Nå kan vi polhandle som svenskene

Nyttårsaften holder Vinmonopolet åpent for første gang. Sjekk topp 10-listen over de mest solgte musserende vinene i desember.

HISTORISK AFTEN-ÅPNING: Lille julaften er siste frist for å kjøpe polvarer før julehelgen, mens man for første gang i år kan handle sprit- og vin til og med nyttårsaften.
Publisert: Publisert:

Det har gått to år siden Stortinget vedtok å utvide åpningstidene i Vinmonopolet. En nyttårsaften er passert med bomturer hvor nordmenn har trodd at poldørene er åpne.

Fagforeningene måtte vente til hovedforhandlingene i 2016 før helligdagstillegg for aftenene kunne vedtas, og først etter 1. august i år kan Vinmonopolet holde åpen alle aftener.

I likhet med i Sverige, holder også det norske Vinmonopolet stengt julaften, men åpent nyttårsaften i år.

– I år blir det ingen bomtur. Såfremt man prøver seg på julaften. Det er første gang noensinne vi holder åpent en aften, og blir slik sett en milepæl, sier informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet til E24.

Les også

Polsalget øker igjen: – Dette handler om kronekurs

Ett pol holder stengt

Nyttårsaften varierer åpningstidene lokalt, og de fleste utsalgene har samme åpningstider som ordinære lørdager.

– Noen butikker stenger klokken 15.00, og noen har vanlig stengetider til 13.00. Vi håper folk setter seg inn i det, slik at ingen risikerer å komme til stengte pol, sier Brenden Engholt.

Kommunale bestemmelser kan imidlertid komme i veien for åpne aftener, hvilket er tilfellet i Dokka. Nordre Land har nemlig vedtatt at det ikke skal selges alkohol i kommunen på nyttårsaften.

Venter «vanvittig trykk» 22. desember

Vinmonopolet aner ikke hvor mange nordmenn som kommer til å benytte utsalgene nyttårsaften, men Brenden Engholt tviler på at pågangen blir stor.

– Vi er et tradisjonsbundet folk, og romjulen generelt er dagene med mest trykk rundt nyttårsaften. Tidligere har 30. desember vært en av de største dagene, og vi ser ikke helt for oss at nyttårsaften blir en veldig stor dag. Antagelig blir det en dag med suppleringskjøp, sier hun.

Før julaften er torsdag 22. desember den største handledagen.

– Torsdag og fredag blir det vanvittig trykk. Folk flytter kjøpet så nærme jul og nyttår som mulig. Denne uken og neste uke er det mest trykk.

Informasjonskonsulent i Vinmonopolet, Ida Brenden Engholt.

Prosecco-glade nordmenn

Når nyttårsaften nærmer seg, merker Vinmonopolet at salget dreier i retning av musserende vin.

En sikker trend de siste årene er at interessen for musserende vin øker.

– Det går jevnt i alle segmentene av både champagne, cava og prosecco. Prosecco er den største trenden for tiden. For noen år siden var Cava det store. Så går det jevnt og trutt i ordentlig champagne. Folk har også oppdaget musserende vin som et godt alternativ til mat. Musserende vin er ikke bare en festdrikk folk skal åpne ved midnatt lenger, men også en matvin. Folk har oppdaget at det er et godt alternativ til mat, og er interessert i kombinasjoner til mat, sier Brenden Engholt.

Les også

Salget av taxfreebrennevin på flyplassene stuper

Topp 10 musserende viner

Den mest populære musserende vinen i desember er Valdobbiadene Prosecco Sup Brut. I desember 2015 ble det solgt 91.395 liter av vinen, og den er dermed over dobbelt så populær som nestemann på listen.

Her er topp ti mest populære musserende viner på polet, basert på salgslisten fra desember 2015. Alle oppgitte priser er for 0,75 literflasker.

  1. Valdobbiadene Prosecco Sup Brut 2015 (Italia), koster 77,90 kroner.
  2. Albino Armani Prosecco (Italia), koster 136,90 kroner.
  3. Martini Asti (Italia), koster 129,90 kroner.
  4. Delorme Crémant de Bourg Bl de Noir Br (Frankrike), koster 169,90 kroner.
  5. Toso Moscato Spumante (Italia), koster 83,90 kroner.
  6. Angelino Treviso Prosecco Brut 2015 (Italia), koster 134,90 kroner.
  7. Freixenet Carta Nevada Semi Seco (Spania), koster 112,90 kroner.
  8. Pizzolato Prosecco Brut (Italia), koster 136,90.
  9. Castellblanc Carat Seco (Spania), koster 114,90 kroner.
  10. Verrocchio Prosecco Brut (Italia), koster 124,90 kroner.
Les også

Norske bestselger-rødviner fulle av sukker

Les også

Dette er våre taxfree-favoritter

Les også

Svak krone gir dyrere polvarer

Publisert:

Her kan du lese mer om