Hellas' undergrunnsøkonomi: Hellas' undergrunnsøkonomi: – Vi hadde ikke overlevd uten svarte penger

PALAIA FOKIA (VG) Elektriker og restauranteier Yannis Boukouvalas (46) sier han unndrar seg skatt for å få råd til å betale skatt. To av tre grekere er en del av landets svarte økonomi.

DOBBELTARBEIDER: Yannis Boukouvalas (46) er elektriker på dagen og restauranteier av Taverna Ta Pefka på kvelden. Dersom han hadde betalt full skatt, ville det vært 70-80 prosent av inntekten hans, hevder han.

Fredrik Solstad
Publisert:

Når verden igjen diskuterer hvordan Hellas har havnet i sitt økonomiske uføre er det noen ord som går igjen: Korrupsjon, løpske offentlige utgifter og svart økonomi. Men grekerne VG møtte onsdag sier den svarte økonomien er en livlinje.

– Jeg skulle gjerne meldt inn alt, men selv i dag får vi det bare så vidt til å gå rundt. Skulle vi betalt skatt av alt hadde vi ikke overlevd, sier Yannis Boukouvalas (46).

Han og kona Maria jobber begge dobbelt – han som elektriker og hun som barneskolelærer. På kveldene driver de familierestauranten. De snakker om pengene som bare resirkuleres. Byttes i fersk fisk på havna, legges på grillen og kommer tilbake fra de få kundene som fortsatt unner seg en restaurantmiddag i det kriserammede landet.

Les også:Ni forklaringer på krisen i Hellas

Avstemming mellom barken og veden

De mener beskyldningene om late, snyltende grekere er så langt fra sannheten som man kommer.

– Vi jobber dag og natt. Men vi blir tvunget inn i den svarte økonomien. Lønningene våre er blitt mindre, mens prisene på bensin, mat og elektrisitet har gått opp. Jeg må unndra skatt for å ha råd til å betale skatten, sier Boukouvalas og rister på hodet.

– Men hva med fellesskapet som skattepengene skal gå til?

– Jeg bryr meg om andre mennesker. Men det politiske spillet som har ført oss ut i denne finanskrisen, har gjort noen veldig rike og andre veldig fattige. Det hjelper ingen at også vår familie går under.

Forsker om Putins Hellas-flørt: Vil utnytte sprekker i EU

Ekteparet synes søndagens folkeavstemning over IMF-kreditorenes krav er latterlig.

– Før vi inngikk avtalen med IMF og ble skyldig i milliarder kunne de spurt oss. Hva skal vi stemme over nå? En sakte og smertefull død, eller en rask død, sier Maria Antoniou (40) til VG.

Kronikk:«Forestill deg at du ikke har fått lønn på seks måneder»

Lokal helt

Fire roma-gutter stopper utenfor tavernaen og tuter med lasteplanet fullt av tørket hvitløk. De vet at det er noe gratis mat å få hos Yannis. Vaniljeis og Marias nybakte kaker. I landsbyen er han kjent som en mann med stort hjerte – han skriver ned el-regningene til folk som sliter økonomisk og sier han aldri har tatt strømmen fra noen, selv om de er månedsvis for sene med betalingen.

– Det er også en del av den svarte økonomien. Jeg får mindre betalt når jeg hjelper de fattigste kundene våre, men hva skal du gjøre?

The Economist skrev i fjor at to av tre grekere underdriver hvor mye de tjener, eller lar være å oppgi hele eller deler av inntekten til skattemyndighetene.

Tallene kommer fra Stephen Hall som er rådgiver i Bank of Greece. En fjerdel av Hellas’ økonomiske aktivitet skal, ifølge samme kilde, ha blitt nedrapportert for å unngå beskatning og regulering. Snittet i Europa er 19 prosent.

Kommentar: Kjører de landet i grøften med vilje?

Regnskapsfører: Mange må selge huset

Mange grekere opplever at skattepengene deres er bortkastet, og med en ungdomsledighet på rundt 50 prosent, er det også det eneste som holder dem i live.

Les også: Her får atenere norsk krisehjelp

VG møtte onsdag regnskapsfører Anna Liosi fra Aten som hjelper små og mellomstore bedrifter med skatteoppgjør og regnskap. Hun sier de små firmaene VG har møtt har helt rett: De ville ikke overlevde om de raporterte inn alt.

– Jeg hjelper folk å finne lovlige smutthull. Men for å være helt ærlig, uten svart økonomi hadde utrolig mange menneske måtte legge ned, sier hun til VG.

BEKYMRET: Anna Liosi er regnskapsfører i Aten og sier mange av klientene går konkurs om de skal følge de nye skattereglene.

Fredrik Solstad

Hun mener små bedrifter betaler mellom 70-80 prosent av inntektene sine til skatter og avgifter.

– Presset som kommer fra det internasjonale pengefondet er enormt, og det har tvunget den greske regjeringen til å innføre noen voldsomme skatter veldig raskt. Jeg har flere klienter som har mistet hjemmene sine, sier Liosi.

– Men er det ikke behov for å rydde opp i den svarte greske økonomien?

– Jo, absolutt. Men alt skjer samtidig. Lønningene går ned, prisene opp og skattene øker. Unge grekere ønsker å betale skatt, men vi har arvet problemene til generasjonen før oss. Det er deres økonomiske uføre vi nå må betale for, sier Liosi.

Ja til EU:– Regjeringen holder landet vårt som gisler

Nei til EU:– Vi kan ikke skrive under på vår egen selvmordserklæring

Savner økonomisk folkeopplysning

Den arven kjenner Artemis Papadopoulos (34) godt til. Han er tredje generasjon baker på det kjente Takis-bakeriet i Aten. Han fikk ansvaret med å bygge opp en lovlig, hvit økonomi av familiebakeriet.

– Det er vanskelig. Skal jeg si til den gamle damen som har kjent meg siden jeg var tre år, at «min far tok feil. Brødet burde ikke koste 90 cent, det burde koste 1.20 så jeg har råd til å betale skatt».

TREDJE GENERASJON: Artemis Papadopoulos (34) driver Takis-bakeriet som sin far og hans far før det igjen.

Fredrik Solstad

Bakeren snakker engasjert og får tårer i øynene når han forteller om kampen.

– Nå gjør jeg alt lovlig, men det betyr at jeg ikke har nabolagets laveste priser.

Han vil ikke legge skylden på generasjonene før, og mener det hele handler om bakgrunn og utdanning. hans far sluttet på skolen som 12-åring. Han lærte aldri å regne med prosenter og merverdiavgift.

– Jeg tror de alle fleste mennesker ønsker å gjøre det riktige, bare vi får muligheten til det. Både enkeltmenneskene og Hellas som nasjon. Vi trenger blanke ark og en ny start, sier Papadopoulos til VG.

BAKGRUNN: Slik er Hellas' gjeld

Her kan du lese mer om