Kraftig økning i antall boligannonser: Varsler prisbrems

Boligknapphet har bidratt til prisgalopp så langt i år, men nå har boligkjøpere fått mer å velge i.

SER BOLIGPRISBREMS: DNB Eiendom-direktør Terje Buraas mener mye av den kraftige boligprisveksten i vinter og i våres skyldes et knepent boligtilbud. Nå er tilbudet der det skal være, mener han.
Publisert: Publisert:

– Vi ser at det har kommet flere boliger ut i markedet nå. Det er bra, for det vil dempe prispresset en del, sier DNB Eiendom-direktør Terje Buraas til E24.

På landsbasis er nå 36.500 boliger til salgs på Finn. I Oslo, hvor tilbudet lenge har vært knepent og prispresset desto sterkere, har antallet boligannonser passert 4.000, hvor rundt halvparten er bruktboliger.

– Gjennom mai har vi sett at bruktboligtilbudet har økt i Norge, og da mest i Oslo. De som går på visning nå vil nok oppleve at de har mer å velge i, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer til E24.

Les også

DNB Eiendom-tall sår tvil om høstflom og boligprisfall

– Jeg tror dette vil gjenspeile seg i prisene, og at vi vil se tendenser til utflating i månedene som kommer, fortsetter han.

– Unormalt sterk

For første gang i 2018 hadde hovedstaden visning på over 900 bruktboliger i helgen.

NEF-direktør Carl O. Geving forventer flere slike helger fremover.

– Det er ganske bra tilgang på boliger nå. Vi har lagt de røde helgene bak oss, og da får vi normale visningshelger med normal boligtilgang, sier han til E24.

– HAR BLITT MER Å VELGE I: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer tror boligprisene snart vil begynne å flate ut.

Han tror likevel ikke tilbudet er høyt nok til å kjøle ned markedet skikkelig.

– Det er ikke flere boliger enn at det kan bli bra temperatur i markedet også fremover. Men her er været en joker. Når det nærmer seg 30 grader ute, kan det nok få flere til å droppe visninger, sier han.

I løpet av årets fire første måneder steg boligprisene i Oslo over åtte prosent.

– Prisveksten hittil i år har vært unormalt sterk. Den prisveksten tror jeg ikke vil fortsette, sier DNB Eiendom-sjefen.

Les også

Selvaag Bolig holdt salget i gang – men resultatet ble nesten halvert

Avviser vårslipp

– Jeg tror fortsatt vi kan få frisk prisvekst i mai, fordi vi ser at tilbudsøkningen først har kommet nå på tampen, sier DNB Eiendom-sjefen.

– Men så kommer prisbremsen?

– Ja, det tror jeg. Prisveksten hittil i år har vært unormalt sterk, og jeg tror ikke den vil fortsette.

– Mange etterlyste det tradisjonsrike vårslippet av boliger etter påsken. Har vi endelig fått et forsinket vårslipp?

– Nei, svarer Buraas:

– Vi lurer fortsatt på hvor de boligene har blitt av. Selv om boligtilbudet øker nå, er det ingen ketchupeffekt. Vi har bare fått tilbudet opp til normalen for denne tiden av året, sier Buraas.

Han tror høstens varslede ferdigstillelser i nyboligmarkedet kan ha bidratt.

– Vi erfarer at folk som skal overta nye boliger er ganske tidlige ute med å legge sine eksisterende boliger ut for salg. Vi vet at det gjøres en del overtagelser i tredje og fjerde kvartal, og det er det et naturlig at flere legger ut boligene sine for salg nå, sier Buraas.

Publisert:

Her kan du lese mer om