Her kan du kjøpe halv enebolig til halv pris

På Lillehammer kan du kjøpe en rekordbillig enebolig. Men du kjøper bare halve boligen, og må dele den med en fremmed.

HALV BOLIG: Halvparten av denne eldre eneboligen på Lillehammer er for salg.
Publisert:

LILLEHAMMER (E24): Ja, du leste riktig. Etter begjæring fra kreditorer har Sør-Gudbrandsdal tingrett gått til det uvanlige skrittet å selge halvparten av en enebolig i Lillehammer.

Prisen er bare én million kroner.

– Det er tvangssalg på den ene halvparten. Siden kreditor krever å få mest mulig penger må den legges ut på det frie markedet, forklarer eiendomsmeglerfullmektig Liv-Tone Lyngstad Nilsen i Eiendomsmegler 1.

Hun vedgår at boligsalget er «veldig spesielt».

– Kjøper man her, vil man eie halve boligen, og må bli enige om fordelingen av rom og areal med eieren av den andre halvparten. Er det bare ett soverom, må man bli enige om bruken av det, sier Lyngstad Nilsen.

På denne boligen er det heldigvis fire soverom.

Les på E24+

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

EIENDOMSMEGLERFULLMEKTIG: Liv-Tone Lyngstad Nilsen.

– Tror det er billig

Eiendomsmegler 1 har allerede gjennomført én visningsrunde, men det har foreløpig ikke kommet inn bud.

– De som kommer på visninger av slike boliger er gjerne de som ikke har forstått hva det innebærer. De tror det er en billig enebolig. Men vi er pålagt å forklare at man kjøper en ideell halvpart av boligen, forteller Lyngstad Nilsen.

Stor forbruksgjeld

Bakgrunnen for det spesielle boligsalget er forbruksgjeld.

– Jeg har rett og slett havnet i et saftig gjeldsuføre med forbrukslån, og gjeld som ble tatt opp for å finansiere annen gjeld, forteller mannen i 40-årene som eier den halvparten som nå er begjært tvangssolgt.

Han har flyttet til en leid bolig, og håper hans tidligere kone blir minst mulig rammet.

– Hun visste ikke engang om låneopptakene mine.

Han har forståelse for at kreditorer forsøker å få mest mulig penger.

– Men det hadde vært en bedre løsning om min tidligere samboer kunne fått mulighet til å kjøpe for prisantydning før den ble lagt ut for tvangssalg, sier mannen.

Mannens tidligere kone er kjent med at E24 omtaler salget, men ønsker ikke å kommentere saken nå. E24 kjenner ikke til hvem som er kreditor i denne saken.

Les på E24+

Her er Norges største hyttekommuner

Advarer

Årlig er det ca. 16.000 boliger som blir begjært tvangssolgt. Men det er svært sjelden halvparten av boliger blir forsøkt tvangssolgt.

Da E24 sist gang omtalte det spesielle fenomenet, ble det forsøkt solgt halvparten av en leilighet i Lillehammer sentrum. Da interessenter på visning skjønte betingelsene, var de ikke så interesserte lenger.

Eksperter advarer også mot å kjøpe halve boliger.

– En kjøper blir ikke akkurat møtt velkommen av den andre sameieren som eier den andre halvparten. Derfor må den eneste rasjonelle grunnen for å kjøpe en halv bolig være utsiktene til å kunne få overta hele boligen, sa Leif Villars-Dahl, dommer ved Oslo byfogdembete, da E24 sist skrev om salg av halve boliger.

En egen bestemmelse i sameieloven gir faktisk kjøper av en halv bolig mulighet til å kunne begjære tvangsoppløsning av sameiet, og dermed kunne kreve å overta også den andre halvparten av boligen.

– Liten interesse

Eiendomsmeglerfullmektigen som har ansvaret for salget av den halve eneboligen i Lillehammer håper på en løsning.

– Slike saker løses vanligvis med at eieren av den andre halvparten etter hvert kommer med et bud og får tilslag slik at den ender med å eie hele boligen alene. Det er jo liten interesse for å bo sammen med en annen person, sier Liv-Tone Lyngstad Nilsen i Eiendomsmegler 1.

Publisert:
Gå til e24.no