Frykter bolig har blitt fire prosent dyrere siden nyttår
Meglersjefer tror onsdagens januar-rapport kan vise at du nå må punge ut 200.000 kroner ekstra for boliger som ble solgt for fem millioner ved årsskiftet.
– Jeg håper tallene ikke vil vise det vi tror og frykter. Det er veldig skummelt hvis boligprisene stiger så mye i januar, gitt at veksten var sterk også på tampen av fjoråret, sier Privatmegleren-direktør Grethe Meier til E24.
Basert på egne salgstall anslår direktørene for fire meglerkjeder overfor E24 at boligprisene i Norge steg opp mot fire prosent i januar.
Det vil være mer enn normalt, selv om boligmåneden historisk sett er årets sterkeste.
De siste 10 årene har den gjennomsnittlige boligprisveksten i januar ligget på 2,9 prosent, opplyser Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen til E24.
Utvalg vurderer forbud mot kupping på boligmarkedet – Høyre reagerer
Oslo: – Kan være 100 påmeldte til visning
Privatmegleren-direktøren sier hun bygger sin bekymring på kjedens egne salgstall, som ifølge Meier viser en januar-prisvekst på «i hvert fall over fire prosent».
Tre andre meglerkjeder – Eie Eiendomsmegling, DNB Eiendom og Aktiv – melder også at egne salgstall indikerer en sterkere januar enn normalt. Samtlige anslår at prisene vil stige 3–4 prosent.
– Den enkle forklaringen er lavt tilbud og høy etterspørsel, sier Aktiv-direktør Karsten Onsrud.
– Lyspunktet er at det også har kommet inn en del nye oppdrag. Det kan tyde på en mer moderat utvikling fremover, legger han til.
Flere meglerdirektører betegner nå boligsituasjonen i hovedstaden som urovekkende.
Meglere vil ikke støtte kuppeforbud
Spår fem prosents Oslo-vekst
– I vår portefølje ser vi at Oslo-prisene er opp mellom fem og 5,5 prosent i januar, sier direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.
Han presiserer at færre januarsalg enn normalt også gjør tallene mer usikre.
– Men jeg må si at jeg er veldig bekymret for Oslo nå. Det ligger jo nesten ingenting ute i markedet, sier Buraas.
Han får følge av Eie-direktør Hedda Ulvness.
– For Oslos del tror jeg prisveksten kan bli fem prosent, basert på tallene vi sitter på, sier Ulvness til E24.
– Det er mye?
– Ja, det bekymringsverdig mye. Ingen bør ønske seg at boligprisene stiger så bratt, sier Eie-sjefen.
Særlig ikke når Oslo-markedet holdt seg uvanlig hett også i desember, fremholder hun:
Til tross for at måneden pleier å by på prisfall, ble boliger 1,9 prosent dyrere i hovedstaden. Gjennom corona-året 2020 endte Oslo-prisveksten på 12 prosent.
– Hvor lenge kan Norges Bank la renten være urørt?
Meier beskriver Oslo-markedet i januar som «fryktelig trist».
– Det er altfor få objekter ute. Det merker vi på omsetningstallene våre: Mens de er opp nær 20 prosent i hele landet, fikk vi 12 prosents nedgang i salget i Oslo i januar. Tallene er helt merkelige, sier Meier.
– Det er en propp i Oslo-markedet: Det lave tilbudet gjør at ingen tør å selge før de har kjøpt bolig først, og så blir det enda færre boliger til salgs. Jeg tror dessverre ikke den proppen går ut av markedet før vårslippet i mars-april. Da håper jeg på bedre balanse i markedet.
DNB Eiendom-sjefen håper også på det.
– Det er ingen gode tilstander i Oslo akkurat nå. Det er få objekter og mye kupping, sier Buraas.
– Det gjør meg desto mer bekymret når prisene steg så mye i desember også. Hvis det fortsetter sånn her, hvor lenge kan Norges Bank sitte og la renten forbli urørt?