Ap-Raymond kaller meglerbransjen inn på teppet: – Det er galskap

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo varsler at meglerbransjen vil bli kalt inn på teppet etter lokkepris-avsløringen, som han mener viser kynisk opptreden.

– KYNISK: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) vil kalle inn meglerbransjen på teppet etter ombudets nedslående priskontroll av Oslo-boliger.
Publisert: Publisert:

– Det er galskap. Ti meglerkjeder, det er jo nær alle sammen. Det er hinsides, sier Ap-byrådslederen til E24.

Søndag skrev E24 at ti store meglerkjeder er tatt for lokkeprising av Forbrukerombudet. Ombudet mener kjedene har brutt meglerloven og bransjenormen for boligsalg.

Lovverket forbyr meglere å prise boliger under sin egen verdivurdering, eller under prisen selgere er villig til å godta (se faktaboks).

Ingen av kjedene har villet vedkjenne seg lokkeprising og lovbrudd overfor E24, men alle innrømmer at boliger har blitt underpriset. De lover grep.

Det gjør også Raymond Johansen.

Les også

10 meglerkjeder tatt for lokkeprising i Oslo

– Opptrer kynisk

Han reagerer sterkt på praksisen som er avdekket.

– Dette er dansen rundt gullkalven. Det virker som om alt er tillatt. Og det er unge mennesker som skal ha tak over hodet, som nå betaler prisen for en bransje som opptrer kynisk, tordner Ap-byrådslederen.

Han sier meglerbransjen vil bli kalt inn på teppet.

– Jeg blir nødt til å ta et møte med bransjen. De tar ikke ansvar, tvert imot. Mange setter lokkepriser for få flest mulig til å by, og er med på å drive opp prisene i et hett marked, sier Johansen.

– Lokkepris er et hyggelig ord for uredelighet. Vi kan ikke ha det slik at store meglerkjedene opptrer uredelig, fortsetter han.

– Blir du overrasket?

– Jeg skulle ønske jeg kunne svare ja, men det finnes nå såpass mange eksempler på dette. Selv får jeg ofte meldinger fra innbyggere i Oslo om boliger som går langt over takst.

Meglertopp: – Går i riktig retning

– Lokkeprising og feilprising har vært et Oslo-problem i flere år. Vi er helt enig i at avvikene er uakseptable, og legger nå stor prestisje i å endre en veldig uheldig praksis, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Ombudets lokkepris-kontroll ble gjort for boligsalg utført i august. I mellomtiden har Oslo-meglerne vært inne til internt oppvaskmøte om de store sprikene mellom prisantydninger og salgspriser. Det skjedde i september.

FORSTÅR KRITIKKEN: Men nå håper direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) at Raymond Johansen (Ap) vil vente og se resultatene av bransjens tiltak for å rydde opp i underprisingen. Han sier foreløpige oktober-tall indikerer en klar forbedring.

– Jeg har full forståelse for at Raymond er kritisk, men august er historie. Nå håper jeg vi blir målt på evnen til å gjennomføre endringene vi er i gang med. Klarer vi ikke det, får vi heller ta den samtalen. Men vi har sagt at vi tar ansvar for å få meglerne til å prise riktig, sier Geving.

– Har dere tatt det ansvaret hittil?

– Det tar tid å snu en såpass etablert praksis, men tall for oktober indikerer så langt en utvikling som går i helt riktig retning, sier meglertoppen.

Les også

Oslo-meglere i oppvaskmøte i dag: – Vi har en bred erkjennelse om et stort feilprisings-problem

Tilbakeviser prispåstand

– Bransjen lover å rydde opp. Har du tillit til det, Johansen?

– Jeg skal vente med å uttale meg om det til jeg har hatt et møte med dem. Men jeg er veldig skuffet over denne utviklingen, sier byrådslederen:

– I våres bestemte Oslo-meglerne seg for å slutte å bruke verdivurderinger fra takstmenn. Argumentet var at de selv hadde best forutsetninger for å sette riktig markedspris. Så langt har de ikke akkurat bevist at det stemmer. Det gjør meg bekymret for at meglerne har for stor makt.

– Her opplever vi en bransje som er knallharde mot oss politikere for å få regulert nok tomter slik at prisene går ned. Det holder ikke å bare peke på andre. Her må åpenbart bransjen også ta sin del av ansvaret for galopperende priser, sier Johansen.

Geving går imidlertid i rette med Johansens påstand om at Oslo-meglerens underprising har fyret opp boligprisene.

– Dette har vært en svært uheldig praksis, men det har ikke ført til at prisene blir høyere; Tvert imot tyder forskning på at man ikke oppnår like god salgspris når man går ut for lavt, sier Geving.

Han sier kraftig boligunderskudd er hovedforklaringen på at boligprisene i Oslo har bykset opp 16 prosent det siste året.

– Raymonds hovedutfordring nå er å legge til rette for nok boligbygging.

Publisert:
Gå til e24.no