Julespørsmål Bjørn Kjos: – Hender jeg bruker sengene bak pilotene

Norwegian-sjef Bjørn Kjos syns nøtteskandalen i Sør-Korea er hinsides, men innrømmer at han i blant bruker sengene bak pilotene når han flyr.

- SLALÅMSKI VAR DEN BESTE JULEGAVEN: Ellers synes Bjørn Kjos det er mer enn nok at den jevne nordmann kan komme til å bruke 5.000 kroner hver på julegaver.
Publisert: Publisert:

I 2014 har flyselskapet Norwegian hatt utfordringer med flygingene til USA og samtidig kjempet lenge for å få en permanent flytillatelse til de amerikanske stater. Administrerende direktør Bjørn Kjos' beste juleminne den gang han i 1970 kom uanmeldt hjem på julaften etter to år i statene.

I julens velduftende ånd har E24 spurt et knippe kjente personer om deres juletradisjoner, barndomsminner, pengebruk og hva de tror om norsk økonomi etter at nyttårsrakettene har smelt fra seg.

– Jeg drar på hytta på fjellet ved Nesbyen. Det er fast juletradisjon.

Hvem tilbragte du julaften med?

– Kona og familien til den ene datteren min som også har ei lita jente.

Hva slags familietradisjoner er du glad i?

– Det helt tradisjonelle. Juletre og pakker til ungene. Det er veldig artig.

Hva er ditt beste juleminne?

– I 1970 kom jeg hjem den 24. desember fra USA etter at jeg ikke hadde vært hjemme på to år. Jeg hadde ikke sagt ifra at jeg skulle komme, og måtte haike fra Oslo til Sokna. Det var minus 20 grader, én meter snø, og jeg var kledd i sommerklærne jeg hadde på meg da jeg dro fra Arizona. En bilist tok meg med, og da jeg kom inn døren hjemme, kom jeg helt overraskende på. Det ble oppstandelse. Jeg fikk litt kjeft fra moren min, men jeg fikk være med, og det ble en veldig artig feiring.

Hva var den beste julegaven du fikk som barn?

– Det var første gang jeg fikk slalåmski. Jeg var vel 8–9 år gammel og hadde alltid ønsket meg slalåmski og trodde ikke jeg ville få det. Da bar det rett til Norefjell og jeg og min bror bodde i heishytta, hvor det var køyesenger. Det gjorde vi hver weekend så lenge det var snø.

Hva spiser og drikker du i julen?

– Ribbe med øl og akevitt til.

I Sør-Korea ble det nylig stor skandale da datteren til Korean Air-sjefen forsinket et fly. Årsaken var at hun fikk servert sine makadamianøtter i en pose, og ikke i en skål. Får du som konsernsjef i Norwegian lignende fordeler?

– Nei, haha. Det er helt hinsides oppførsel. Noen ganger hender det at jeg bruker sengene bak pilotene hvis de ikke blir brukt, og om jeg må stå opp tidlig dagen etter. Jeg vil ikke ha spesialbehandling og reiser som en helt vanlig passasjer. Jeg flyr alltid med Norwegian.

Hva skal du på nyttårsaften?

– Da skal jeg reise til Spania i nærheten av Malaga for å feire med den andre datteren min som er der nede. Dette blir nytt for vi har alltid pleid å være på hytta på nyttårsaften.

Hva blir dine nyttårsforsetter?

– Jeg skal prøve å trene mer. Jeg trener for lite når det ikke er snø. Ellers prøver jeg å gå på ski 2–3 ganger i uken når det er snø i Nordmarka.

Tror du Norwegian får permanent flytillatelse til USA i 2015?

– Ja, det tror jeg. Hvis de følger lovene de selv har laget, kan de ikke nekte oss. Før eller siden må de følge egne lover. Jeg har tatt det for gitt at vi får det.

Ulike anslag viser at nordmenn vil bruke ca. 5000 kroner på julegaver. Hvor mye penger synes du er fornuftig å bruke?

– Jeg synes egentlig det er mer enn nok. Det er mange som ikke har mulighet til det heller.

Hvordan blir 2015 med tanke på litt dårlige utsikter for norsk økonomi?

– Nå har man jo satt ned renten, men det blir ikke store endringer. Jeg tror den jevne nordmann vil gjøre mye av det samme på kort sikt. På lengre sikt blir det nok større endringer. Vi må omstille oss slik at vi kan konkurrere med utlandet uten olje.

Første januar 2014 ble begrepet «Kjosfast» lansert. Hva synes du om begrepet, og tror du flere blir «Kjosfast» i 2015?

– Jeg har ikke tenkt på det. For meg var årets største nedtur først og fremst problemene på oppstart av langdistanse. Flyene går veldig bra nå. Og jeg håper det ikke skal skje igjen. Vi har mindre forsinkelser enn konkurrentene. Oppturen er jo alle prisene vi har greid å vinne, og vi har fått alle awards som kan tenkes. Vi har fantastisk flinke folk om bord.

Følg med på E24 for flere juleintervjuer! Neste ut er Jan P. Sissener.

Se tidligere publiserte intervjuer.

Julespørsmål: – Har sneket tre konglenisser inn i statsministerboligen

Les også:

SAS-sjef: - Det kan bli gratis å fly i 2018!Norwegian klager SAS inn for EU og EftaNorwegian kåret til Europas beste lavprisselskap

Publisert:

Her kan du lese mer om