Dette vil avgjøre sommerens rentekutt
Får prognosemakerne i Norges Bank rett, blir det rentekutt i juni. Her er det som må skje for at sentralbanken ikke kutter renten før sommerferien.
– Veldig bra.
Det er sjeføkonom Harald Magnus Andreasen i Swedbank sin dom over Norges Banks rentebeslutning.
Norges Bank overrasket med å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent torsdag. «Alle» hadde ventet at sentralbanken ville kutte renten torsdag, og beslutningen fra sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av sentralbankstyret har høstet sterk kritikk.
– Norges Bank gjorde det jeg mente den burde gjøre, men ikke det jeg trodde den ville gjøre, sier han.
Andreassen peker på at vi nå er i en situasjon der Norges Bank priser en sannsynlighet på 100 prosent for nok et rentekutt til sommeren – dersom Norges Banks anslag fremover treffer.
Det betyr imidlertid ikke at et rentekutt vil ble en realitet, mener Swedbanks sjeføkonom.
– Man kan ikke vente på et rentekutt man vet vil komme. Da hadde Norges Bank kuttet renten nå. Det er ikke slik at renten må kuttes i juni, sier han.
Får fleksibilitet
– Jeg synes på sett og vis at det er fornuftig, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.
Dette sies i kontrast til økonomkollegaene i Handelsbanken, som kaller Olsens beslutning «en gedigen feil».
Aamdal mener Norges Bank nå gir rom til å kunne se om utviklingen går den veien de tror. Dersom det blir tilfelle, blir det rentekutt før sommeren.
– Norges Bank gir seg selv mer fleksibilitet i forhold til den løpende utviklingen. Det er bra i en situasjon der man venter at norsk økonomi skal inn i en tyngre periode, sier han.
Aamdal peker på at det ikke kommer veldig mye informasjon om norsk økonomi frem til rentemøtet i mat. Til rentemøtet i juni vil det være annerledes, og både Regionalt nettverk og anslaget for neste års oljeinvesteringer vil ha tikket inn.
(Saken fortsetter under VGTVs skråblikk på dagens rentehendelser)
Flere faktorer
– Man greier ikke å forhindre svekkelsen av norsk økonomi i særlig grad med rentepolitikken, men man kan dempe effektene av fallende investeringer og lavere oljeinvesteringer.
Økonomene skisserer flere viktige faktorer som vil være toneangivende for sentralbankens beslutning neste år:
** Kanontall fra boligmarkedet kan medføre at sentralbankens bekymring for tiltagende gjeldsvekst i norske husholdninger. Dermed blir hensynet til norsk stabilitet viktigere.
** Oljebremsen ventes å slå ut i norsk økonomi, men fortsatt er det få «oljeflekker» i arbeidsledigheten. Om ledigheten fortsetter å holde seg på et lavt nivå, kan dette gjøre at sentralbanken velger ikke å kutte renten
** Oljeinvesteringene – den viktigste vekstimpulsen i norsk økonomi siden finanskrisen – ventes å falle kraftig i inneværende år, rundt 15 prosent. Første telling som inkluderer investeringsanslaget for neste år, kommer i juni. Dersom tellingen for neste år viser oppgang fra i år eller mindre fall en ventet, kan det gjøre at sentralbanken ikke anser det som nødvendig å kutte
** Regionalt nettverk er sentralbankens egen temperaturmåler i norske bedrifter. Bedriftenes vurderinger av den økonomisk utviklingen har stor betydning for Norges Bank
** Kronekursen er blitt på som den kanskje viktigste motvekten de negative effektene av oljebremsen i norsk økonomi medfører. Dersom kronekursen fortsetter å holde seg svak, kan dette veie tungt for sentralbanken
** Internasjonalt har rentenivået fortsatt å falle. lavere renter ute betyr isolert sett lavere renter her hjemme