– Middagsbordet har vært min beste læreplass

DAVOS (VG) I sitt første intervju sier Caroline Marie Hagen Kjos (30) at hun har lært mye av sin far, Stein Erik Hagen, og at hun ønsker at familieselskapet skal være langsiktige eiere i Orkla.

SOM FAR, SÅ DATTER: Caroline Hagen Kjos sier hun ønsker å videreføre den langsiktige investeringsstrategien i Orkla som faren har lagt til grunn.
  • Bjørn Haugan (VG)
Publisert:

Hun skal føre arven videre etter en av Norges rikeste menn. Denne uken debuterer hun som deltager på World Economic Forum, blant finanselite og toppolitikere i fjellbyen Davos i Sveits. Her møtes 2.500 av verdens ledende politikere og næringslivstopper for å diskutere sentrale tidsaktuelle temaer.

Stein Erik Hagens datter sier hun går rundt og suger til seg kunnskap.

– Opplevelsen overgår forventningene mine. Min far har deltatt i Davos de siste 12 årene. Han har alltid kommet hjem full av inspirasjon og kunnskap, det samme opplever jeg, sier Caroline Hagen Kjos, som ble styreleder i familieselskapet Canica AS i fjor: Hagen-familiens pengebinge med over 16 milliarder kroner i verdi.

En av de mektigste

Faren har overlatt styrelederansvaret til henne, noe som gjør at hun i dag er en av de mektigste unge kvinnene i Norge. Hennes eierandel utgjør over fire milliarder kroner.

Torsdag ettermiddag talte Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Borte i gangen sitter Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt.

Unge Hagen satt i salen og hørte på Merkel.

– Her på WEF er alt er spennende. Jeg tar til meg ulike synspunkter om økonomi, lederskap og teknologisk utvikling, sier hun til VG.

Les også

Davos samler igjen de rike og mektige

– Jeg hører mange interessante meninger fra europeiske ledere, og det som kommer klart frem, er skuffelsen over lav vekst og mangel på nye arbeidsplasser i Europa. Jeg opplever at det er fokus på at det er privat sektor som må være drivkraften for økonomisk vekst og økt sysselsetting, sier hun.

AVSLAPPET: Caroline Marie Hagen Kjos regnes som mediesky, men fremstår som svært avslappet og bevisst under intervjuet.

– Derfor er det viktig at myndighetene gir privat sektor de nødvendige rammebetingelsene for å skape vekst, som igjen vil øke investeringsviljen og nye arbeidsplasser.

Trives i Sveits

– Du har nå sittet som styreleder i Canica i nesten ett år. Har det vært spennende og kan du si noe om erfaringene så langt?

– Det er kort tid, men så langt veldig spennende.

– Hva har du lært av din far?

– Hva er det jeg ikke har lært? Middagsbordet har vært min beste læreplass, sier hun og ler.

Stein Erik Hagen har flere ganger fortalt at de ofte holder familieråd for å prate seg frem til løsninger.

– Din far har sagt at deres posisjon i Orkla er svært langsiktig. Er det også din og den nye generasjonens syn?

– Vi deler fullt ut vår fars syn.

– Noen kan tenke at det at du har flyttet ut, gjør at du har færre bånd til Norge; som gjør at du står friere til å flagge ut virksomhet?

– Vi trives godt i Sveits, og har tette bånd til Norge, sier Hagen Kjos.

Mens hennes far tidvis deltar i den offentlige debatten, både om business og politikk, ønsker datteren å holde en lav profil.

Hun beskrives som mediesky. Men det er ikke så mye tilbaketrukket beskjedenhet som preger kvinnen som sitter overfor oss. Hun fremstår som avslappet og bevisst.

