IMF anbefaler Sveits å starte seddelpressen

Mener pengetrykking kan lette presset på Sveits' økonomi etter sjokknyheten i januar.

KNALLSTERK SVEITSERFRANC: IMF frykter de negative effektene den massive styrkelsen av sveitserfranc kan få for Sveits' økonomi.

Dado Ruvic
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) er bekymret for den økonomiske utviklingen i Sveits.

IMF anbefaler Sveits og landets sentralbank om å iverksette lettende pengepolitiske tiltak, opplyser fondet i en pressemelding mandag.

Konkret anbefaler fondet Sveits om å gå igang med kjøp av verdipapirer.

Dette kan for eksempel skje ved at landet kjøper forhåndsannonserte verdipapirer i utlandet og noen verdipapirer i Sveits. Tempoet kan justeres etter hvordan økonomien utvikles, skriver IMF.

Fondet har ingen anbefaling om hvor omfattende kjøpene bør være.

Svekker økonomien

Dette bør Sveits gjøre for å bremse den negative effekten styrkelsen av landets valuta, sveitserfrancen, har på landets økonomi, mener IMF.

Pengefondet tror økonomien i landet vil påvirkes kraftig, og tror på en BNP-vekst på bare 0,75 prosent i inneværende år. I tillegg venter IMF at prisveksten vil faller 1,5 prosent i år.

«Ytterligere pengepolitiske lettelser vil støtte justeringen. Lettelser vil bidra til å begrense oppbremsingen av veksten på kort sikt og lette den overvurderte valutakursen», heter det i rapporten fra IMF.

Det internasjonale pengefondet mener videre at styringsrenten fremover bør holdes på dagens nivå på minus 0,75 prosent med det formål å gjøre sveitserfrancen mindre attraktiv for investorer.

Svakere valuta

Pengetrykking, også kjent som kvantitative lettelser, betyr at sentralbanken trykker opp penger som den kjøper verdipapirer for. IMF bruker i pressemeldingen ikke betegnelsen kvantitative lettelser.

En av effektene ved slike kjøpsprogram, er at den svekker valutaen.

Den sveitsiske sentralbanken har på sin side også varslet at den kan komme til å ta grep dersom sveitserfrancen blir for sterk.

Dette kan for eksempel gjøres ved at sentralbanken selger egen valuta med det formål å svekke den, såkalt intervensjon.

Sjokkavgjørelse

Den sveitsiske sentralbanken sjokkerte markedet da den i midten av januar ga opp sitt valutagulv for sveitserfrancen mot euro.

Beslutningen førte til at sveitserfrancen styrket seg ellevilt mot den europeiske fellesvalutaen.

På det verste var sveitserfrancen opp hele 41 prosent, og i et kort tidsrom var det ikke engang mulig å finne kurser å kjøpe sveitserfranc på.

Draghis milliardbombe

Beslutningen fra Sveits om å gi opp sitt valutagulv kom mindre enn en uke før sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeisike sentralbanken varslet storstilte kjøp av obligasjoner, som inkluderer kjøp av eurolandenes statsgjeld, for 60 milliarder euro i måneden frem til september neste år.

At eurosonen trykker penger i slik skala, gjør det ikke akkurat lettere for sveitserfrancen å svekkes mot eurosamarbeidets fellesvaluta. Euroen er bredt svekket siden kjøpsprogrammet ble annonsert.

Les også

Danskene gir smutthull til valutakrigerne

Les også

Norske banker forbereder seg på at renten kan bli null

Les også

– Det som skjer i dette markedet, er unikt

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. – Veldig store bevegelser

  2. – Det som skjer i dette markedet, er unikt

  3. Her «taper» Sveits 444 milliarder kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterk sveitserfranc øker bordelltrafikken i Tyskland

  6. – Danmark har brukt 50 mrd. på valutaforsvar – på fire dager