Håper bud-forbud innføres raskt: – Forferdelig ekkel situasjon

Den viktigste lovendringen regjeringens ekspertutvalg foreslår, vil ramme «typisk voksne, erfarne budgivere fra Oslo Vest», ifølge meglersjef.

JUBLER: Privatmegleren-direktør Grethe Meier.
Boligsalg
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Det er bare å gi en stor applaus til at hemmelige budgivere snart kan bli forbudt, sier direktør Grethe Meier i Privatmegleren til E24.

Fredag leverte det regjeringsoppnevnte Eiendomsmeglingsutvalget omsider sin utredning til finansminister Jan Tore Sanner (H).

De foreslår blant annet at regjeringen stanser advokater fra å drive med eiendomsmegling «på siden» uten et meglerforetak i ryggen, de anbefaler en ny hjemmel for å straffe meglere med overtredelsesgebyr ved lovbrudd – og de tar ikke minst til orde for skjerpede spilleregler for hvordan vi byr på boliger:

Hvert bud bør ha minimum 30 minutters varighet, det bør tas grep mot direktebud til selger før visning, og formidling av hemmelige bud bør regelrett forbys, mener utvalget.

Les på E24+

Det hemmelige budrunde-trikset

– Boligkjøpere føler seg lurt

Finansdepartementet har allerede sendt utredningen ut på høring.

Meier mener forbudet mot hemmelige budgivere er det aller viktigste tiltaket fra utvalget som regjeringen nå må få banket igjennom.

– Hemmelige bud er det jeg får aller flest henvendelser om. Og det er alltid fra boligkjøpere som føler seg lurt, sier hun.

I dag er det fritt frem for å gi bud med forbehold. Et hemmelig bud innebærer et helt spesielt forbehold, om at ingen andre kan få vite om budet.

Det kan gi en kinkig situasjon for både selger og andre interessenter, som ikke får sjansen til å høyne.

Les også

Ekspertutvalg ber regjeringen slå ned på bolig-kupping

– Erfarne budgivere fra Oslo Vest

– Det verste er at andre budgivere som gjerne ønsker seg boligen, ikke får sjansen til å by. Men hemmelige bud setter også megleren i en forferdelig ekkel situasjon, sier Meier.

– Hvem er egentlig disse hemmelige budgiverne?

– Det er alltid farlig å kategorisere, men det er typisk vokse, erfarne budgivere fra Oslo Vest. Jeg skal ikke si at det er advokater og økonomer, men det er i alle fall typisk ressurssterke folk som kjenner sine muligheter. Det er jo ikke alle som er klar over at denne metoden er mulig, påpeker Meier.

Selv om hemmelige bud ikke har vært like vanlig som kupping, har de ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund skapt «betydelige problemer for forbrukere i bolighandelen.

Les på E24+

Slik bør du manøvrere i boligmarkedet nå

– Redd tilliten kan synke

– Det er nødvendig med et forbud for å sikre en trygg, transparent og etterrettelig handel for alle parter, sier direktør Carl O. Geving.

Henning Lauridsen, direktør i meglerforeningen Eiendom Norge, er enig.

– Vi er spesielt fornøyde med at utvalget vil komme praksisen med hemmelige bud til livs, sier han i en kommentar.

Flere meglere er mindre fornøyd med at regjeringsutvalget ikke går like hardt til verks for å utrydde kupping – som til forveksling fra hemmelige bud ikke er et bud til megler, men er et direktebud til selger før fellesvisning.

Flertallet i utvalget anbefaler at også dette slås ned på, men mener konkrete lovendringer først må utredes nærmere.

– Dersom bruk av kupping og hemmelige bud i kjøpsprosessen brer om seg, er vi redd for at tilliten blant budgiverne til en fair prosess kan synke, skriver NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligsalg
 2. Bolighandel
 3. Norges Eiendomsmeglerforbund
 4. Grethe Meier
 5. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Ekspertutvalg ber regjeringen slå ned på bolig-kupping

 2. Kilder til E24: Regjeringsutvalg vil forby hemmelige bud

 3. Meglere ber boligselgere senke forventningene

 4. 28 prosent færre boliger til salgs: – Vårslippet kommer

 5. Boligekspert tror på nullvekst for boligprisene resten av 2021