Nordeas sjefanalytiker om boligmarkedet: – Det har rett og slett blitt mye billigere å kjøpe bolig

Lave renter får «skylden» for den eksplosive oppgangen i boligmarkedet.

BILLIGERE: Nordea Markets «Hva har jeg råd til»-graf, som viser boligkostnader i prosent av husholdningenes lønnsinntekter.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Hovedpoenget er at det er rett og slett har blitt mye billigere å kjøpe bolig, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24 – kun ett døgn etter at det ble kjent at boligprisveksten i august var den sterkeste på ti år.

I forbindelse med at meglerhuset la frem sine nyeste prognoser for norsk og internasjonal økonomi, presenterte også Bruce det han kaller «Hva har jeg råd til»-indeksen.

Denne er en fremstilling av boligkostnader i prosent av husholdningenes lønnsinntekter, inkluderer effekten av lavere rentekostnader, og viser at nordmenn i snitt har fått lavere utgifter relater til bolig – til tross for prisoppgangen.

Bruce tillegger altså faktorer som demografi og boligpolitikk langt mindre vekt enn lånekostnadene.

– Folk tenker enkelt. De setter seg ned og regner, og tenker: «Kan jeg kjøpe en litt større bolig? Kan jeg bo mer sentralt? Det har jeg råd til, fordi inntekten min øker og kostnadene ved å betjene lånet er lavere enn de var for noen år siden».

Saken fortsetter under bildet ...

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Venter lave renter og videre vekst

Etter en årrekke med ekspansiv pengepolitikk, både ute i den store verden og her hjemme, er rentenivået på et historisk sett svært lavt nivå. I dagens prognoser fra Nordea ligger det at dette vil kunne komme til å vedvare i flere år.

Bruce og kollegene anslår at styringsrenten i Norge vil være på marginale 0,50 prosent ved utgangen av både det inneværende året, 2017 og 2018.

Med dette som bakteppe ser sjefanalytikeren en boligprisvekst på ytterligere ti prosent inn i neste år, før utviklingen så vil flate ut.

Les også

Tåsen-villa gikk fem millioner over prisantydning

– Da begynner det nok å vokse mer i takt med inntektene. Men fra i dag og videre fremover må vi nok vente ganske kraftig vekst måned for måned, slik at vi om et år er ti prosent over der vi er nå, bekrefter han.

Gårsdagens tallslipp fra Eiendom Norge viste et 12-månedersvekst på 9,1 prosent.

Villet risiko

Bruce medgir at dette gjør oss sårbare.

– Ofte er bekymringen knyttet til at oppgangen er drevet av spekulasjon. Man tenker at markedet har «tatt av» og må snu. Det tror ikke jeg. Det er klart at det er en risiko ved lavrentepolitikken. Dette er imidlertid en villet risk og et resultat av det sentralbankene har gjort for å få fart på økonomiene, sier han.

Les også

Nordea: En Trump-seier kan gi økonomisk skade langt utenfor USA

Nordea har regner på hva som skjer dersom rentene kommer opp tre prosent.

– Da er det plutselig veldig dyrt å kjøpe bolig i Norge, og vi vil få et fall i boligmarkedet. Men du skal huske at dette vet sentralbankene. Dét er en av grunnene til at jeg tror det blir vanskelig å få opp rentene både internasjonalt og i Norge, for da vil formueprisene begynne å falle, og det vil svekke veksten.

I et slikt scenario vil også «Hva har jeg råd til»-indeksen krype tilbake mot mer normale nivåer.

– Når man har tatt ut renteeffekten vil folk sette seg ned og kanskje komme frem til at man ikke har lyst til å by så mye mer. Men vi må nok et godt stykke inn i neste år før det begynner å roe seg ned, sier Bruce.

Les også

Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

Les også

Tåsen-villa gikk fem millioner over

Les også

– Helt opplagt at Norges Bank er bekymret

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Nordea
 4. Rente
 5. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

 2. Nå avblåser ekspertene rentekuttet

 3. Derfor biter ikke rentehevingene

 4. Ser én risiko for norsk økonomi

 5. – Dette kan gi høyere boliglånsrente