Rolex-prisene til værs i gråmarkedet: – Det er helt galimatias

Rolex-klokker går til dobbel butikkpris når de selges «off-market». – Det er helt galimatias, sier trader Jonny «Rolex» Larsen.

PRIVATFORHANDLER: Jonny «Rolex» Larsen har lenge solgt brukte ur. I all hovedsak selger han Rolex-klokker.

Foto: Frode Hansen VG
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

En Rolex-klokke av modellen GMT Master, også kalt «Batman», selges hos Urmaker Bjerke for 82.500 kroner. Traderen Jonny «Rolex» Larsen har lagt ut samme klokke til salgs for en svimlende sum på 170.000 kroner.

– Årsaken til at klokker er så mye dyrere «off-market» er at de ikke produserer like mange lenger. På et eller annet tidspunkt ble etterspørselen så stor og produksjonen så liten at prisene nesten har doblet seg, sier Larsen.

Han forteller videre at Rolex har kuttet ned på produksjonen av stålklokker og spesielle modeller, og at etterspørselen øker.

– Det er jo helt galimatias at du skal kunne gå inn i en butikk og kjøpe en klokke til 82.500 kroner, også selge den igjen for så mye mer.

Les også: (+) Flylegene – slik skal de hjelpe deg på lange flyreiser

Eksklusive lister

Larsen forteller om eksklusive lister, og at man må kjøpe flere klokker i andre modeller enn du ønsker for å kunne kjøpe en klokke. Dermed er det flere som tyr til «gråmarkedet».

– Om man skal kjøpe en klokke hos for eksempel Urmaker Bjerke, må du stå på en liste over godkjente kjøpere. Da kan du selge hvis du har lyst til det, og har lett mulighet til å legge til 100.000 til.

– Kan hvem som helst få kjøpt en klokke?

– Nei, det er ikke slik det fungerer. Da må du være en god, lojal, kunde. Det er sprøtt at det skal være sånn, men det er det produksjonen som styrer, sier Halvor Bjerke, daglig leder i Urmaker Bjerke.

Urmaker Bjerke med rekordår – tikket inn 274 millioner

– Dersom Bjerke har en veldig attraktiv modell inne, så skal du være en god kunde for å kunne kjøpe. De kan også be om at du kjøper flere modeller for å få lov til å kjøpe en Rolex. Jeg vet at det er flere som har kjøpt klokker opp mot en halv million som de egentlig ikke ønsker, for å kunne kjøpe klokken de vil ha, påpeker Larsen.

Det sier også Bjerke.

– Faste kunder med et langt og godt kundeforhold til oss, som handler jevnlig og bruker oss som deres klokkeforhandler kjøper ikke nødvendigvis den modellen de vil ha, men den modellen vi har. Vi prøver å prioritere de på de mest attraktive modellene så langt det lar seg gjøre.

Stenges ute

Bjerke mener at mange av dem som kjøper brukte klokker helst vil være kunder hos de offisielle forhandlerne om de kan, men at for få produkter og altfor mange kunder fører til en vanskelig situasjon.

DAGLIG LEDER: Halvor Bjerke i Urmaker Bjerke.

Urmaker Bjerke

– Rolex er veldig begrenset, og det er nok noe som styret til Rolex også passer på. Det er bedre for dem å være veldig ettertraktet enn å tilby for mye, og de holder nok bevisst produksjonen på det nivået, sier urmakeren.

Han forteller at kunder som kjøper klokker for å selge de videre er uinteressante for Rolex-forhandlerne.

– Om det er kunder som løper hjem med ny klokke i boksen som omtrent ligger på Finn.no før de i det hele tatt har fått hentet den i butikken, er så langt utenfor det som er interessant for både oss og for fabrikken, sier Bjerke.

– Grunnen til at man selger Rolex gjennom en trader er fordi at om vi får greie på hvem det er som selger, så får de aldri kjøpe hos oss mer. Folk selger også plasser på ventelister, og enkelte lever av å trade dette.

Les også: (+) Fra fattig student til Instagram-suksess

Lukrativt yrke

Larsen lever av å trade dyre klokker. Han forteller at han selger for mange millioner i året, og i all hovedsak brukte klokker. Merkene varierer fra Patek Phillipe, Omega og Breitling til Roger Dubuis, Rolex og TAG Heuer.

– Jeg selger for ganske mange millioner i året, og det er primært brukte klokker. De som har denne interessen har gjerne hatt det en stund, og vil bytte til en annen modell. Når man ikke vil offentliggjøre navnet sitt, og hvor man bor, kan man bruke en sånn som meg som har sikkerhetstiltak og diskresjon.

Les også

50 år siden månelandingen i dag – nå kommer «måneklokken» for salg: Men klokkesamler tror Omega Speedmaster er nær umulig å få tak i

Hvor mange prosent av kjøpet Larsen tar varierer. Den dyreste klokken han har hatt ute for salg lå på to millioner kroner, men ble tatt tilbake igjen av selger.

– Hvor stor andel av kjøpet jeg tar, kommer an på hva slags ur det er. Dersom det er et ukurant ur tar jeg 15 prosent. Er det kurant, tar jeg 10. Om det er veldig dyrt, tar jeg ikke like godt betalt, men jeg og selger er alltid enige om prisen. Med de nye skattereglene betaler jeg moms av fortjenesten, som gjør at handelen blir gjort hvitt og riktig. Det lever jeg veldig godt på.

Det er også mange som prøver å lure Rolex-traderen, som gjør at han må vise ekstra forsiktighet.

– Et av sikkerhetstiltakene jeg har er for eksempel å verifisere telefonnummer slik at jeg kan finne ut mer om den potensielle kjøperen. Jeg har fått flere forespørsler om å ta med meg to til tre klokker og møte tre mann for at de skal se på klokkene. Da blinker jo alle varsellampene.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Urmaker Bjerke med rekordår – tikket inn 274 millioner

  2. Rolex’ nyttårs-prishopp i Norge vekker oppsikt

  3. Klokkesamler tror «måneklokken» er nær umulig å få tak i

  4. Annonsørinnhold

  5. Selger virtuelle fotballtips: Tjener over 20.000 i måneden

  6. Betalt innhold

    Clement Insor-Brown trodde han kjøpte makrell for 330.000 kroner fra Bømlo. Ble lurt trill rundt av internasjonal liga.