Ser stor endring i Oslo-boligsalg: – Jeg måtte dobbeltsjekke tallene

DNB Eiendom-sjef Terje Buraas klarte knapt å tro økningen i budrunder for egne Oslo-salg. Flere meglertopper øyner nå myk boliglanding.

OVERRASKET: – Endringen var såpass sterk at jeg måtte dobbeltsjekke tallene, sier DNB Eiendom-sjef Terje Buraas om den siste tidens utvikling i budrunder for Oslo-boliger.
  • Karl Wig
Publisert:

Det er slettes ikke stigende boligpriser som bunken med de siste utførte salgsoppdragene viser.

Men etter at desember er unnagjort, og klokken tikker ned til fjorårets siste boligfasit slippes torsdag klokken elleve, er ikke DNB Eiendoms administrerende direktør i tvil:

– Om det er et blaff eller en trend, er vanskelig å si. Men noe har definitivt skjedd. De siste månedene ser vi store endringer i våre salgstall for Oslo, sier Terje Buraas til E24.

Ser tre endringer

Helt konkret er det tre endringstrekk som DNB Eiendom-sjefen nå registrerer – som gir ham forsterket tro på en myk boliglanding i Oslo.

Les også

Færre unge har nyttårsforsett om boligsparing

Først og fremst ser han en klar økning i Oslo-boliger som selges med budrunder, definert som to budgivere eller mer.

Buraas sier dette er en viktig temperaturmåler som de følger tett, og at han ble forbløffet over endringen:

– Sammenlignet med de foregående månedene har antallet boligsalg med budrunder økt med 15 prosent i november og desember. Endringen var såpass sterk at jeg måtte dobbeltsjekke tallene, sier Buraas.

Kinkige objekter får napp

Den andre store endringen ser han i boligenes omsetningstid.

I november viste meglerbransjens statistikk at det tok 32 dager i snitt å selge en Oslo-bolig, noe som er svært høyt til hovedstaden å være.

Buraas sier salgstiden fortsetter å være uvanlig høy i deres tall. Det kan umiddelbart virke negativt, men skyldes faktisk en positiv utvikling, forklarer meglersjefen:

Boliger som lenge har vist seg tungsolgte, får endelig napp.

Les også

Venter mange boliger på markedet i januar

– Vi har solgt mange objekter som har ligget ute lenge. Dette har forsterket seg i desember, hvor vi også hadde mange salg. Det kan tyde på at kjøperne som i en stund har vært avventende, ikke lenger venter på at markedet skal fortsette nedover, tror Buraas.

I tillegg merker han at det er lettere å selge typiske utleieobjekter, et tegn på at investorene ser lysere skyer i horisonten.

Eie-direktør Hedda Ulvness synes også det er blitt lettere å selge boliger, men mener det bare skulle mangle:

– Vi har hatt et bra salgsvolum i desember. Men så har vi jo også justert ned prisene ganske godt. Jeg tror nok vi vil se at prisene sank i desember også, sier Ulvness til E24.

SELGER MER: Men så har Oslo-meglerne også justert ned prisantydningene, bemerker direktør Hedda Ulvness i Eie. Hun tror på nytt prisfall i desember.

– Pessimister og økonomer har ropt ulv

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) sier han får tilbakemeldinger om svært god boligomsetning i Oslo-området i måneden som gikk.

– Pessimister og økonomer har ropt ulv lenge. Men krakket har ikke kommet, og tilbakemeldingene vi får nå, tyder på at Oslo-markedet har funnet komfortsonen, sier Geving til E24.

Han viser til at salgsprisene har korrigert ned over 10 prosent siden toppen i april.

– Da er det flere som vil kjøpe, sier Geving.

I likhet med Ulvness fremholder han at det nettopp er priskuttene som har fått fart på salget.

– Desember er fra før en svak måned, så vi får nok et prisfall nå også, sier han.

Les også

Tre grunner til at boligprisene vil fortsette å falle i 2018

Har rekordstor boligportefølje

Det tror også DNB Eiendom-sjefen, tross lyspunktene i egne tall.

– Prisene synker fort et par prosent i desember. Det er ikke å forvente annet. Gjennom året har vi sett at aktiviteten tar seg opp mens prisene går ned, sier Buraas.

– Samtidig ser vi altså disse positive trekkene. Jeg tror vi vil merke at Oslo-markedet endrer seg i første halvår. Akkurat når det blir, avhenger mye av hvor mye som pumpes ut i markedet på nyåret.

– Vi har aldri hatt med oss en så stor portefølje gjennom et årsskifte som nå, sier Buraas.

– Blir du bekymret for at objektene ikke tas unna?

– Dét er jo usikkerhetsmomentet. Det som er avgjørende for hvordan Oslo vil gå, er hvor mye som lanseres i første kvartal. Signalene fra våre meglere er at en del selgere venter til sommeren. I så fall er det ikke til hinder for et positivt skifte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Frykter bolig har blitt fire prosent dyrere siden nyttår

  2. 28 prosent færre boliger til salgs: – Vårslippet kommer

  3. Tror skyene er borte etter boligprisraset

  4. Kan få fjerde måned med prisfall: – Ikke lenger et «must» å bo i Oslo

  5. Meglertall tyder på mer boligprisvekst: – Enda mer engstelig for 2021