Les også

Stein Erik Hagen fester grepet om nipsmarkedet

Ønsker flere kvinnelige næringslivsledere

Det er mange norske næringslivsledere på World Economic Forum i Davos denne uken. I veldig stor grad er det menn: Telenor-sjefen, Hydro-sjefen, DNB-sjefen, Johan H. Andresen i Ferd, Jens Ulltveit-Moe, Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen og en rekke andre næringslivsledere er her.

Hagen Kjos utgjør det hederlige unntaket; som eneste kvinne blant de norske næringslivstoppene.

FESTKLARE: VG traff Caroline Hagen Kjos før hun og mannen Christer Kjos dro i middag i Davos torsdag kveld. Senere skulle de på et av de festligste høydepunktene i løpet av uken: Googles party.

Det er noen andre fremtredende norske kvinner i Davos: statsminister Erna Solberg, kronprinsesse Mette Marit, WWF-sjef Nina Jensen i WWF, og professor Karen Helene Ulltveit-Moe. Men ingen fra næringslivets øverste sjikt.

Den eneste fra næringslivet utenom Hagen Kjos, er kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema.

– Jeg skulle ønske det var flere kvinnelige næringslivsledere i Norge, sier Caroline Hagen Kjos.

– Jeg hadde gjerne sett at det var flere kvinnelige toppledere i vårt næringsliv og her nede. Det er viktig å ha et mangfold i en ledergruppe, da tenker jeg på kjønn, alder utdanning og bakgrunn, sier DNB-leder Rune Bjerke.

– Det er nok slik at den lave kvinneandelen norske næringslivsledere her nede representerer kvinneandelen i ledelsen i våre børsnoterte selskaper, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

Les også

Baksaas: Blir ikke null roamingavgifter

Hagen Kjos har deltatt på en rekke møter og arrangementer i Davos denne uken og var blant annet torsdag og hørte på den tidligere israelske statsministeren Shimon Peres.

Tirsdag deltok hun også i middagen hvor de sentrale norske deltagerne var til stede.

Til topps

Hun har de siste fem årene bodd utenfor Zürich i Sveits med sin mann og to små barn.

Caroline Hagen Kjos har det siste året klatret til topps i et av Norges største private selskaper: Hun er blitt styreleder og stor eier i Canica AS, som er ledende eier i et at Norges industrilokomotiv, Orkla.

Canica er selskapet som Stein Erik Hagen har bygget opp og hvor han har plassert sine sentrale investeringer, inkludert Orkla.

Canica hadde i 2013 12 milliarder i eiendeler og et resultat før skatt på 768 millioner kroner.

Ifølge Kapital var familieformuen i høst verdt 16,3 milliarder kroner, som gjør familien til Norges 6. rikeste.

Faren er styreleder i Orkla-styret, men har han sluppet barna til i flere av sine sentrale selskaper. Caroline sitter også i styret i Komplett AS, som er eid av Canica Invest AS.

Storesøster Nina Hagen Sørli (33) er også styremedlem i Canica, samt Centurie AS (Jernia), som omsatte for 1,7 milliarder kroner i 2013. Hun satt også i styret i Norwegian Property ASA, men forsvant ut denne uken, etter at John Fredriksen overtok makten i selskapet.

Nina sitter også i styret i tenketanken Civita og i Stein Erik Hagens allmennyttige stiftelse.

Broren Carl Erik Hagen (26) sitter i styret i Komplett. Alle tre er også eiere og styremedlemmer i familiens investeringsselskap, Canica Investor AS.

Les også

DNB-sjefen til Norges Bank: Ikke kutt renten!

Les også

Baksaas: Blir ikke null roamingavgifter

Les også

Rune Bjerke: – I overkant av hva som var ventet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Personlig økonomi
  2. Orkla

Flere artikler

  1. – Nå er det over, for meg

  2. Hagen: Har 20 milliarder å investere

  3. Kraftig resultatfall for Stein Erik Hagen

  4. 1,5 milliarder Hagen-kroner til Sveits de siste seks årene

  5. Gjorde milliardeventyr av pappas 19-årsgave