Meglere spår rekordsommer i boligmarkedet
Et «vårslipp» som ikke balanserte markedet og storinnrykk av studenter kan forklare hvorfor det nå går ekstremt hett for seg på boligmarkedet, ifølge eiendomsmeglere.
– På sommeren er det normalt færre omsetninger, men denne sommeren vil bli het, spesielt i Oslo, tatt i betraktning signalene vi fikk på forsommeren. Det er få objekter ute, og mange som startet jakten i vår har ennå ikke fått seg bolig, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
Vanligvis pleier «vårslippet» av boliger i april og mai å balansere forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Men i år har ikke dette skjedd, ifølge direktøren.
Også i fjor sommer var temperaturen svært høy.
Tirsdag ble opptakstallene til høyere utdanning lagt frem. Tallene viser at rekordmange har fått tilbud om studieplass i høyere utdanning.
Denne gruppen vil gjøre at boligmarkedet nå fremover bli ennå hetere, ifølge Geving.
– Dette, kombinert med en historisk lav tilbudsside, gjør at det vil være hett i sommer, og at prisene dermed dras opp, spesielt i typiske studentbyer. I juli er det mest konkurranse om de små boligene, altså typiske to- og treromsleiligheter.
På jakt etter Oslo-leilighet under to millioner? Det er bare 19 av dem
Én bolig per 2814 innbyggere
E24 har gjort en gjennomgang av antall bruktboliger til salgs på Finn.no.
I parentes er antall innbyggere i byen. Ratioen viser hvor mange boliger som er til salgs per innbygger.
Fredag formiddag så situasjonen slik ut:
Oslo: 251 (658.500), ratio 1:2.624
Bergen: 356 (277.000), ratio 1:778
Trondheim: 279 (187.000), ratio 1:670
Stavanger: 373 (133.000), ratio 1:357
Kristiansand: 356 (88.500), ratio 1:249
Tromsø: 168 (72.066), ratio: 1:429
Oversikten viser store forskjeller på tilbudet i ulike deler av landet.
– På Sør- og Vestlandet og i deler av Nord-Norge er det mange boliger for salg, mens Oslo-regionen opplever en svakere tilbudsside enn på mange år. Når Oslo går inn i sommeren med så få boliger for salg, er det all grunn til å tro at det blir kamp om få objekter – også i en ellers sommerstille juli måned, sier Geving.
– Unaturlig lavt
Eiendomsmegler Asgeir Odden ved iHus Sinsen i Oslo deler Gevings spådom om et rekordhett marked i sommer.
– Utbudet av bruktboliger, spesielt i Oslo, er unaturlig lavt, og vesentlig lavere enn hva tilfellet var sommeren 2015. Dette resulterer i flere interessenter per bolig, som igjen fører til mange «kupp»-forsøk og heftige budrunder, sier Odden.
Han mener det er synd at mange boligselgere velger å ikke legge ut boligen for salg på sommeren, når markedet er såpass godt.
Meglerkontoret solgte nylig en til fireromsleilighet på St. Hanshaugen til 900.000 kroner over prisantydning (se bilde øverst i saken).
Omsetningstiden deres på boliger i Oslo ligger nå i gjennomsnitt på ni dager.
Han venter storinnrykk på de mindre og sentrumsnære leilighetene i ukene som kommer.
– Opptakstallene fra Samordna Opptak gir økt press, så er du på boligjakt bør du bruke juli aktivt. Den tredje helgen i august har historisk sett vært årets største visningshelg.
Megler: Pleier være 7–800 til salgs
Ved Eie Eiendomsmeglings avdeling på Torshov har de rustet seg for en het sommer.
– Juli og begynnelsen av august blir helt ekstreme i år med tanke på det lave utbudet. I juli pleier det å ligge 7–800 bruktboliger til salgs i Oslo, så at det nå bare finnes drøye 200, kan regnes som ekstremt, sier megler Anders Wekre, som har solgt en rekke boliger til flere hundre tusener over prisantydning hittil i juli.
En av årsakene er at mange selgere sitter på gjerdet, opplever megleren.
– Det blir en slags dominoeffekt fordi mange vegrer seg for å legge ut boligen for salg, fordi de er redde for ikke å få seg noe nytt i dagens marked.
Han har de siste ukene fått flere telefoner fra bekymrede foreldre.
– De lurer på om det kommer flere boliger på markedet, men jeg har dessverre ikke mye gode nyheter til dem. Dette er også en kjøpergruppe som ofte har mer penger enn tid, og det driver temperaturen ytterligere opp.
Saken fortsetter under bildet.
– Fellesferiebegrepet har dødd ut
Eiendomsmegler Sebastian Leistad i Privatmegleren i Trondheim er ikke i tvil:
– Vi har hetere budrunder og flere interessenter enn tidligere somre, og det kan se ut til at vi har færre boliger til salgs enn vanlig, sier Leistad, som forventer ytterligere press nå som studenter har fått vite hvor de har kommet inn på høyere utdanning.
– Fellesferiebegrepet har dødd litt ut, og folk er ikke lenger bekymret for å legge ut boliger på sommeren. Dersom selger har mulighet til å selge i juli, så har jeg ingen problemer med å anbefale det, men jeg vurderer jo objektet først. Har du en enebolig, halvpart eller rekkehus, kan det være andre måneder som passer bedre for salg.
Han solgte tirsdag en 77 kvadratmeter treroms leilighet på Byåsen, til 110.000 kroner over prisantydning.
En årsak til at det går såpass hett for seg, er at mange nå ikke tør å vente lenger med å kjøpe, tror Leistad.
– Mange har vært redde for at det skal snu, men i tråd med generell prisstigning og lave renter, så tror jeg folk nå ser at det ikke er noen vits i å vente, såfremt man skal bo der i 3–5 år.
Mer aktivitet enn normalt i Stavanger
Boligmarkedet begynte denne våren å vise tegn på bedring etter den svært tøffe oljebremsen som traff fylket i 2014.
– Vi har omsatt flere boliger i hittil i juli enn for hele juli i fjor, ved våre fire kontorer, sier daglig leder, Ronny Skjøtskift ved Aktiv Eiendomsmegling Stavanger.
Det er relativt få studenter som ønsker å kjøpe bolig i byen, Skjøtskift.
– De fleste søker til leiemarkedet. Det er fortsatt svært mange boliger for leie i Stavanger og jeg tror ikke vi vil merke så mye til studentenes inntog i boligmarkedet i Rogaland, i hvert fall ikke om vi holder leiemarkedet utenfor.
Boligprisstatistikken for juli kommer i begynnelsen av august. Ikke før da vil man kunne se akkurat hvor hett det virkelig har gått for seg.