Full strid om nye kommunale boligkjøp i Oslo: – Forrige gang gikk det helt over styr

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) planlegger en sterk utvidelse av Oslo kommunes rolle i boligmarkedet. Kritikere frykter milliardsluk, skandalekjøp og en kommune som selv driver opp prisene.

MØTER MOTSTAND: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), her sammen med og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, på taket av rådhuset i Oslo.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Boligmarkedet i Oslo ble deregulert på 80-tallet, for 35 år siden. Etter dét har markedet overtatt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til E24.

Boligprisene i Oslo er landets høyeste, og boligdrømmen har gradvis blitt fjernere for førstegangskjøpere: Lønnsveksten til innbyggere flest har ligget langt bak hovedstadens boligprisvekst, som siden 2003 har vært på 200 prosent.

Sammen med MDG og SV har Ap-profilen lansert en kontroversiell medisin – som vil gi Oslo kommune en langt mer aktiv rolle i boligmarkedet.

Planen innebærer at kommunen tilbyr boliger til lavere leiepriser og mer attraktive kjøpsbetingelser enn det markedet tilbyr.

Byrådet har nå sendt et forslag til bystyret om å sette i gang pilotprosjekter for tre ulike hjelpeordninger (se faktaboks).

– Nå kommer saken til behandling der, og så sant planene vedtas, vil vi starte opp pilotene fra 2020. Vi jobber allerede med å se på konkrete adresser, sier Johansen.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

– Vil bare presse opp prisene

Men byrådets plan møter sterke innsigelser fra flere hold.

– Forrige gang de forsøkte dette, gikk det helt over styr for kommunen, sier Carl O. Geving, direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, til E24.

Han minnes Boligbygg-skandalen fra 2017.

– Det endte med en gransking av Oslos oppkjøpspraksis, som avdekket misbruk av offentlige midler til kjøp av boliger til overpris. På denne måten bidro kommunen til et kunstig prispress i hovedstaden, sier Geving.

Selv uten nye skandaler risikerer kommunen et milliardsluk, ifølge opposisjonen.

– Det er helt feil bruk av penger. Oslo kommune har allerede 45 milliarder kroner i gjeld, og trenger å investere mye i sykehjem, skolebygg og barnehager fremover, sier Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslederkandidat i Oslo.

– Og skal Oslo kaste seg inn i budkriger på nyboliger, vil de bare bidra til å presse prisene opp enda mer, sier han.

Vil kjøpe i markedet og bestille fra utbyggere

Johansen avviser kritikken. Han sier Oslo-markedet tvert imot vil påvirkes positivt, og ikke negativt, av at «kommunen går mer aktivt inn».

– Det vil heller ikke bli noe pengesluk for kommunen, for det er uansett ikke snakk om noen gigantisk subsidiering, sier han.

– Hvordan får dere tak i boligene?

– Vi må jo kjøpe en del av boligene på markedet, og de vil være spredt utover hele byen. Vi har flere eiendommer som i dag ikke er i bruk, og vi er allerede i gang med å kjøpe tilbake noen bygårder, svarer byrådslederen.

– Men vi vurderer også å inngå avtaler med utbyggere som kan bygge boliger til kommunen. I tillegg sitter vi på en del kommunalboliger som kanskje kan brukes, sier han.

Omfanget av kommunens boliganskaffelser – og hvor mye det vil koste – ønsker ikke Johansen å tallfeste, selv om han fastslår at de «må opp i et visst volum».

E24-anslag: Koster milliarder å kjøpe 20 prosent

I mai sa han til Aftenposten at ambisjonen på lengre sikt bør være «20 prosent av alle nybygg».

En E24-utregning viser at Oslo kommune i så fall kan få 3,2 milliarder kroner i årlige utgifter, dersom boligene kjøpes til dagens markedsbetingelser.

Estimatet forutsetter kjøp av 760 boliger årlig, som er 20 prosent av fjorårets ferdigstilte totalvolum i Oslo – og en innkjøpspris på 4,2 millioner stykket, basert på konservative anslag for kvadratmeterpris og areal fra Boligprodusentene.

Johansen avviser regnestykket som «pussig». Han sier kommunen øyner flere måter å anskaffe boligene på enn ordinære kjøp, og at 20 prosents volum uansett er uaktuelt i de planene som nå foreligger.

– På lang sikt mener jeg vi må opp på en forholdsvis høy andel, men da snakker vi tiår, sier han.

– På kortere sikt, hvor mye vil dere bruke i denne testfasen?

– Det vil vi komme tilbake til i budsjettet for 2020. Og vi satser på å vinne valget, sier Johansen.

Les også

London-ordfører vil innføre priskontroll på husleie – forslaget slaktes av økonomiprofessor

– Krevende regnestykker

– Blir det en milliardsum?

– Jeg vet ikke hvor mye det blir, svarer byrådslederen.

SKEPTISK: NEF-direktør Carl O. Geving.

– Oslo bruker allerede mye penger på kommunalboliger, og som nevnt kan kanskje noen av disse brukes. Dessuten vil kommunen sikre seg nye inntektskilder med disse tiltakene. Dette er krevende regnestykker, men det er ikke nødvendigvis slik at kommunen kommer så dårlig ut av det økonomisk.

Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener prosjektet umulig kan bli billig.

– Jeg registrerer at de vil starte forsiktig og gradvis skalere opp, men utfordringen her er jo at kommunen blir nødt til å gjøre dette i et relativt stort volum, dersom tiltakene skal monne. Vi kommer ikke vekk ifra at kostnadene vil bli betydelige, sier han.

Han mener byrådet også må vekte målet om å hjelpe folk inn på boligmarkedet mot risikoen for at kommunen selv blir en prisdriver.

– Det kan fort bli problematisk hvis Oslo kommune går inn som en stor aktør i boligmarkedet. En stor oppkjøper vil lett skape ubalanse og prispress, sier Geving.

Les også

Forbrukerøkonom oppfordrer til å være forsiktig med minihuskjøp

Ber kommunen fokusere på boligbygging

Han mener kommunen heller må regulere flere tomter slik at boligbyggingen øker. Høyere tilbudsside har historisk sett vært viktig for å dempe boligprispresset, forklarer meglertoppen.

Også Høyre ber byrådet konsentrere seg om mer boligbygging.

– Det kan på sikt få prisene ned, i stedet for å binde opp kommunenes penger på andre ting enn kjerneoppgavene, sier Lae Solberg.

Raymond Johansen sier det ikke finnes noen motsetning mellom boligbygging og andre tiltak for å hjelpe folk inn i boligmarkedet.

– Vi har to tanker i hodet. Det går an å gjøre dette, samtidig som vi regulerer nok tomter.

– Regulerer dere nok tomter?

– Vi regulerer dobbelt så mye som høyresiden gjorde da de styrte Oslo, men jeg er ikke helt fornøyd. Det er imidlertid trangt om plassen og krevende reguleringsprosesser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Ser faretegn for Oslos boligmarked: – Urovekkende

  2. Johansen: – Boligbyggerne ønsker ikke lavere boligpriser

  3. Meglersjef til boligangrep på Ap-Raymond: – Jeg blir så forbanna

  4. Oslo skjerper krav til byggeplasser: Alle skal være fossilfrie

  5. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene