Meglerhus har opptil 30 prosent flere oppdrag enn i fjor

– Når det gjelder oppdrag, har det nesten aldri vært så mye boliger til salgs. Og det kommer bare til å fortsette, slik det nå ser ut, sier Privatmegleren-direktør Grethe Meier.

VENTER FLERE BOLIGER PÅ MARKEDET: I fjor var det trangt om plassen på visninger i Oslo. Nå er det atskillig færre interessenter per eiendom til salgs, forteller meglerne.
Publisert:

Eiendomsmeglerhusene har tidligere meldt om solid ordreinngang i februar, mars og april. Nå forteller landets meglerkjeder at den store ordreinngangen vedvarer, og bærer bud om en boligsommer med mange objekter å velge mellom.

Flere av meglertoppene forteller at ekstremtilstandene er tilbakelagt som et 2016-fenomen, og at markedssituasjonen i år ligner mer på 2014 og 2015.

Opptil 30 prosent ordreøkning

Slik er ordreinngangen for enkelte av landets ledende eiendomsmeglerhus, ifølge husenes respektive direktører:

** Privatmegleren har 25 prosent flere oppdrag i mai, enn i mai i fjor.

** Proaktiv har 25 prosent flere oppdrag enn i fjor.

** Eie Eiendomsmegling har 30 prosent flere oppdrag hittil i år, enn på samme tid i fjor. I Oslo ligger Eie an til å signere 30 prosent flere oppdrag i mai, enn snittet hittil i år.

** Aktiv, som har fått flere kontorer siden i fjor, melder om økning i porteføljen både på landsbasis og i Oslo med cirka 10 prosent, ifølge Aktiv-sjef Finn Magnus Rogne Hansen.

– Spesielt i Oslo ser vi at det er flere objekter på markedet, og at folk er selektive, sier han til E24.

** Nordvik & Partners, som hovedsakelig megler i Oslo, kan melde om «veldig bra mai», og at det skal legges ut ganske mange eiendommer i juni.

– Det er ikke eksepsjonelt mer enn det tradisjonelt har vært. Det er ikke en boom, men at det blir en god mai og juni samlet sett, er det ikke tvil om, sier administrerende direktør Hallvard Bragge til E24 om Oslo-markedet.

** Salgsdirektør i Krogsveen, Stian Kløfta, bekrefter at oppdragsinngangen er god på landsbasis og for Oslo, uten at han har tall for hånden.

– Det ha vært stor aktivitet i hele vår – og det vil bli en god juni. Boligkjøpere får nok et godt utvalg i juni og, sier han til E24.

Les også

Goldman Sachs mener det er 20–25 prosent sjanse for boligkrakk i Norge

Mai gir rekorder

– Hos oss vil mai bli en rekordmåned med oppdrag inn. Det gjelder både i Oslo og i hele landet, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier, til E24.

Det samme melder administrerende direktør Hedda Ulvness i konkurrenten Eie Eiendomsmegling.

– Eie har 347 salg hittil i mai, og samlet sett blir mai en rekordmåned for Eies del, noe som vil smitte over på juni, sier hun til E24.

– I Oslo har vi en bra, men forventet økning i oppdrag. Boligmarkedet er inne i høysesong, med høye volumer i mai og juni. Selgere får solgt boligen og det er mulig å oppnå gode salgspriser, det krever bare mer enn noen gang en kompetent og serviceinnstilt megler, sier Ulvness.

Daglig leder Vibeke Stavenes i Proaktiv Gruppen forteller at man normalt ser en markert økning i oppdragsmengde når markedet blir litt tyngre.

– Vi ser en voldsom vekst i oppdragsmengden inn. Vi ser at folk er mer kvalitetsbevisste og at flere skjønner at det ikke er mulig å sette en objektiv pris på en eiendom der det er de subjektive parametrene som gjør at ulike mennesker opplever verdien ulikt. Det er alltid noen som av rette grunner betaler litt mer enn alle andre, sier hun til E24.

– Det er litt færre kjøpere per eiendom, men det er ikke så uventet med en såpass stor økning på tilbudssiden.

Eie-direktør Hedda Ulvness forteller at det er mulig å gjøre gode salg og kjøp i boligmarkedet nå, og beskriver markedet som «meget velfungerende».

– Mer normalisert

– Har «proppen» i markedet løsnet, Meier?

– Når det gjelder oppdrag og vårslipp, har det nesten aldri vært så mye bolig til salgs, og det kommer bare til å fortsette, slik det ser ut. Samtidig er markedet blitt mer normalisert enn i fjor i Oslo, sier Meier, sier hun, og sikter til at hovedstaden forlater den spinnville 12-månedersveksten på over 20 prosent.

– Vi er heldigvis ikke i den situasjonen at alt rives bort, slik det var i store deler av 2016.

Privatmegleren-direktør Grethe Meier mener det roligere boligmarkedet i forhold til 2016, ligner på markedssituasjonen i 2014 og 2015.

Denne boligtypen er knappest

Meier forteller det er stor etterspørsel etter familieboliger i forhold til tilbudet på markedet, mens etterspørselen etter toromsleiligheter sentralt er roligere.

– Det er et veldig sunt marked for familieboliger. Vi ser det er lite av familieboliger, og det gjelder i hele landet, sier Meier.

Tross lavere etterspørsel etter mindre boliger i Oslo og utflating i prisene, minner meglertoppen om at boligmarkedet er godt.

– Det betyr ikke at prisene skal ned, men det betyr at vi ikke skal ha prisstigning på 25 prosent i 2017, slik vi hadde i 2016. Det skal vi være svært glade for. Det er et veldig sunt og godt marked, hvor det er mulig å gjøre gode kjøp og salg.

– Så det er ingen grunn til å være bekymret om man selge bolig i Oslo?

– Absolutt ikke. Det er ingen grunn om man skal selge eller kjøpe, sier Meier.

Stavenes i Proaktiv Gruppen forteller at endringene i Oslo-markedet først og fremst er knyttet til psykologi.

– Det er ingen fundamentale endringer som foreligger, og det er Oslo-markedet som danner grunnlaget for forventningene, sier hun.

– Vi mener at det er tre ting som kan bremse markedet nå. For det første er det en renteendring, det andre er mulighetene for økt arbeidsledighet og til sist er det overproduksjon av eiendom. Alle tre knyttet til tilbuds og etterspørselsbalansen. Og ingen av dem er sannsynlige i nærmeste fremtid, sier Stavenes.

Les også

Nyboligsalget falt 32 prosent i april

Les også

- I 2016 sto 3-4 prosent usolgt etter første forsøk, nå gjelder det kanskje 40 prosent

Les også

– De hysteriske budrundene er bak oss

Publisert: