

– De siste par årene har hytteprisene begynt å bevege seg litt opp i takt med rentenedsettelsene. Rentenedsettelsene har ført til at boligprisene har gått opp, og med det er det mange som har fått økt egenkapital og låneevne, noe som slår ut i hyttemarkedet, sier eiendomsmegler Tore Rugsveen hos DNB Eiendom i Lillehammer i en nyhetsmelding på DNB Eiendoms nettsider.

I hans område er de mest besøkte hyttevisningene i prisklassen opp mot 3,5 millioner kroner, men også opp mot fem millioner.

– Våre meglere på Hovden og i Sirdal sier at de nå selger flere hytter opp mot 4,5 millioner enn før, det samme ser vi på Hafjell. Her er det nok flere fra kjøpesterke grupper i Stavanger og Oslo som kikker.

I gjennomsnitt tok det mellom 1. august og 30. september rundt 100 dager å selge en hytte i Norge. Raskest går det på Sjusjøen og Nesbyen, med en omsetningstid på henholdsvis 30 og 31 dager.

– På Sjusjøen der vi selger mye har vi nå en gjennomsnittlig omsetningstid på 30 dager. Det er raskt. Vi selger mange «folkehytter» som vanlige familier har råd til, og det slår ut på omsetningstiden. På dyrere hytter er kjøperne langt færre og da tar det også lengre tid å selge, sier Rugsveen.

– Må tilbake til 2007

I Valdres selges snitthytta for under to millioner kroner. Daglig leder Are Berg ved Aktiv Valdres tror prisene fort kan stige, for nå merker han svært høy aktivitet.

Daglig leder Are Berg ved Aktiv Valdres.

Foto: Aktiv

– Jeg tror vi må tilbake til før finanskrisen i 2007 for å finne en tid med like sterkt trøkk i hyttemarkedet her. Tomter selges raskt, og snekkere og håndverkere har plutselig fått veldig mye å gjøre, sier Berg til E24.

Enn så lenge er den jevne Valdres-hytta rimelig priset i forhold til mange andre høyfjell. Men meglersjefen sier utvalget og prisforskjellene er store.

– Valdres hadde en hytteboom på 60-tallet som tilførte området med enormt tilbud. Disse hyttene går gjerne for 1–2 millioner og bidrar fortsatt til å holde snittprisene nede.

– De gir mye for pengene og er en flott mulighet for dem som ikke har mulighet til å bruke fire millioner. Du får en god hytte for halvannen million, og kan se hvordan du liker det før du eventuelt oppgraderer, tipser meglersjefen.

– Samtidig har det kommet flere hyttefelt med nye, mer eksklusive hytter i høyere prisklasser, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Denne nye hytta ved Gaustatoppen lå ute med en prisantydning på 3,85 millioner. E24 er ukjent med hvor mye den ble solgt for.

Foto: Nordvik og Partners

Selges mye raskere

For eiendomsmegler og partner ved Nordvik og Partners, Christopher Lejonberg, som jobber mye med fritidsmarkedet ved Gaustatoppen, er det mye å gjøre om dagen.

– Vi har ikke hatt et bedre hyttemarked siden 2006. Nå er det utrolig mange aktører som setter i gang prosjekter på hyttemarkedet rundt Gaustatoppen, og den største årsaken er nok at det er en kommune som virkelig legger til rette for turisme. I tillegg er det en naturskjønn, helt spesiell plass, med god infrastruktur, sier Lejonberg til E24.

Ifølge Lejonberg selges det nå både mange tomter og hytter.

– Vi ser at familier ønsker tomter slik at de kan bygge akkurat det de vil ha. Våre brukte hytter ligger på rundt 2 til 3 millioner. Skal man ha nye hytter må man gjerne opp i 3,5 til 4 millioner.

– Vi har ganske kort omsetningstid. I det siste har vi solgt flere hytter og tomter på under ti dager. Salgstiden har blitt dramatisk redusert det siste året.

Han erfarer at hyttekjøperne er mer opptatt av fasilitetene utenfor hyttas fire vegger, i større grad enn tidligere.

– Man snakker ikke lenger bare om eiendommen, men mer om destinasjonen. Kjøper man en vanlig bolig, vet mange hva man får og hva som ligger i området. Skal man derimot selge en fritidseiendom, må man ofte forklare bedre hva man har rundt eiendommen. Folk er mer opptatt av hva man finner i fem kilometers radius.

Artikkelen fortsetter under bildet!

OVER TAKST: Denne hytta på Geilo hadde en prisantydning på 9,5 millioner, og ble solgt for 10,4 millioner.

Foto: Eiendomsmegler 1

Stort sprik mellom hytteområdene

DNB Eiendom har hentet inn tall fra Eiendomsverdi, som viser informasjon om solgte fritidsboliger mellom 1. august og 30. september:

Sjusjøen

Snittpris: 1,95 mill.

Omsetningstid: 30 d.

Solgt over prisantydning: 4 av 10

Valdres

Snittpris: 1,94 mill.

Omsetningstid: 48 d.

Solgt over prisantydning: 3 av 10

Sirdal

Snittpris: 3 mill.

Omsetningstid: 51 d.

Solgt over prisantydning: 4 av 10

Geilo

Snittpris: 4,6 mill.

Omsetningstid: 71 d.

Solgt over prisantydning: 4 av 10

Oppdal

Snittpris: 3,8 mill.

Omsetningstid: 90 d.

Solgt over prisantydning: 3 av 10

Hafjell

Snittpris: 5,1 mill.

Omsetningstid: 113 d.

Solgt over prisantydning: 3 av 10

Kvitfjell

Snittpris: 3,4 mill.

Omsetningstid: 276 d.

Solgt over prisantydning: 2 av 10

Gol/Ål

Snittpris: 2 mill.

Omsetningstid: 90 d.

Solgt over prisantydning: 3 av 10

Hemsedal

Snittpris: 3,5 mill.

Omsetningstid: 277 d.

Solgt over prisantydning: 6 av 10

Hovden

Snittpris: 3,1 mill.

Omsetningstid: 257 d.

Solgt over prisantydning: 2 av 10

Nesbyen

Snittpris: 2,7 mill.

Omsetningstid: 31 d.

Solgt over prisantydning: 1 av 10

Trysil

Snittpris: 2,3 mill.

Omsetningstid: 77 d.

Solgt over prisantydning: 4 av 10

Les også

Sterk vekst i hyttebyggingen

Les også

Dette er markedets fem dyreste strandhytter

Les også

Rift om fjellhyttene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hytte
 2. Boligmarkedet
 3. DNB Eiendom

Flere artikler

 1. – Klimaendringene påvirker nok trykket i fjellhyttemarkedet

 2. – Vi er lykkelig uvitende om hva som skjer i Oslo

 3. Sterk prisvekst på fjellhytter

 4. Annonsørinnhold

 5. Hytteåret 2020: – Historisk på alle mulige vis

 6. Landets dyreste fjellhytte har vært til salgs siden 2008